Μουσείο Σχολικής Ζωής» στο Δημοτικό Σχολείο Καμάρων, Λάρνακα


Μια Γέφυρα γνώσης και εμπειριών του ΠΑΡ(ΕΛΘ)ΟΝΤΟΣ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε έκθεση στο «Μουσείο Σχολικής Ζωής» που δημιούργησαν μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί της Γ’ τάξης στην καινούρια αίθουσα της βιβλιοθήκης του Δημοτικού Σχολείου Καμαρών. Σχολικά είδη, βιβλία, τετράδια, μαθητικές στολές, σάκες, δελτία προόδου, φωτογραφίες και άλλα αναμνηστικά από τα σχολικά χρόνια των παππούδων και των γιαγιάδων των μαθητών και των μαθητριών ταξίδεψαν τους επισκέπτες του Μουσείου πίσω στον χρόνο.

Η δράση  αυτή έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος  των Ελληνικών με αφορμή το κείμενο «Το σχολείο ταξιδεύει στον χρόνο». Οι μαθητές/τριες της Γ’ τάξης, αφού μελέτησαν διάφορες πηγές για το πώς ήταν τα σχολεία παλιά και πήραν συνεντεύξεις από τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους,   ομαδοποίησαν τα αντικείμενα σχολικής ζωής που συνέλεξαν και έφτιαξαν λεζάντες. Τέλος,  δημιούργησαν σε ομάδες πλάνο για το πώς θα εκτεθούν τα αντικείμενα στον χώρο του Μουσείου, καθώς και την πορεία που θα ακολουθήσουν οι επισκέπτες του Μουσείου με ερωτήματα και αντικείμενα που θα τους κινούσαν την περιέργεια για να ψάξουν για «απαντήσεις» στο Μουσείο.

Πρώτοι επισκέπτες του Μουσείου ήταν οι γιαγιάδες και οι παππούδες των παιδιών, που είχαν πρώτα την ευκαιρία να επισκεφθούν τις τάξεις των εγγονιών τους και να μοιραστούνμαζί τους αναμνήσεις και βιώματα της σχολικής τους ζωής. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν οι αφηγήσεις εκείνες που αφορούσαν τα σχολικά χρόνια στα κατεχόμενα χωριά ή τα σχολεία-αντίσκηνα τα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς.

Την έκθεση αυτή, που είχε διαδραστικό χαρακτήρα, επισκέφθηκαν ακολούθως και οι μαθητές/τριες  των υπόλοιπων τάξεων του σχολείου. Οι μαθητές/τριες, εκτός από την παρακολούθηση ενός εκπαιδευτικού βίντεο που ετοίμασαν οι εκπαιδευτικοί της Γ’ τάξης, κλήθηκαν να αναζητήσουν πληροφορίες από τα εκθέματα και να συμπληρώσουν ένα φύλλο εργασίας.

Μέσα από αυτή τη δράση, οι μαθητές/τριες όχι μόνο γνώρισαν την ιστορία της σχολικής ζωής μέσα από τα μάτια των παππούδων και των γιαγιάδων τους, αλλά ανέπτυξαν και δεξιότητες έρευνας και παρατήρησης, ενεργοποίησαν την κριτική και δημιουργική τους σκέψη, ενώ παράλληλα δόθηκε έμφαση στη μάθηση μέσω βιωματικής εμπειρίας.

Θερμές ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν στο στήσιμο της έκθεσης και στο  συγκινητικό ταξίδι στο σχολείο του χθες. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στα παιδιά των Γ τάξεων και  στις εκπαιδευτικούς Γεωργία Αναστασίου, Γιάννα-Μαρία Παναγή και Γεωργία Βιολάρη για την έμπνευση, την  υλοποίηση της ιδέας και το εξαιρετικό  αποτέλεσμα




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter










234