To Δημοτικό Σχολείο Μιτσερού συμμετέχει στη Βασική Δράση 1 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, η οποία υποστηρίζει δράσεις κινητικότητας, παρέχοντας στους δικαιούχους την ευκαιρία να επιμορφωθούν, να διδάξουν σε σχολεία της Ευρώπης, αλλά και να κτίσουν γέφυρες φιλίας και αλληλοκατανόησης με εκπαιδευτικούς και μαθητές από όλη την Ευρώπη. Τα αποτελέσματα των δράσεων του προγράμματος αναμένεται να έχουν θετικό αντίκτυπο, τόσο στους συμμετέχοντες όσο και στα σχολεία.
Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ERASMUS+ ΚΑ1 “Transforming teaching practices and promoting digital skills and inclusiveness in our school”, δύο εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε κινητικότητες επιμόρφωσης αναφορικά με τη συμπερίληψη στην εκπαίδευση και τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και να μοιραστούν με τις υπόλοιπες εκπαιδευτικούς την εμπειρία τους, καθώς και καλές πρακτικές συμπερίληψης και αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας από άλλα εκπαιδευτικά συστήματα και σχολεία της Ευρώπης.
Πιο συγκεκριμένα, εκπαιδευτικός του σχολείου μας παρακολούθησε το δομημένο σεμινάριο επιμόρφωσης Discovering the Best Educational Systems from Europe and the World, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη,με συναδέλφους πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Βουλγαρία, Εσθονία, Σερβία, Ρουμανία, Κύπρο και Σλοβενία. To σεμινάριο εστίασε στα πιο επιτυχημένα εκπαιδευτικά συστήματα του κόσμου (π.χ. Φινλανδία, Σιγκαπούρη, Καναδάς κ.ά) και στους λόγους αυτής της επιτυχίας. Επίσης, εντοπίστηκαν κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση σε αυτά τα εκπαιδευτικά συστήματα και παρουσιάστηκαν οι τρόποι αντιμετώπισής τους.
Επίσης, άλλη εκπαιδευτικός του σχολείου μας συμμετείχε στο δομημένο σεμινάριο επιμόρφωσης Inclusive Teaching with Artificial Intelligence, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ιρλανδία, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από την Κροατία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο. Στόχος του σεμιναρίου ήταν η εξοικείωση των εκπαιδευτικών με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και η αξιοποίησή τους στη διδασκαλία, προκειμένου να αναπτύξουν διαφοροποιημένα μαθήματα και περισσότερο συμπεριληπτικά για όλα τα παιδιά, ιδιαίτερα αυτά με νευροαπόκλιση (neurodivergent students).
Στις τάξεις μας φοιτούν μαθητές και μαθήτριες, των οποίων ο εγκέφαλος λειτουργεί με ένα πολύ διαφορετικό τρόπο, όπως μαθητές/τριες με δυσλεξία, δυσπραξία, ΔΕΠΥ, αυτισμό κ.ά, με αποτέλεσμα να εκδηλώνουν διαφορετικό τρόπο σκέψης από ότι τα «νευροτυπικά» άτομα. Ως εκ τούτου, η συνεχής επαγγελματική ανάπτυξη και κατάρτιση των εκπαιδευτικών σε θέματα διαχείρισης και διαδασκαλίας μαθητών/τριών με νευροαπόκλιση, καθώς και η αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για διευκόλυνση της μάθησης των ατόμων αυτών, αποτελεί πρόκληση για τον σύγχρονο εκπαιδευτικό, προκειμένου να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις διαφοροποιημένες ανάγκες των μαθητών/τριών με νευροαπόκλιση.
Η κατάρτιση των εκπαιδευτικών στα πιο πάνω θέματα και η υιοθέτηση καλών πρακτικών από σχολεία της Ευρώπης αναμένεται να ενισχύσουν την παροχή ποιοτικής και σύγχρονης εκπαίδευσης στο σχολείο μας, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση των μαθησιακών εμπειριών και των αποτελεσμάτων για όλα τα παιδιά.
Βαλεντίνα Θεοδοσίου
Συντονίστρια Erasmus+ του Δημοτικού Σχολείου Μιτσερού (2024-2025)