Πρόγραμμα Erasmus+ στο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Πολεμιδιών ΚΗ’ - Αρχαγγέλου Μιχαήλ
Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα Erasmus+ στο οποίο συμμετείχε το Δημοτικό Σχολείο Κάτω Πολεμίδιών ΚΗ’- Αρχαγγέλου Μιχαήλ, το οποίο διήρκεσε 18 μήνες (Ιούνιος 2023- Δεκέμβριος 2024). Το πρόγραμμα, με τίτλο ''Ανοίγοντας τις πόρτες στη φύση και στον πολιτισμό'', επιδίωξε να ενθαρρύνει τους/ τις εκπαιδευτικούς να αξιοποιήσουν το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής, οργανώνοντας μαθήματα έξω από την τάξη στην αυλή του σχολείου, στη γειτονιά, σε μουσεία, πολιτιστικούς χώρους και στη φύση, δίνοντας έτσι σε μαθητές και μαθήτριες ευκαιρίες για βιωματική μάθηση.
Οι στόχοι του προγράμματος ήταν οι ακόλουθοι:
1) Προσφορά εμπειριών εκπαίδευσης έξω από την τάξη, στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.
2) Καλλιέργεια περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων μαθητών/ριών προσανατολισμένων στην αειφορία.
3) Ενθάρρυνση εκπαιδευτικών για οργάνωση δραστηριοτήτων εκτός τάξης.
4) Ανάπτυξη των βασικών δεξιοτήτων του 21ου αιώνα: επικοινωνία, δημιουργικότητα, συνεργασία και κριτική σκέψη (the 4Cs).
5) Γνωριμία με το πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής τους και καλλιέργεια του σεβασμού προς αυτό.
Ομάδα εκπαιδευτικών του σχολείου επιμορφώθηκε παρακολουθώντας σχετικά σεμινάρια στη Ρώμη, στο Άμστερνταμ, στη Φλωρεντία και στο Ηράκλειο και ενημερώθηκε για μεθόδους και σύγχρονες προσεγγίσεις για την οργάνωση δραστηριοτήτων έξω από την τάξη, για την εφαρμογή δράσεων που καλλιεργούν περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους μαθητές/ριες προσανατολισμένους στην αειφορία και την αξιοποίηση εργαλείων ΤΠΕ που ενθαρρύνουν τους μαθητές στη βιωματική μάθηση και καλλιεργούν βασικές δεξιότητες του 21ου αι. (the 4Cs). Παράλληλα, μία άλλη ομάδα εκπαιδευτικών επισκέφτηκε δημοτικά σχολεία στην Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία και Αυστρία και ενημερώθηκε για τις δράσεις εκτός τάξης που διοργανώνουν ευρωπαϊκά σχολεία σε εξωτερικούς χώρους, τις πολιτικές που ακολουθούν, τις προσεγγίσεις που εφαρμόζουν για να δώσουν εμπειρίες βιωματικής μάθησης έξω από την τάξη και να καλλιεργήσουν το σεβασμό στο περιβάλλον.
Κάθε εκπαιδευτικός που συμμετείχε στο πρόγραμμα ενημέρωνε τους/τις συναδέλφους για τα κύρια σημεία του σεμιναρίου ή της επίσκεψης, παρουσίαζε ποικιλία ιδεών, δράσεων και προγραμμάτων έξω από την τάξη, ενθαρρύνοντας τους εκπαιδευτικούς να αξιοποιήσουν ευκαιρίες που δίνονται μέσα από το Αναλυτικό Πρόγραμμα για εκπαίδευση έξω από την τάξη.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, οι εκπαιδευτικοί διεκπεραίωσαν ποικιλία παιδοκεντρικών δραστηριοτήτων όπως εξερευνήσεις, μελέτες πεδίου, δημιουργικές εργασίες σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα και αξιοποίηση ΤΠΕ εργαλείων στην αυλή, στη γειτονιά, στην πόλη, σε περιβαλλοντικά κέντρα, σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Έτσι, βοήθησαν τους μαθητές και τις μαθήτριες να αυξήσουν τα κίνητρα μάθησης, να συνδέσουν προϋπάρχουσες γνώσεις από τη σχολική τάξη με αυθεντικές εμπειρίες, να αποκτήσουν νέες γνώσεις και να καλλιεργήσουν αξίες όπως ο σεβασμός στο περιβάλλον, η ανάγκη για προστασία του και η αειφόρος ανάπτυξη.
Συντονίστρια
Ρέα Γενεθλίου
Βοηθός Διευθύντρια
Δημοτικό Σχολείο Κάτω Πολεμιδιών ΚΗ’- Αρχαγγέλου Μιχαήλ