Το Στ’ Δημοτικό Λεμεσού ΚΒ - Αγ. Νικολάου φιλοξένησε εκπαιδευτικούς από την Ισπανία και τη Σουηδία


«Γέφυρες Εκπαίδευσης: Ένα ταξίδι ανταλλαγής γνώσεων στην Κυπριακή Εκπαίδευση»

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ ΚΑ1, το Διαπιστευμένο Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) - Αγ. Νικολάου είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει εκπαιδευτικούς από την Ισπανία και τη Σουηδία, οι οποίες επέλεξαν το Σχολείο μας, για να συμμετέχουν σε πρόγραμμα παρακολούθησης μαθημάτων σκιώδους εργασίας (job shadowing). Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για ανταλλαγή καλών πρακτικών, εμπειριών και ιδεών στον τομέα της εκπαίδευσης.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, οι φιλοξενούμενες εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διάφορα μαθήματα του ωρολόγιου προγράμματος και στις τρεις τάξεις του σχολείου μας, Δ’, Ε’ και Στ’. Παρακολούθησαν μαθήματα Γεωγραφίας, Μαθηματικών, Εικαστικών Τεχνών, Ελληνικά και Ελληνικά για αλλόγλωσσους, σε αρχάριους και προχωρημένους. Παρακολούθησαν ακόμη Αγωγή Υγείας και Αγωγή Ζωής, Φυσικής Αγωγής και ένα Πρόγραμμα «Κοινωνικής Καινοτομίας. Μπήκαν στην κουζίνα και έφτιαξαν με τα παιδιά της Ειδικής Μονάδας, τρούφες, καθώς επίσης ασκήθηκαν στο τόξο και στο στόχο.

Επιπροσθέτως, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια ενδιαφέρουσα Εκπαιδευτική Ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της εκπαιδευτικού Αγγέλας Χρ. Φιλίππου, του Στ’ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου και εκπαιδευτικών του Β’ Δημοτικού Κ. Πολεμιδιών, τους Μαρίνο Καραγιώργη, Νικολέττα Ηλία και Έφη Χατζηκωσταντή. Το μάθημα είχε τίτλο: “Υβριδική Διδασκαλία και Μάθηση: Συνδυάζοντας την Τεχνητή Νοημοσύνη με την Παραδοσιακή Διδασκαλία – Ανάλυση του βιβλίου «Το Σαλιγκάρι και η Φάλαινα» της Julia Donaldson”.

Οι μαθητές/τριες των Στ' τάξεων των δύο σχολείων, που έλαβαν μέρος στην Εκπαιδευτική Ημερίδα, συμμετείχαν σε ένα πρωτότυπο και διαδραστικό εργαστήριο. Αρχικά, παρακολούθησαν την ταινία, βασισμένη στο ομώνυμο αγαπημένο παραμύθι «Το Σαλιγκάρι και η Φάλαινα». Στη συνέχεια, χωρισμένοι σε μικτές ομάδες, δραστηριοποιήθηκαν στους διάφορους σταθμούς, οι οποίοι συνδύαζαν δημιουργικά την παραδοσιακή διδασκαλία με τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Οι δραστηριότητες ήταν ποικίλες και ενθουσίασαν τους μαθητές/τριες. Μεταξύ άλλων, έγραψαν λίμερικ εμπνευσμένα από το παραμύθι, τα οποία μετέτρεψαν σε τραγούδια με τη βοήθεια εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ). Επιπλέον, χρησιμοποίησαν την ΤΝ για να εικονογραφήσουν τις δικές τους φανταστικές συνέχειες της ιστορίας, δημιουργώντας εντυπωσιακά έργα τέχνης. Ένας άλλος σταθμός, τους προκάλεσε να ταξινομήσουν εικόνες και προτάσεις από το βιβλίο, που είχαν δημιουργηθεί με τη χρήση ΤΝ, στη σωστή χρονολογική σειρά.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας επιλέγηκαν κατάλληλες εφαρμογές της ΤΝ, με τη συνεχή επίβλεψη και καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους. Οι εφαρμογές ενθάρρυναν τη δημιουργικότητα των παιδιών, προσφέροντας εργαλεία για τη δημιουργία μουσικής, εικόνων και ιστοριών. Με την εφαρμογή της ΤΝ στην τάξη οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί μπόρεσαν να προσαρμόσουν το εκπαιδευτικό περιεχόμενο στις ανάγκες και τις δυνατότητες κάθε παιδιού, βελτιώνοντας την μαθησιακή εμπειρία.

Αυτή η πρακτική της παρακολούθησης μαθημάτων σκιώδους εργασίας, έδωσε στις Ευρωπαίες εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα να παρατηρήσουν τις μεθόδους διδασκαλίας που εφαρμόζονται, την αλληλεπίδραση μεταξύ μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών, καθώς και τη γενικότερη λειτουργία του σχολικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου μας  είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους συναδέλφους τους από το εξωτερικό, να ανταλλάξουν απόψεις και να αποκομίσουν πολύτιμες γνώσεις.

Πέρα από την παρακολούθηση μαθημάτων, το πρόγραμμα της πενθήμερης επίσκεψης περιελάμβανε και εκπαιδευτικές περιηγήσεις σε δύο γραφικά χωριά της Κύπρου, το Άρσος και τη Λόφου. Οι επισκέψεις αυτές εντάσσονταν στο πλαίσιο της Εναλλακτικής Εκπαίδευσης και στόχευαν στη γνωριμία των φιλοξενούμενων με την κυπριακή παράδοση, τον πολιτισμό και την ιστορία. Τα δύο αυτά χωριά, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τη φυσική τους ομορφιά, προσέφεραν μια αυθεντική εικόνα της κυπριακής υπαίθρου.

Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί από την Ισπανία και τη Σουηδία είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της χώρας μας. Μέσα από αυτές τις επισκέψεις, γνώρισαν την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού, καθώς και τις φυσικές της ομορφιές.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική και για τις δύο πλευρές, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Οι φιλοξενούμενες εκπαιδευτικοί απέκτησαν μια ολοκληρωμένη εικόνα του εκπαιδευτικού συστήματος και της κυπριακής κουλτούρας, ενώ παράλληλα το Σχολείο μας ωφελήθηκε από την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών. Το Πρόγραμμα Erasmus+ αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ένα πολύτιμο εργαλείο για την ανάπτυξη της εκπαίδευσης και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας.

*Αγγέλα Χριστάκη Φιλίππου

*Εκπαιδευτικός  Συντονίστρια Διαπιστευμένου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA1




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter










121