Μια αξέχαστη εμπειρία γεμάτη μάθηση, πολιτισμική ανταλλαγή και νέες φιλίες έζησαν μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί του Στ’ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού (ΚΒ) - Αγ. Νικολάου, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής κινητικότητας που πραγματοποιήθηκε από τις 10-14 Μαρτίου 2025, στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας. Η κυπριακή ομάδα, την οποία αποτέλεσαν δύο εκπαιδευτικοί, ο Χρίστος Βούρας και η Νατάσα Βασιλείου, καθώς και οκτώ μαθητές/τριες, ταξίδεψε στη ρουμανική πρωτεύουσα στο πλαίσιο του Διαπιστευμένου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ ΚΑ1, στο οποίο συμμετέχει το Σχολείο από το 2023.
Η Διαπίστευση Erasmus+ παρέχει στους οργανισμούς πρόσβαση σε ευκαιρίες μαθησιακής κινητικότητας, στο πλαίσιο της Βασικής Δράσης 1 (ΒΔ1) του Προγράμματος. Η ΒΔ1 στηρίζει τους οργανισμούς στην παροχή ευκαιριών επαγγελματικής και προσωπικής ανάπτυξης για εκπαιδευόμενους, διδάσκοντες, εκπαιδευτές και λοιπό εκπαιδευτικό προσωπικό.
Η κυπριακή αποστολή είχε τη χαρά να επισκεφτεί τρία διαφορετικά σχολεία, ένα Ειδικό Σχολείο, ένα Δημοτικό και ένα Νηπιαγωγείο, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να βυθιστούν στην εκπαιδευτική πραγματικότητα της Ρουμανίας. Άξια αναφοράς είναι η εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ειδικό Επαγγελματικό Σχολείο Ακοής «Αγία Μαρία», το οποίο αποτελεί το πρώτο σχολείο για ορφανά και κωφά παιδιά στη Ρουμανία, που ιδρύθηκε με την απόφαση του Υπουργείου Δημόσιας Εκπαίδευσης, το 1919. Το σχολείο προσφέρει εξειδικευμένες εκπαιδευτικές υπηρεσίες για μαθητές/τριες με προβλήματα ακοής, που σχετίζονται και για όσους έχουν κοχλιακό εμφύτευμα, ηλικίας μεταξύ 3-20 ετών που προέρχονται από όλες τις περιοχές της χώρας. Αποστολή του Ειδικού σχολείου είναι η ανάπτυξη ποιοτικής κουλτούρας σε επίπεδο ολόκληρου του προσωπικού του σχολείου, των μαθητών/τριών και των γονέων, προκειμένου να εκπαιδεύσουν τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, για μια βιώσιμη ανάπτυξη που θα βρει το σκοπό τους στην κοινωνικο-επαγγελματική τους ένταξη.
Οι συμμετέχοντες/ουσες στην εκπαιδευτική κινητικότητα παρακολούθησαν διάφορα μαθήματα του ρουμανικού ωρολογίου προγράμματος και συμμετείχαν σε κοινές δραστηριότητες, όπως εργαστήρια, ομαδικά παιχνίδια και καλλιτεχνικές δημιουργίες. Όλες οι δραστηριότητες και τα μαθήματα εστίαζαν στις τέσσερις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες συνάδουν απόλυτα με τους στόχους του Διαπιστευμένου Κυπριακού Σχολικού Ιδρύματος.
Μεταξύ άλλων τα παιδιά, σε μικτές ομάδες με Κύπριους/ες και Ρουμάνους/ες μαθητές/τριες, συμμετείχαν σε προγράμματα ανακύκλωσης, κηπουρικής, εξοικονόμησης ενέργειας και μελέτης της κλιματικής αλλαγής. Συμμετείχαν σε ένα οικολογικό escape room, όπου, μέσα από γρίφους και δοκιμασίες, ανακάλυψαν λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, δημιούργησαν διαπολιτισμικές ψηφιακές αφηγήσεις χρησιμοποιώντας tablets και εργαλεία όπως είναι το Book Creator, καταγράφοντας την εμπειρία τους και μαθαίνοντας για διαφορετικές κουλτούρες. Μέσα από τη δραστηριότητα του συνεργατικού παιχνιδιού ρόλων, οι εμπλεκόμενοι από τις δύο χώρες κλήθηκαν να προτείνουν λύσεις για κοινωνικά ζητήματα, όπως είναι η ισότητα των φύλων και η ένταξη ατόμων με αναπηρία. Έκαναν μαθήματα προγραμματισμού, ρομποτικής, ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου και ψηφιακής δημιουργίας, καθώς συμμετείχαν σε δραστηριότητες εθελοντισμού και κοινωνικής προσφοράς. Τέλος, δραστηριοποιήθηκαν σε πολιτιστικές ανταλλαγές και μαθήματα ευρωπαϊκής ιστορίας και πολιτισμού, αλλά και σε συζητήσεις για την ενεργό συμμετοχή στα κοινά και την προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών. Οι μικροί/ες μαθητές/τριες παίρνοντας οι ίδιοι/ες το ρόλο του εκπαιδευτικού για λίγο, μίλησαν στα παιδιά της άλλης χώρας για τη δικιά τους, αλλά και ηγήθηκαν εργαστηρίων κατά τη διάρκεια της διακρατικής κινητικότητας.
Η επαφή με το εκπαιδευτικό σύστημα της Ρουμανίας, η συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες και η ανταλλαγή απόψεων συνέβαλαν στην ενίσχυση της διαπολιτισμικής κατανόησης και στην ανάπτυξη της αλληλεγγύης. Η κυπριακή ομάδα είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τις διαφορετικές κουλτούρες και αξίες που χαρακτηρίζουν κάθε σχολική κοινότητα, να ανακαλύψει κοινά σημεία και να εκτιμήσει την ποικιλομορφία. Παιδιά και εκπαιδευτικοί από τις δύο χώρες αντάλλαξαν εμπειρίες, γνώσεις και απόψεις, ενώ παράλληλα δημιούργησαν ισχυρούς δεσμούς φιλίας.
Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού ταξιδιού, η κυπριακή αποστολή επισκέφτηκε και μερικά από τα πιο εμβληματικά αξιοθέατα της ρουμανικής πρωτεύουσας. Εξερεύνησε το επιβλητικό Παλάτι του Κοινοβουλίου, ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια στον κόσμο, το Εθνικό Μουσείο, όπου οι συμμετέχοντες/ουσες ανακάλυψαν την πλούσια ιστορία και την τέχνη της χώρας, καθώς και την Παλιά Πόλη με τα γραφικά δρομάκια και τα ιστορικά κτίρια. Επιπλέον, περιηγήθηκαν στις όμορφες πλατείες του Βουκουρεστίου, απολαμβάνοντας τη ζωντανή ατμόσφαιρα και τον μοναδικό χαρακτήρα της πόλης.
Φυσικά, δεν έλειψαν οι βόλτες και το παιχνίδι στα καταπράσινα πάρκα της πόλης, όπου οι εκπρόσωποι του κυπριακού σχολείου απόλαυσαν τη φύση και τη γαλήνη που προσφέρουν αυτοί οι χώροι. Εκτός από την αναψυχή, οι στιγμές αυτές έδωσαν την ευκαιρία για την ενίσχυση των φιλιών μεταξύ των παιδιών, καθώς περνούσαν χρόνο μαζί, συμμετέχοντας σε διάφορες δραστηριότητες και απολαμβάνοντας τον καθαρό αέρα και την ηρεμία της φύσης.
Η εκπαιδευτική κινητικότητα που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του προγράμματος Erasmus+, προσέφερε σε όλους τους εμπλεκόμενους ανεκτίμητες εμπειρίες. Ενίσχυσε τη διαπολιτισμική κατανόηση και άνοιξε νέους ορίζοντες στη μάθηση. Μέσα από τις διάφορες εκπαιδευτικές, ενδοσχολικές και εξωσχολικές, δραστηριότητες και τις συναντήσεις με μαθητές/τριες των τριών ρουμανικών σχολείων, οι μαθητές/τριες του κυπριακού Διαπιστευμένου Σχολείου απέκτησαν πολύτιμες δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Επιπλέον, η γνωριμία με έναν άλλο, διαφορετικό πολιτισμό και η ανταλλαγή ιδεών και παραδόσεων ενίσχυσαν τη σύνδεση μεταξύ των συμμετεχόντων, καλλιεργώντας την αλληλεγγύη και τον αλληλοσεβασμό, συμβάλλοντας θετικά στην ανάπτυξη της ανοιχτότητας και της αποδοχής. Η επαφή με τον ρουμανικό πολιτισμό, την κουλτούρα και τις αξίες των ανθρώπων της χώρας επέτρεψε στους συμμετέχοντες να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να αποκτήσουν μια βαθύτερη κατανόηση του κόσμου γύρω τους. Η ανταλλαγή γνώσεων, οι καινοτόμες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και η συνεργασία με σχολεία του εξωτερικού ενισχύουν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του κυπριακού Σχολείου και συμβάλλουν στην καλλιέργεια ανοιχτών οριζόντων για τους μαθητές/τριες του.
Το Διαπιστευμένο Σχολικό Ίδρυμα επενδύει σε δράσεις που προωθούν τη δια βίου μάθηση, τη συνεργασία και την ευρωπαϊκή ταυτότητα, δίνοντας στα παιδιά του τα εφόδια να γίνουν ενεργοί πολίτες του κόσμου. Είναι περήφανο το Σχολείο για τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ και ευελπιστεί ότι τέτοιες πρωτοβουλίες θα συνεχίσουν να εμπλουτίζουν την εκπαιδευτική εμπειρία των μαθητών/τριών του και θα προάγει την αλληλεγγύη και τη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών.
Το Erasmus+ δεν είναι απλώς ένα Πρόγραμμα, αλλά μια εμπειρία που εμπλουτίζει την εκπαιδευτική διαδικασία και ενδυναμώνει τη διαπολιτισμική συνείδηση των συμμετεχόντων. Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα συνεχίζει να αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την προώθηση της ευρωπαϊκής συνεργασίας και της διαπολιτισμικής κατανόησης. Ήταν μια εμπειρία που θα παραμείνει ανεξίτηλη στη μνήμη όλων όσοι συμμετείχαν για πάντα και που θα τους εμπνέει σε μελλοντικές προσπάθειες για ανάπτυξη, συνεργασία και διάλογο.
*Εκπαιδευτικοί: Χρίστος Βούρας, Νατάσα Βασιλείου
*Συντονίστριας Διαπιστευμένου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA1) Αγγέλας Χριστάκη Φιλίππου