Καλλιεργώντας την καλοσύνη στο Η΄ Δημοτικό Σχολείο Πάφου-Ιορδάνειο


Ένα ταξίδι μέσα από το ευρωπαϊκό έργο eTwinning «World of Kindness»

ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΖΟΡΠΑ*

Σε μια εποχή που η αλληλεγγύη και η κατανόηση γίνονται ολοένα και πιο σημαντικές, το  ευρωπαϊκό έργο eTwinning«A World of Kindness»  ένωσε 18 εκπαιδευτικούς από επτά χώρες – Κύπρο, Ρουμανία, Μολδαβία, Ελλάδα, Κροατία, Τουρκία και Γεωργία – για να προάγει την καλοσύνη στις καρδιές των παιδιών. Το έργο υλοποιήθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2024 έως τον Φεβρουάριο του 2025, στο πλαίσιο του ετήσιου θέματος του eTwinning  «Αγωγή του Πολίτη: Γιορτάζουμε ό,τι μας ενώνει».

Το ταξίδι της καλοσύνης

Μέσα από διαπολιτισμική συνεργασία και αλληλεπίδραση, το έργο προσέφερε στα παιδιά τη δυνατότητα να ανακαλύψουν την αξία της καλοσύνης (και την καταλυτική της επίδραση) και να την εφαρμόσουν σε καθημερινές τους δράσεις. Οι μαθητές/τριες συμμετείχαν σε δραστηριότητες που προωθούσαν τον σεβασμό, τη συνεργασία, την ενσυναίσθηση και τη δημιουργικότητα, με στόχο τη διαμόρφωση υπεύθυνων και ευαισθητοποιημένων πολιτών.

Βασικοί στόχοι και δραστηριότητες

1. Προώθηση της καλοσύνης προς τον εαυτό μας και τους άλλους

Η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αυτοενθάρρυνσης αποτέλεσαν βασικό άξονα του έργου. Οι μαθητές/τριες έμαθαν να αναγνωρίζουν τις δυνατότητές τους, να πιστεύουν στον εαυτό τους και να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες με επιμονή και θάρρος. Διδάχθηκαν τη σημασία της αυτοεκτίμησης, της υπευθυνότητας, του σεβασμού της διαφορετικότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος, συνδυάζοντας τη φροντίδα του εαυτού τους με τη φροντίδα για τους άλλους. Μέσα από κείμενα και βιωματικές δραστηριότητες, επιδιώχθηκε η ανάπτυξη μιας υγιούς σχέσης με τον εαυτό και η καλλιέργεια του σεβασμού προς τους άλλους. Μεταξύ άλλων, δημιούργησαν προσωπικά ημερολόγια επιτευγμάτων, στα οποία κατέγραφαν καθημερινές επιτυχίες και στιγμές αλλά και τρόπους που ξεπέρασαν δυσκολίες. Δημιούργησαν ευχετήριες κάρτες και γράμματα ευγνωμοσύνης για γονείς και παππούδες, υπογραμμίζοντας τη σημασία των διαγενεακών σχέσεων. Ιδιαίτερα ξεχωριστή ήταν η «Αλυσίδα Καλών Πράξεων», μια πρωτοβουλία στα πλαίσια της οποίας, κάθε παιδί ενθαρρύνθηκε να κάνει μία καλή πράξη και να «περάσει τη σκυτάλη» σε άλλο, δημιουργώντας έτσι ένα συνεχές ντόμινο θετικών ενεργειών στην κοινότητα.

2. Ενθάρρυνση του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς

Οι μαθητές/τριες συμμετείχαν ενεργά σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης προωθώντας την ενσυναίσθηση και την κοινωνική συνείδηση. Αυτές οι δράσεις περιέλαβαν επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας, όπου μοιράστηκαν στιγμές ζεστασιάς με τους ηλικιωμένους, προσφέροντάς τους χειροποίητες κάρτες και συμμετέχοντας σε συζητήσεις. Παράλληλα, επισκέφθηκαν νοσοκομεία για να τραγουδήσουν τα κάλαντα φωτίζοντας τις ημέρες ασθενών και εργαζομένων. Μέσα από αυτές τις δράσεις, αλλά και τη συμμετοχή τους σε φιλανθρωπικά παζαράκια και τη συγκέντρωση δώρων για άπορες οικογένειες, οι μαθητές κατανόησαν τη σημασία της αλληλεγγύης και της κοινωνικής υπευθυνότητας, καλλιεργώντας βαθύτερα την ενσυναίσθηση.

3. Χρήση τεχνολογίας για την προώθηση θετικών μηνυμάτων

Η τεχνολογία αποτέλεσε εργαλείο για τη δημιουργία και την επικοινωνία μηνυμάτων καλοσύνης. Οι μαθητές χρησιμοποίησαν εργαλεία όπως το Wordwall, το Canva, το Mandala, το Kahoot, το JigsawPuzzle, όπως επίσης και εργαλεία ΤΝ για να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν διαδραστικά παιχνίδια, κουίζ, εικόνες, βίντεο και τραγούδια που προωθούσαν θετικές αξίες. Ένα παράδειγμα είναι το βίντεο που δημιούργησαν για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, αναδεικνύοντας τη σημασία της θετικής επικοινωνίας στον ψηφιακό κόσμο και της υπεύθυνης χρήσης του διαδικτύου.

Αξίες που μας ενώνουν

Το έργο «A World of Kindness» ανέδειξε ότι η καλοσύνη είναι μια παγκόσμια γλώσσα που ενώνει ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς και εθνικότητες, ξεπερνώντας τα όρια ενός τυπικού εκπαιδευτικού προγράμματος. Η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, η αλληλεγγύη και η χρήση της τεχνολογίας με θετικό τρόπο αποτέλεσαν θεμέλια για την οικοδόμηση ενός εκπαιδευτικού κλίματος βασισμένου στην ενσυναίσθηση και τον αλληλοσεβασμό, μιας εκπαίδευσης για την πολιτότητα και όσων μας ενώνουν.

Μια εμπειρία που εμπνέει

Κάθε δραστηριότητα του προγράμματος συνέβαλε στην προώθηση της κατανόησης, της ενότητας, του σεβασμού των αναγκών και της διαφορετικότητας. Τα παιδιά συνειδητοποίησαν ότι ακόμα και οι μικρότερες πράξεις καλοσύνης έχουν τη δύναμη να επιφέρουν θετική αλλαγή. Μέσα από τη συμμετοχή τους, έγιναν φορείς θετικής αλλαγής, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός κόσμου γεμάτου καλοσύνη και αλληλεγγύη. Το πρόγραμμα αυτό δεν σταματά εδώ. Οι αξίες που καλλιεργήθηκαν θα συνεχίσουν να εμπνέουν τους μαθητές, δημιουργώντας έναν κόσμο πιο φωτεινό και γεμάτο ελπίδα, έναν κόσμο στον οποίο υπάρχει χώρος για κάθε έναν και καθεμιά.

*Συντονίστρια εκπαιδευτικός




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











417