Συμμετοχή του Δημοτικού Σχολείου Σιας στο πρόγραμμα Erasmus+
Το Δημοτικό Σχολείο Σιας συμμετείχε στο πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο "Άλλαξέ το!!! Προωθώντας το θετικό σχολικό κλίμα», διάρκειας 18 μηνών. Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν επτά κινητικότητες εκπαιδευτικών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, συμβάλλοντας στην επαγγελματική ανάπτυξη των συμμετεχόντων και στη βελτίωση του σχολικού περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα πλαισίωσε την ήδη υφιστάμενη κουλτούρα του σχολείου που δίνει έμφαση στην προώθηση θετικής συμπεριφοράς, εφαρμόζοντας το Σύστημα ΠροΘεΣυ στο πλαίσιο της τάξης, του σχολείου, αλλά και της κοινότητας.
Η αλληλεπίδραση των εκπαιδευτικών με ευρωπαίους συναδέλφους υπήρξε καθοριστική, ενισχύοντας την ανταλλαγή απόψεων, γνώσεων και καλών πρακτικών. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, οι εκπαιδευτικοί διεύρυναν την ευρωπαϊκή τους προοπτική, επικοινωνώντας δράσεις που εφαρμόζονται στην Κύπρο, αλλά και αντλώντας πολύτιμες γνώσεις από εκπαιδευτικά συστήματα άλλων χωρών.
Οι συμμετέχοντες εξοικειώθηκαν με νέες παιδαγωγικές μεθόδους και ανέπτυξαν δεξιότητες που συνέβαλαν στη βελτίωση της διδακτικής πρακτικής τους. Στην πορεία αυτή, αξιοποιήθηκαν εργαλεία ICT και καινοτόμες τεχνολογίες, όπως εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης και η βιωματική μάθηση μέσω των τεχνών και του θεάτρου, τα οποία βελτίωσαν τη μαθησιακή εμπειρία, τη συνεργασία μεταξύ μαθητών και την ενίσχυση της δημιουργικότητας στην τάξη. Οι γνώσεις αυτές αξιοποιήθηκαν μέσα από τη δημιουργία και εφαρμογή νέων σχεδίων μαθήματος, την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των μαθητών και τη χρήση εργαλείων όπως το θέατρο, τα παιχνίδια και η βιωματική μάθηση, για τη βελτίωση της μαθησιακής εμπειρίας.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση πολιτικών και πρακτικών διαχείρισης προβλημάτων συμπεριφοράς, με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων όπως ο σχολικός εκφοβισμός και οι συγκρούσεις. Ως αποτέλεσμα, δημιουργήθηκε ειδική αίθουσα Διαμεσολάβησης, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί εκπαιδεύτηκαν σε τεχνικές διαχείρισης συγκρούσεων, εφαρμόζοντας επίσημα το πρόγραμμα της Σχολικής Διαμεσολάβησης. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί ανέλαβαν τον συντονισμό και την εφαρμογή σχετικών πρακτικών, με στόχο τη δημιουργία ενός πιο υποστηρικτικού σχολικού περιβάλλοντος.
Μετά την ολοκλήρωση κάθε κινητικότητας, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τις εμπειρίες τους στους συναδέλφους τους μέσω βιωματικών εργαστηρίων και συνεδριάσεων προσωπικού, διασφαλίζοντας τη διάχυση των νέων γνώσεων σε όλη τη σχολική κοινότητα. Επιπλέον, οι εμπειρίες και τα συμπεράσματα της συμμετοχής τους δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του σχολείου, συμβάλλοντας στην ενημέρωση γονέων και μαθητών.
Το πρόγραμμα Erasmus+ πέτυχε τους βασικούς του στόχους, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή διάσταση του σχολείου, προωθώντας την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και συμβάλλοντας ουσιαστικά στη δημιουργία ενός θετικού και καινοτόμου σχολικού κλίματος.
Δρ. Χρίστος Χαρίτου
Εκπαιδευτικός/Συντονιστής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων
Δημοτικό Σχολείο Σιας