«Τη στιγμή που τα καθήκοντά του αυξάνονται διαρκώς και ανεξέλεγκτα»
Με ανακοίνωση της η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών αναφέρεται στο ρόλο του του τοπικού συντονιστή στις σχολικές μονάδες, που όπως τονίζει, είναι καταλυτικός για την αποτελεσματική αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στη διδασκαλία και τη διοίκηση.
«Τα καθήκοντά του περιλαμβάνουν εκπαιδευτικές και τεχνικές αρμοδιότητες, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Σε μια περίοδο όπου καταβάλλεται συλλογική προσπάθεια για την ομαλή μετάβαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ηλεκτρονική διοίκηση, καθώς και τον οριζόντιο εμπλουτισμό των Αναλυτικών Προγραμμάτων με ψηφιακές δεξιότητες, θεωρούμε ότι η θεσμοθέτηση του ρόλου αυτού αποτελεί άμεση προτεραιότητα. Επιπλέον, την επόμενη σχολική χρονιά θα διεξαχθεί η έρευνα PIRLS σε πλήρως ψηφιακή μορφή, ενώ την αμέσως επόμενη θα ακολουθήσει η TIMSS, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη θεσμικής στήριξης.
Δυστυχώς, οι ώρες που διατίθενται για τον τοπικό συντονιστή ΤΠΕ δεν είναι θεσμοθετημένες ούτε επαρκείς, τη στιγμή που τα καθήκοντά του αυξάνονται διαρκώς και ανεξέλεγκτα[1]. Σημειώνεται δε, πως στα νηπιαγωγεία δεν δίνεται καμιά απολύτως ώρα και συνεπακόλουθα δεν έχουν καμιά στήριξη. Το ζήτημα αυτό, είχε τεθεί από την Α.Κί.ΔΑ. στην ΠΟΕΔ, η οποία αποφάσισε ομόφωνα να επικοινωνήσει με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), προκειμένου να ξεκινήσει διάλογος για τη θεσμοθέτησή του, με σαφή και αντικειμενικά κριτήρια (π.χ. ύπαρξη εργαστηρίου πληροφορικής, διαθέσιμος εξοπλισμός, αριθμός μαθητών/τμημάτων, τύπος σχολείου κ.λπ.). Ωστόσο, η απάντηση του ΥΠΑΝ στις 18 Μαρτίου, σύμφωνα με την οποία η Επίσημη Πλευρά δεν κρίνει σκόπιμη τη συζήτηση του θέματος, μας προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια. Θα αναμέναμε πως το ΥΠΑΝ, θα είχε μέσα στις προτεραιότητές του, την τεχνολογική στήριξη των σχολείων, ειδικά σε μια εποχή που η τεχνολογία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των σχολείων και της μαθησιακής διαδικασίας.
Μετά την άρνηση του Υπουργείου για διάλογο, το θέμα έχει κατατεθεί στο ΕΔΣ της ΠΟΕΔ για εγγραφή, ώστε να συζητηθεί διεξοδικά και να ληφθούν αποφάσεις που θα διασφαλίσουν την ουσιαστική στήριξη των ΤΠΕ στα σχολεία, καθώς και των εκπαιδευτικών που επιφορτίζονται με τα σχετικά καθήκοντα»
[1] https://tped.schools.ac.cy/index.php/el/symvouloi-syntonistes/topikoi-syntonistes