Στον σημερινό τεχνολογικά προηγμένο κόσμο, είναι απαραίτητο να εξοπλίσουμε τους μαθητές/τριές μας με θεωρητικές γνώσεις και πρακτικές δεξιότητες που θα τους χρησιμεύσουν σε διάφορους τομείς. Τα μαθήματα, μέρος του προγράμματος RoboAquaria του Κέντρου Cardet που συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+, προσφέρει μια καινοτόμο προσέγγιση για τη διδασκαλία των εννοιών των αισθήσεων και των αισθητήρων στους/στις μαθητές/τριες της Δ' Δημοτικού του Στ’ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού – Αγίου Νικολάου (ΚΒ) μέσω της διαδραστικής μάθησης.
Η υλοποίηση της 2ης σειράς μαθημάτων έγινε την Πέμπτη, 3 Απριλίου 2025, σε συνεργασία με τις εκπαιδεύτριες του Κέντρου, Μαρία Ηλία και Βίκυ Βογιατζή, την εκπαιδευτικό του Σχολείου, Μαρία Ελευθερίου και την εκπαιδευτικό Αλεξάνδρα Μανδριώτου (ΙΖ Δημοτικό Σχολείο Κάτω Πολεμιδιών – Αγίου Νικολάου), οι οποίες έλαβαν μέρος στην επιμόρφωση για το πρότζεκτ RoboAquaria – Robots in aquatic environments to promote STEM and environmental awareness που έγινε στην Ανκόνα της Ιταλίας, την περίοδο 15 – 19 Ιουλίου 2024.
Εισαγωγή στο διπλό κουμπί
Το μάθημα "Εισαγωγή στο Διπλό Κουμπί" επικεντρώθηκε στην έννοια των αισθήσεων και των αισθητήρων. Στόχος του μαθήματος ήταν η εξοικείωση των μαθητών/τριών με τη λειτουργία και τη σημασία των αισθήσεων τόσο στους ανθρώπους όσο και στις μηχανές, μέσω του προγραμματισμού ενός Διπλού Κουμπιού για να ανταποκρίνεται σε ερωτήσεις κουίζ.
Το μάθημα ακολούθησε τα εξής βήματα:
Αποκωδικοποιώντας τα Συναισθήματα με Ρομπότ
Η επόμενη δραστηριότητα βύθισε τα παιδιά στον συναρπαστικό κόσμο της επικοινωνίας μεταξύ των ρομπότ και της συναισθηματικής νοημοσύνης. Η εξερεύνηση ξεκίνησε με τη συζήτηση για την ανθρώπινη επικοινωνία μέσω δραστηριοτήτων τονίζοντας τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους εκφραζόμαστε. Στη συνέχεια, οι μαθητές/τριες αντιμετώπισαν την ερώτηση: "Πώς μπορεί ένα ρομπότ να επικοινωνήσει με έναν άνθρωπο;"
Ο πυρήνας του μαθήματος περιλάμβανε την εργασία των παιδιών σε ομάδες με συσκευές M5StickC Plus για την προσομοίωση ενός τηλεφωνικού συστήματος. Έμαθαν πώς να συνδέουν τις συσκευές, να χρησιμοποιούν το UiFLOW για να ρυθμίσουν ετικέτες και να προγραμματίσουν τις συσκευές για να στέλνουν και να λαμβάνουν μηνύματα. Αυτό περιλάμβανε την κωδικοποίηση με μπλοκ UART, λογική "αν-τότε" και ακόμη και τη χρήση LED για να υποδεικνύεται η επικοινωνία.
Το πιο σημαντικό στοιχείο ήταν η διδασκαλία στους/στις μαθητές/τριες να προγραμματίζουν τα ρομπότ ώστε να "αποκωδικοποιούν" τα συναισθήματα. Εισάγοντας δηλώσεις και εκχωρώντας συναισθηματικές αντιδράσεις, τα παιδιά απέκτησαν μια βαθύτερη κατανόηση του πώς η τεχνολογία μπορεί να ερμηνεύσει και να ανταποκριθεί στα ανθρώπινα συναισθήματα.
Αντίκτυπος και Συμπέρασμα
Και τα δύο μαθήματα συνδυάζουν αποτελεσματικά τη θεωρητική γνώση με την πρακτική εφαρμογή. Η χρήση της τεχνολογίας, όπως το M5StickC Plus και το Διπλό Κουμπί, κάνει τις αφηρημένες έννοιες απτές και προωθεί την κριτική σκέψη, την επίλυση προβλημάτων και την ομαδική εργασία. Οι μαθητές/τριες μαθαίνουν να βλέπουν τις αποτυχίες ως ευκαιρίες μάθησης και αναπτύσσουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους τομείς STEM.
Τα μαθήματα αυτά από το πρόγραμμα RoboAquaria αποτελούν ένα υποδειγματικό παράδειγμα του πώς η τεχνολογία μπορεί να μεταμορφώσει την εκπαίδευση. Ενθαρρύνοντας τα παιδια να συμμετέχουν σε διαδραστικές εμπειρίες που εξερευνούν την επικοινωνία, τα συναισθήματα και την αισθητηριακή αντίληψη, τους εξοπλίζουμε με βασικές δεξιότητες για να πλοηγηθούν και να ευδοκιμήσουν στον ολοένα και πιο τεχνολογικό κόσμο μας.
Μαρία Ελευθερίου, Εκπαιδευτικός