ΤΈνα ψηφιδωτό έργο που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού ΙΒ’ – Λανίτειο και τώρα κοσμεί το Μόλο της Λεμεσού.
ο “ Deep Silent Gaze/ Βαθύ Βουβό Βλέμμα ”, δημιουργήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος των Εικαστικών Τεχνών, σε ενότητα αφιερωμένη στην Αφηρημένη Τέχνη κατά τη φετινή σχολική χρονιά 2024-2025 με εκπαιδευτικό την Έλενα Χαραλάμπους.
Κοράλλια, ψάρια, κοχύλια, μαλάκια υπήρξαν το εφαλτήριο για την παραγωγική διαδικασία της εικαστικής έκφρασης των μαθητών μας. Μέσα από τη μελέτη και την παρατήρηση, οι μαθητές μας κλήθηκαν να δημιουργήσουν μια ελεύθερη σύνθεση με δικά τους σχηματικά και χρωματικά μοτίβα. Η τελική σύνθεση του έργου αποτελείται από αυτούσια κομμάτια, μοτίβα και χρωματικές συνθέσεις πολλών μαθητικών έργων .
Το όνομα του έργου δεν είναι τυχαίο.
Σε μια πρώτη ανάγνωση του τίτλου, οι μαθητές μας φέτος έστρεψαν το βλέμμα τους στα μοτίβα των πλασμάτων που ζουν στα βάθη των θαλασσών. Αναζήτησαν και μελέτησαν την ομορφιά μέσα από τα χρωματικά μοτίβα αυτών των πλασμάτων, που ζουν βουβά, αλλά είναι τόσο απαραίτητα για τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη μας.
Σε δεύτερη ανάγνωση, στο συμβολικό επίπεδο - το πιο σημαντικό στην ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση — οι μαθητές μας μάς καλούν, μέσα από το έργο τους, να ρίξουμε ένα βαθύ, βουβό βλέμμα, πρώτα στον ψυχισμό μας, αναζητώντας όλη την ανθρωπιά και την ευαισθησία που υπάρχει στην ανθρώπινη ύπαρξη. Στη συνέχεια, μας ζητούν να στρέψουμε το βλέμμα μας στη φρίκη της γενοκτονίας, που στιγμάτισε ή στέρησε τη ζωή αθώων παιδιών στο πέρασμα του χρόνου και σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
Τέλος, μας ζητούν να γυρίσουμε το βλέμμα μας στη γειτονική μας χώρα, την Παλαιστίνη, όπου σήμερα χιλιάδες παιδιά στερούνται όλα τα δικαιώματα που καθορίζονται από τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Μας ζητούν να κοιτάξουμε με βαθύ βλέμμα αλλά όχι σιωπηλό. Ζητούν από εμάς, τους ενήλικες, να μιλήσουμε και να απαιτήσουμε την άμεση διακοπή της γενοκτονίας που συντελείται σήμερα στην Παλαιστίνη. Να φωνάξουμε να σωθούν τα παιδιά, γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα!
Οι νεαροί μας καλλιτέχνες λοιπόν, παιδιά με ευαισθησία, που μεγάλωσαν με την αφήγηση των γεγονότων της τουρκικής εισβολής, αφιερώνουν το έργο τους σε όλα τα παιδιά που υπήρξαν θύματα της φρίκης μιας γενοκτονίας: Πόντος, Αρμενία, Ολοκαύτωμα, Ρουάντα, Παλαιστίνη…
Κάθε ψηφίδα, μια παιδική ψυχή που έσβησε…