Το Δημοτικό Σχολείο Μεσόγης σε εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ευρώπη με το ERASMUS+


Το Δημοτικό Σχολείο Μεσόγης συμμετέχει για δεύτερη σχολική χρονιά στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ KA121-SCH ως διαπιστευμένος οργανισμός. Η διαπίστευση αυτή πιστοποιεί ότι ο σχολικός μας οργανισμός έχει την πρόθεση να συμμετάσχει σε ποιοτικές διασυνοριακές κινητικότητες στο πλαίσιο της Βασικής Δράσης 1 του προγράμματος Erasmus+ (2021-2027).

Ο γενικός σκοπός του προγράμματος είναι η βελτίωση της ποιότητας της διδασκαλίας και μάθησης στο σχολείο μέσα από την επίτευξη των πιο κάτω ειδικών στόχων:

  • Ανάπτυξη δραστηριοτήτων και διδασκαλιών που να προωθούν τη διαπολιτισμική και αντιρατσιστική εκπαίδευση.
  • Ανταπόκριση στις ανάγκες, ιδιαιτερότητες, κλίσεις και ταλέντα που φέρουν μαζί τους τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις στα πλαίσια της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης.
  • Εφαρμογή της διαφοροποιημένης διδασκαλίας.
  • Αποτελεσματική χρήση των νέων τεχνολογιών στη διαδικασία της διδασκαλίας και μάθησης.
  • Καλλιέργεια περιβαλλοντικά σκεπτόμενων πολιτών που να προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη.
  • Διεθνοποίηση του οργανισμού μας και η συμμετοχή του στο δίκτυο οργανισμών του προγράμματος ERASMUS+.

Για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων υλοποιήθηκαν κινητικότητες επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, σκιώδεις εργασίες εκπαιδευτικών, ομαδική κινητικότητα μαθητών και δράσεις διάχυσης των αποτελεσμάτων κατά τη σχολική χρονιά 2024-2025. Πιο κάτω παρουσιάζονται τα πέντε εκπαιδευτικά σεμινάρια που συμμετείχαν εκπαιδευτικοί του σχολείου.

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο 1

Στο πρώτο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβώνα (Πορτογαλία) από την 01/07/2024 ως την 06/07/2024 συμμετείχε ο βοηθός διευθυντής του σχολείου Θάνος Σαββίδης. Εκεί παρακολούθησε το σεμινάριο “Project-Based Learning (PBL) in Museums and Cultural Heritage Sites” του οργανισμού Europass Teacher Academy. Στο σεμινάριο συμμετείχαν συνολικά 15 εκπαιδευτικοί από Κύπρο, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, Ουγγαρία, Πολωνία και Τσεχία.

Στο σεμινάριο αυτό διερευνήθηκαν τρόποι με του οποίους μπορεί το περιεχόμενο από μουσεία και χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς να χρησιμοποιηθεί με αποτελεσματικό, ουσιαστικό και συνεργατικό τρόπο στη διδασκαλία και μάθηση. Βασική μέθοδος για να γίνει αυτό είναι η Mάθηση Βασισμένης σε Έργα (Project-Based Learning ), η οποία προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο πρόκλησης και ενδιαφέροντος για τους μαθητές. Με τη συμπερίληψη πραγματικού υλικού και εκδρομών- επισκέψεων σε χώρους πολιτισμού ενθαρρύνει τους μαθητές να αλληλοεπιδρούν με τις πληροφορίες, να αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη, ενώ οι κοινές εμπειρίες ζωής που αποκτούν από τη μελέτη αυτή διεγείρουν την ομαδική εργασία.

Κάθε πρόγραμμα PBL ξεκινά με μια ερώτηση-κλειδί που δίνεται από τον εκπαιδευτικό (π.χ. Πώς θα σχεδιάζατε ένα υπαίθριο μουσείο στοχεύοντας στην συμπερίληψη;). Στη συνέχεια, ο εκπαιδευτικός καθοδηγεί τους μαθητές του σε όλη τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος, η οποία τελικά οδηγεί στη δημιουργία ενός τελικού έργου. Οι μαθητές εργάζονται σε ένα έργο για μια εκτεταμένη χρονική περίοδο – από μία εβδομάδα έως ένα εξάμηνο – το οποίο τους εμπλέκει στην επίλυση ενός πραγματικού προβλήματος ή στην απάντηση ενός σύνθετου ερωτήματος. Ως αποτέλεσμα, οι μαθητές αναπτύσσουν βαθιά γνώση του περιεχομένου, καθώς και δεξιότητες κριτικής σκέψης, συνεργασίας, δημιουργικότητας και επικοινωνίας. Η Μάθηση μέσω Έργων απελευθερώνει μια μεταδοτική, δημιουργική ενέργεια μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών.

Η βασική δομή της Μάθησης Βασισμένης σε Έργα (Project-Based Learning) περιλαμβάνει το Σχεδιασμό, την Εφαρμογή και την Αξιολόγηση. Η εφαρμογή της μεθόδου PBL στην τάξη  μπορεί να γίνει μέσω ψηφιακών εργαλείων, αρχείων και κοινωνικών δικτύων των μουσείων.

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο 2

Στη δεύτερη κινητικότητα εκπαιδευτικού σεμιναρίου συμμετείχε η δασκάλα του σχολείου Αφροδίτη Χαραλάμπους, η οποία επισκέφθηκε τη Φλωρεντία την περίοδο 10-15 Φεβρουαρίου 2025 όπου και παρακολούθησε το σεμινάριο «Environmental Changes for Sustainable Schools». Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου τονίστηκε ότι σε ένα κόσμο συνεχώς μεταβαλλόμενο όπου οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα της καταστροφής, η ανάγκη για επαναξιολόγηση της σχέσης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον και η ανάγκη για καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης στους μαθητές μας, γίνονται όλο και επιτακτικότερες.

Πιο συγκεκριμένα, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον Συστημικό Τρόπο Σκέψης (Systems Thinking), όπου οι σχέσεις αλληλεπίδρασης σε ένα περιβάλλον είναι πολύ σύνθετες. Επίσης, οι συμμετέχοντες ασχολήθηκαν με την Κλιματική Αλλαγή, τις 5 Βασικές Αρχές για Μηδέν Απορρίμματα, καθώς επίσης και με τη Φιλοσοφία του Permaculture (ένα σύστημα σχεδιασμού για τη δημιουργία αειφόρων καταλυμάτων). Μέσα από συζητήσεις, ομαδικές εργασίες, παρουσιάσεις και outdoor activities, τα μέλη της ομάδας είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν ιδέες και καλές πρακτικές σχετικά με τα πιο πάνω θέματα.

Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου τονίστηκε ότι οι 17 Στόχοι για την Παγκόσμια Αειφορία πρέπει να αποτελέσουν οδηγό για όλες τις σχολικές μονάδες στο σχεδιασμό της περιβαλλοντικής πολιτικής τους και της προσπάθειάς τους για αειφόρο ανάπτυξη στον οργανισμό. Επιβάλλεται η ανάγκη για απόκτηση απλών καθημερινών συνηθειών που οδηγούν στην Αειφορία. Τέλος, επισημάνθηκε ότι ο καθένας από εμάς οφείλει να μειώσει το οικολογικό του αποτύπωμα.

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο 3

Στην  κινητικότητα αυτή η εκπαιδευτικός του σχολείου Λίζα Τοουλιά επισκέφθηκε τη Φλωρεντία,  από τις 10 μέχρι τις 15 Μαρτίου 2025. Εκεί παρακολούθησε το σεμινάριο “Integrating Creativity and Innovation into Teaching” του οργανισμού Europass Teacher Academy. Στο σεμινάριο συμμετείχαν συνολικά 13 εκπαιδευτικοί από Κύπρο, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία.

Το σεμινάριο βοήθησε τους συμμετέχοντες να γνωρίσουν και να εφαρμόσουν δημιουργικές ιδέες και καινοτόμες δραστηριότητες στις αίθουσες διδασκαλίας. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, οι εκπαιδευτικοί ήρθαν σε επαφή με νέες στρατηγικές διδασκαλίας βασισμένες σε σύγχρονα εργαλεία.  Επιπλέον, οι συμμετέχοντες έμαθαν να διαχειρίζονται ICT εργαλεία, στηριγμένα στην τεχνητή νοημοσύνη που αφορούσαν σε εκπαιδευτικά παιχνίδια, quizzes, online portofolios και πλατφόρμες διαχείρισης τάξης.

Μέσα από το σεμινάριο οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις προκλήσεις που σχετίζονται στην εφαρμογή δημιουργικών μεθόδων και καινοτόμων λύσεων στην τάξη, γνώρισαν μεθόδους για να καλύψουν τις ανάγκες των μαθητών και τρόπους να εμπλέξουν τους μαθητές τους στη μάθηση με δημιουργικό τρόπο.

Οι συμμετέχοντες απόκτησαν πρακτική εμπειρία που σχετίζεται με την κριτική και δημιουργική σκέψη, τη χρήση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση και την εφαρμογή νέων στρατηγικών διδασκαλίας για την ενίσχυση των δεξιοτήτων υψηλού επιπέδου στους μαθητές.

Διάχυση αποτελεσμάτων

Οι πέντε εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στις κινητικότητες επιμόρφωσης ετοίμασαν παρουσιάσεις και ενημέρωσαν τους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Μεσόγης σχετικά με τις εμπειρίες τους και τα αποτελέσματα των σεμιναρίων. Επιπλέον, εισηγήθηκαν καλές πρακτικές για χρήση στη διδασκαλία και μάθηση και έγιναν φορείς για τη διάχυση της νέας γνώσης στο σχολείο. Επίσης, ανάρτησαν στην ιστοσελίδα του σχολείου σχετικές πληροφορίες για την ευρύτερη ενημέρωση των κοινωνικών ομάδων (εκπαιδευτικών, γονέων/κηδεμόνων, κοινότητας). Τέλος, ανάπτυξαν σχετικές δραστηριότητες στη διαδικασία της διδασκαλίας και μάθησης στις τάξεις του σχολείου.




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter











774