Kαθηγητές και μαθητές του Γυμνασίου Παλουριώτισσας στη Ρόδο με το Εrasmus+


 Το Γυμνάσιο Παλουριώτισσας συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus+ KA2 με τίτλο «Defending Europe - Teaching Democracy / Υπερασπίζοντας την Ευρώπη - Διδάσκοντας για τη Δημοκρατία» (DEciDE) .

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχουν σχολεία από τη Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Φινλανδία. Συντονιστής του προγράμματος είναι η Γερμανία.

Οι στόχοι του προγράμματος είναι η κατανόηση και άσκηση του θεσμού της δημοκρατίας, η κατανόηση των πλεονεκτημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της βιωσιμότητας της, η δημιουργία συνειδητοποίησης για τους κινδύνους του εθνικισμού/φασισμού και άλλων μορφών αυταρχικών αντιδημοκρατικών πολιτικών, η δημιουργία συνειδητοποίησης και κατανόησης της γλώσσας και της ορολογίας του εθνικισμού ή του λαϊκισμού στα κόμματα, καθώς και η κατανόηση πως οι μαθητές συμμετέχουν στην κοινότητα εντός και εκτός του σχολικού συστήματος χρησιμοποιώντας δημοκρατικές αρχές. Επιπρόσθετα στόχος είναι η εκπαίδευση και η πληροφόρηση των μαθητών που επισκέπτονται άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ για τον εμβολιασμό των νέων Ευρωπαίων όσον αφορά την ξενοφοβία και τις εθνικιστικές σκέψεις.

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία στα τέλη Οκτωβρίου του 2018 με αρχική στάση στο Βερολίνο και ακολούθως στο Μάρμπουργκ με μετάβαση καθηγητών.

Η δεύτερη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Μαρτινίκα της Γαλλίας στα μέσα Ιανουαρίου του 2019 με μετάβαση καθηγητών.

H τρίτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο της Ελλάδας στα μέση Μαΐου με μετάβαση καθηγητών και ομάδας μαθητών.

Στη συνάντηση καθορίστηκαν οι ενέργειες των επόμενων συναντήσεων και αποτελεσμάτων. Δόθηκε ραδιοφωνική συνέντευξη από τους συντονιστές των πιο πάνω χωρών σε ραδιοφωνικό σταθμό με μεγάλη ακροαματικότητα για τον σκοπό και τους στόχους του προγράμματος. Οι μαθητές έλαβαν μέρος σ’ ένα κυνήγι θησαυρού  στην παλιά πόλη της Ρόδου στα πλαίσια της ημέρας της Ευρώπης. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και ναούς του νησιού με στόχο τη γνωριμία με την κουλτούρα και τον πολιτισμό του νησιού. Επίσης πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο νησί Σύμη και στο μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη, στο κάστρο των Ιπποτών και στην παλιά πόλη, στις πηγές Καλλιθέας, στο πάρκο των πεταλούδων, στην Ακρόπολη και σε άλλους χώρους.

Η επόμενη κινητικότητα θα γίνει στο Πόρτο της Πορτογαλίας τον Σεπτέμβριο του 2019 με μετάβαση καθηγητών. 

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2020 με την τελική συνάντηση  και φιλοξενία μαθητών και καθηγητών στη Λευκωσία της Κύπρου.

Μπορείτε να αναζητήσετε  περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του προγράμματος 

https://erasmusdecide.weebly.com   

Χριστίνα Χειμαρίδου, Καθηγήτρια Πληροφορικής

Συντονίστρια Προγράμματος Erasmus+

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1496