Απογευματινές δραστηριότητες με μαθήματα γλωσσών, ΗΥ, χορών και τέχνης στα σχολεία Ριζοκαρπάσου


ΚΥΠΕ - Για πρώτη φορά στην ιστορία των σχολείων του Ριζοκαρπάσου η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων  Κύπρου θέτει τον Οκτώβριο σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο πρόγραμμα απασχόλησης για τους μαθητές και τις μαθήτριες με απογευματινές δραστηριότητες όπως αγγλικά, εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών, χορούς και τέχνη. Το κονδύλι εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο εδώ και ένα χρόνο.

Στο νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο του Ριζοκαρπάσου φοιτούν φέτος 43 παιδιά, δύο περισσότερα από πέρσι και όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου έχει ενώπιον του αίτημα από οικογένεια με έξι παιδιά για μετεγκατάσταση στην περιοχή.
«Άρα αντιλαμβάνεστε ότι ο αριθμός των παιδιών θα αυξηθεί στα 49 και αυτό είναι ενθαρρυντικό», ανέφερε.

Ο κ. Φωτίου ο οποίος σήμερα περιόδευσε στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου, μίλησε με μαθητές και εκπαιδευτικούς και αντάλλαξε εισηγήσεις και με τους γονείς, εξήγησε στο ΚΥΠΕ ότι το αίτημα της συγκεκριμένης οικογένειας θα εξεταστεί άμεσα και θα της παρασχεθούν διευκολύνσεις για επιστροφή στο χωριό τους, πάντα στα πλαίσια των κανονισμών που υπάρχουν.

Για το πρόγραμμα δραστηριοτήτων, για το οποίο αύριο θα γίνει ευρεία σύσκεψη, ο κ. Φωτίου εξήγησε ότι ειδική ομάδα θα διδάσκει τα συγκεκριμένα μαθήματα και θα παρέχει πολυεπίπεδη στήριξη στα παιδιά, αλλά θα γίνει και αξιοποίηση των υφιστάμενων εκπαιδευτικών. «Αν οι υφιστάμενοι δάσκαλοι και καθηγητές για παράδειγμα θέλουν να εμπλακούν στη διδασκαλία γλωσσών ή χορού, ή στην τέχνη μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον», ανέφερε ο Επίτροπος.
Στη διάρκεια της επίσκεψης εξετάστηκαν οι ανάγκες σε εξοπλισμό και οι κτιριακές επιδιορθώσεις που πρέπει να γίνουν. Κάποιες κρίνονται ως επείγουσες, πχ πρέπει να αντικατασταθούν όλες οι πόρτες και τα παράθυρα τα οποία έχουν πάθει ζημιές και λόγω των καιρικών συνθηκών.

«Το κονδύλι εγκρίθηκε εδώ και καιρό αλλά έχουμε τις γνωστές διαδικασίες και έτσι υπάρχει μια καθυστέρηση. Υπάρχουν και άλλα μικρότερα που πρέπει να γίνουν όπως είναι κάποια μπογιατίσματα και αυτά έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης», είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Φωτίου

Επίσης σε συνεργασία με τον ΚΟΑ θα τοποθετηθεί στέγαστρο στο γήπεδο του Γυμνασίου αλλά το έργο απαιτεί σχεδιασμό καθώς πρέπει αρχιτεκτονικά να συνάδει με το υφιστάμενο κτίριο που είναι διατηρητέο. Επομένως, σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, το έργο αυτό θα πάρει ίσως κάποιο περισσότερο χρόνο.
«Ετοιμάζουμε επίσης έναν παιδότοπο και ειδικό τάπητα για το νηπιαγωγείο, τα παιγνίδια και ο τάπητας αγοράστηκαν, είναι στις κρατικές αποθήκες και αναμένουμε το πράσινο φως από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ», εξήγησε.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διαβεβαιώσει πως ό,τι χρειαστούν τα σχολεία για να λειτουργούν κανονικά, θα παρασχεθεί. Είναι και προσωπική απόφαση του ιδίου του Προέδρου να στηριχθεί το σχολείο εφ όλης της ύλης και αυτό είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσαμε να έχουμε στην Καρπασία μας», ανέφερε.
Στο νηπιαγωγείο Ριζοκαρπάσου διδάσκει μια νηπιαγωγός και αναμένεται άλλη μια, στο δημοτικό τρεις δασκάλες, άλλες δύο στο ολοήμερο και 18 καθηγητές στο γυμνάσιο. Από τους 18 όμως αναμένεται το πράσινο φως για μετάβαση των 11 λόγω των γνωστών κωλυμάτων που πάντα υπάρχουν από το κατοχικό καθεστώς
«Έχω μιλήσει και προσωπικά με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για να γίνει η μετάβαση το συντομότερο.  Για τα βιβλία επίσης υπάρχει το μόνιμο πρόβλημα από τους Τούρκους που δεν δίνουν συγκατάθεση για τα βιβλία ιστορίας, θρησκευτικών και κάποτε και ελληνικής γλώσσας αλλά τα υπόλοιπα έχουν ήδη πάει στα σχολεία», ανέφερε.
Ο Επίτροπος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με τους γονείς  και να ανταλλάξει μαζί τους απόψεις και εισηγήσεις ειδικά για το πρόγραμμα που από φέτος μπαίνει σε εφαρμογή με τις διάφορες δραστηριότητες για τα παιδιά τους.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










802