Η αλήθεια για τη συνάντηση της Επ. Παιδείας του ΔΗΚΟ με θέμα τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις


ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΙΩΣΗΦ*

Αναγκάζομαι σήμερα να καταθέσω τη δική μου θέση για όλα αυτά που ακούονται και γράφονται για δήθεν κρυφές συναντήσεις και δεν ξέρω κι εγώ για τι άλλο…

Ουδέν  αναληθέστερον  τούτου.

Η συνάντηση, στην οποία αναφέρονται κάποιοι, όπως και πολλές άλλες συναντήσεις, βεβαίως και έγινε και δεν ήταν καθόλου  μυστική αλλά ούτε και δημοσιότητα χρειαζόταν. Έγινε σε ξενοδοχείο της  Λεμεσού  με το φως της ημέρας  και σε κοινή θέα, όχι στα κρυφά και από τις πίσω πόρτες, όπως έκαναν κάποιοι πριν ένα χρόνο. Ανέλαβε πρωτοβουλία ο βουλευτής του ΔΗΚΟ  Πανίκος Λεωνίδου μέσα στο πλαίσιο  προώθησης της θέσης της  Επιτροπής  Παιδείας του κόμματος για τα τετράμηνα και την αξιολόγηση του μαθητή. Η επιτροπή του ΔΗΚΟ, μετά από  πολύωρες και συνεχείς συνεδρίες (και με προβληματισμό από κάποιους), κατέληξε σε θέσεις αναφορικά με το επίμαχο θέμα και εξουσιοδότησε τον πρόεδρό της Χρύσανθο Σαββίδη και τον βουλευτή του κόμματος Πανίκο Λεωνίδου να διαβουλευτούν για το θέμα αυτό. Δεν είναι η μόνη συνάντηση που έγινε, προηγήθηκαν και άλλες  και με ειδικούς επί του θέματος, με στόχο την εξεύρεση κοινών θέσεων.

Η θέση του ΔΗΚΟ ήταν καθαρή και διαχρονική. Υποστήριζε τα τετράμηνα,  είχε απήχηση και βασιζόταν στις θέσεις της  ακαδημαϊκής κοινότητας και  άλλων με τους οποίους έγιναν συναντήσεις και ανταλλαγή απόψεων.

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια ήταν και η δική μου παρουσία στη Λεμεσό, ως μέλους της Επιτροπής Παιδείας και ήταν σε όλους  τους παρευρισκόμενους γνωστό.

Ποιος και με ποιο τρόπο αθέτησε τις υποσχέσεις του;  Το ΔΗΚΟ δεν νομίζω, διότι ο βουλευτής του κόμματος κατέθεσε την πρόταση του κόμματος στη  Βουλή και υποστήριξε την πρόταση νόμου  της κυβέρνησης, έστω και μερικώς αλλοιωμένη. Η ΟΕΛΜΕΚ που σήμερα αντιδρά;  Μα η ΟΕΛΜΕΚ δεν ήταν  παρούσα ούτε και υπήρξαν τέτοιες δεσμεύσεις. Η συνειρμική σύνδεση της παρουσίας κάποιων εξ ημών με την ΟΕΛΜΕΚ κακώς γίνεται και απλά αποδεικνύει την άγνοια κάποιων  για τον  τρόπο λειτουργίας της οργάνωσης και των σωμάτων της.

Η δημοσιότητα που δόθηκε από κάποιους στο θέμα είναι κακοήθης και αποσκοπεί στο να πάρουν  πρόσκαιρα και ανασφαλή κέρδη. Εγώ προσωπικά, όπως και πολλοί άλλοι, συμμετέχω σ αυτή την επιτροπή εδώ και δεκαετίες  και προσωπικά δεν  έχω ποτέ μου συνδέσει την παρουσία μου  με τη ΔΗΚΙ καθηγητών, ούτε και θέλω την άδεια κανενός για να συμμετέχω και να εκφράζω τις απόψεις μου. Εξάλλου είναι γνωστό ότι η πολυμελής αυτή επιτροπή δεν απαρτίζεται μόνο από εκπαιδευτικούς και κατά περιόδους πήρε θέσεις αντίθετες  με θέσεις της ΔΗΚΙ, όπως για τις εξετάσεις διορισίμων.

Επομένως η όλη συζήτηση ας περιστραφεί επί της ουσίας, στον νόμο τον ίδιο και τις διάφορες ρυθμίσεις και σχεδιασμούς που τον συνοδεύουν. Το ΔΗΚΟ είχε κάθε δικαίωμα να υποστηρίξει τις θέσεις του και να τις στηρίξει με συνεργασίες, όπως και επιχείρησε να  κάνει.  Ας αναλογιστούμε όλοι αν δεν παρουσιαζόταν η πρωτοβουλία του ΔΗΚΟ τι θα είχαμε σήμερα; Τον αρχικό νόμο που κατά κοινή παραδοχή είχε πληθώρα αδυναμιών (που κάποιοι μέχρι και σήμερα υποστηρίζουν). Σημαντική βεβαίως παράμετρος είναι  ο ορισμός επιτροπής παρακολούθησης και βελτίωσης εκεί και όπου εντοπιστούν αδυναμίες, μερικές εκ των οποίων ήδη από την αρχή καταγράφονται.

*Πρόεδρος ΔΗΚΙ Καθηγητών  




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










807