Λύκειο Αρχαγγέλου «Απόστολος Μάρκος»: Ένα αλλιώτικο μάθημα…


Στις 27 Σεπτεμβρίου, στο Λύκειο Αρχαγγέλου «Απόστολος Μάρκος» πραγματοποιήθηκε ένα αλλιώτικο μάθημα.  Όλοι οι μαθητές και καθηγητές είχαν την τύχη να ακούσουν αυτό το μάθημα. Δάσκαλος; Ο διεθνούς φήμης παραολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής Αντώνης Τσαπατάκης, που αριθμεί πλήθος διακρίσεων  ως αθλητής υδατοσφαίρισης σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο.

    Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο των σχολικών δράσεων της 5ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού με διοργανωτή το Round Table 7 Πάφου με συνδιοργανωτές το ΥΠΠΑΝ και τον ΚΟΑ.

   Το μάθημα έγινε χωρίς πίνακα, βιβλία, τετράδια, θρανία, σημειώσεις, Ηλεκτρονικό Υπολογιστή… . Ο «διδάσκων» έγραψε απευθείας στην καρδιά όλων με τον δικό του, ανεξίτηλο μαρκαδόρο. Με τον μαρκαδόρο των δικών του βιωμάτων! Τα λόγια έγιναν πουλιά που φτερούγιζαν μαζί με τις εφηβικές καρδιές σε μια άλλη διάσταση…πολύ διαφορετική  απ΄ αυτήν που ζούμε στην καθημερινή σχολική πραγματικότητα.

Η απόλυτη σιωπή βασίλεψε στην αίθουσα πολλαπλής χρήσης του Σχολείου μας και μεταμόρφωσε τα συναισθήματα σε ζωντανό χείμαρρο. Ο διακεκριμένος στην κολύμβηση αλλά και στην αρρένα της ζωής αθλητής μας μίλησε ανοικτά για το ατύχημα που του ανέτρεψε ολόκληρη τη ζωή: Τον Δεκέμβριο του 2006, λίγο έξω από την πισίνα όπου έκανε τις προπονήσεις του ως αθλητής της υδατοσφαίρισης του Ναυτικού Ομίλου Χανίων, έχασε τον έλεγχο της μηχανής του, λόγω υπερβολικής ταχύτητας, με αποτέλεσμα την παράλυση των κάτω άκρων. «Νόμιζα πως ποτέ δεν μπορούσε να συμβεί σε μένα.  Υπολόγισα λάθος. Συνέβη κι έπρεπε -παίρνοντας την ευθύνη αυτού που έγινε – να το αντιμετωπίσω. Εγώ πάτησα τέρμα το γκάζι! Δεν το πάτησε ούτε ο Θεός, ούτε κανείς άλλος», δήλωσε με την κρητική λεβεντιά που τον διακρίνει.

«Αν και είδαμε έναν άνθρωπο καθηλωμένο σε αναπηρικό αμαξίδιο, στο πρόσωπό του αντλούσαμε την πιο δυνατή ενέργεια όλου του κόσμου», δήλωσε ο Ιωάννου Ραφαήλ, μαθητής της Γ΄ Λυκείου. «Αυτό αποδεικνύει από μόνο του αυτό που μας είπε ο ίδιος ο αθλητής», ότι «όλα είναι στο μυαλό μας» και ότι «αν δεν αγαπήσουμε τον εαυτό μας, αν εμείς δεν έχουμε θέληση και αγάπη για τη ζωή, τότε όλα θα στρέφονται εναντίον μας, ενώ αντίθετα, αν πραγματικά θέλουμε να ζήσουμε όλα θα στρέφονται υπέρ αυτής της θέλησης».

Ο Αντώνης κατάφερε μέσα στα λίγα λεπτά που μας μίλησε να μας διδάξει με τρόπο βιωματικό όλη τη σοφία του κόσμου!  Με τεράστια αποθέματα θάρρους,  δύναμη ψυχής, την οποία άντλησε από την  ίδια τη ζωή,  αλλά και από την αφειδώλευτη αγάπη της οικογένειας και των φίλων του, κατάφερε να πείσει όλους και να ξεκλειδώσει τις «οχυρωμένες εφηβικές καρδιές» με τη δική του αλήθεια δίνοντας σε όλους μας ένα αλλιώτικο, αλλά πολύτιμο μάθημα!




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2222