Κατάργηση στασιμότητας


Εξ αφορμής του άρθρου του Δρος Κυριάκου Χατζηγιάννη

ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΑΣΟΥ*

Εισηγήσεις για κατάργηση της στασιμότητας στο λύκειο γίνονται εδώ και πολλά χρόνια χωρίς καμιά ανταπόκριση από το αρμόδιο υπουργείο. Ακόμη και η οργάνωση των καθηγητών είναι αρνητική σε κάτι  τέτοιο.  Η χρονική συγκυρία της πρότασης του Δρος Χατζηγιάννη συμπίπτει με τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται στους καθηγητικούς συλλόγους για το μεγάλο ποσοστό στασιμότητας που θα προκαλέσει, στην Α΄ λυκείου, το νέο σχέδιο αξιολόγησης του μαθητή, νοουμένου ότι οι καθηγητές θα εφαρμόσουν τις πρόνοιες του σχεδίου.

Να σημειώσουμε πως αυτό που γράφει ο κ. Χατζηγιάννης: «Είναι γνωστό πως όλοι οι απόφοιτοι μαθητές Γυμνασίων, Λυκείων, Τεχνικών Σχολών, όποτε θέλουν, μπορούν να μελετήσουν και να παρακαθίσουν σε γραπτές εξετάσεις στα σχολεία από τα οποία αποφοίτησαν, ώστε να βελτιώσουν τον βαθμό τους σε μαθήματα που επιθυμούν και ως εκ τούτου τον γενικό βαθμό απολυτηρίου. Συνεπώς, καμία επίπτωση που προκύπτει από την αποφοίτηση ενός παιδιού με χαμηλότερο βαθμό από τον βαθμό της βάσης δεν μπορεί να υπάρξει είτε εάν επιθυμεί σε μεγαλύτερη ηλικία να φοιτήσει σε Πανεπιστήμια είτε διότι χρειάζεται τον βαθμό για επαγγελματικούς σκοπούς», δεν ισχύει. Δεν υπάρχει τέτοια πρόνοια στους υφιστάμενους κανονισμούς.

Μέχρι σήμερα,  παρά το γεγονός ότι  το ποσοστό στασιμότητας λόγω επίδοσης ήταν αμελητέο και μη αποτρεπτικό οικονομικά, το αρμόδιο υπουργείο δεν έκανε τίποτα για να στηρίξει αυτά τα παιδιά ώστε να βοηθηθούν να καλύψουν τα κενά τους. Τώρα, που όλα θα μετρούνται με ποσοστά, που οι εξετάσεις θα είναι κεντρικές και θα υπάρχει μιας περιορισμένης έκτασης  λογοδότηση από σχολεία και  εκπαιδευτικούς, η κατάργηση της στασιμότητας θα διευκολύνει το ΥΠΠΑΝ, αφού θα μετριάσει την αντίδραση που θα προκληθεί και την ανάγκη για λήψη δραστικών μέτρων.

Ποιος όμως ο στόχος της δημόσιας εκπαίδευσης; Να παράγει αναλφάβητους; Να διευκολύνει όσους βαριούνται για να πάρουν απολυτήριο; Με ποιο τρόπο θα βοηθηθούν αυτά τα παιδιά να αποκτήσουν βασικές γνώσεις και δεξιότητες ώστε να λειτουργήσουν ως  ενεργοί πολίτες;  Δεδομένης της ανυπαρξίας εναλλακτικών μορφών εκπαίδευσης,   που  να προσφέρουν διέξοδο σε παιδιά που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο λύκειο αλλά καταλήγουν εκεί εξ ανάγκης, η κατάργηση της στασιμότητας  θα φέρει αντίθετο αποτέλεσμα.

Όταν η πολιτεία προσφέρει ευκαιρίες μόρφωσης  για όλα τα παιδιά,  μετά την υποχρεωτική εκπαίδευση,  τότε ναι,  να καταργήσουμε τη στασιμότητα για όσους πλέον αποδεδειγμένα δεν θα μπορούν να ανταποκριθουν.

*Διευθυντής Λυκείου




Comments (1)

  1. ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΠΠΕΛΛΟΣ:
    Oct 31, 2019 at 11:24 PM

    Πολύ σωστές απαντητικές τοποθετήσεις.


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1501