Το Λύκειο Ιδαλίου στο πρόγραμμα: Erasmus: Gift – The magic of Knowledge, στο Μιλάνο


Πραγματοποιήθηκε, από τις 11-17 Νοεμβρίου στο Μιλάνο της Ιταλίας, η συνάντηση για το πρόγραμμα Erasmus: GiftThemagicofKnowledge, το οποίο προωθεί την επικοινωνία και τη συνεργασία στον τομέα της  Χημείας και της Φυσικής μεταξύ των συμμετεχόντων. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν, εκτός από την Κύπρο που την εκπροσωπούσε το Λύκειο Ιδαλίου, άλλες πέντε χώρες, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Κροατια, η Βουλγαρία  και η Ρουμανία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της πρώτης μέρας, αρχικά έγινε παρουσίαση του κάθε σχολείου και της χώρας του από τους τους μαθητές, στο αμφιθέατρο του λυκείου Arturo Tosi που μας φιλοξενούσε. Ακολούθως, οι μαθητές μας συμμετείχαν στο εργαστήριο Χημείας για την παρασκευή λικέρ, ιταλικού παραδοσιακού ποτού, γνωστό με την ονομασία Λιμοντσέλο. Την επόμενη μέρα μαζί με τις υπόλοιπες αντιπροσωπείες επισκεφθήκαμε το Πανεπιστήμιο Μιλάνου και συγκεκριμένα το Τμήμα Φυσικής, όπου παρακολουθήσαμε διάλεξη αστροφυσικής. Mάθαμε πληροφορίες για το τηλεσκόπιο Max Plank, από το βαρυσήμαντο αστροφυσικό, Davide Maino. Μας εξήγησε τον τρόπο που εργάστηκε η ομάδα για δέκα χρόνια, για τη δημιουργία του  τηλεσκόπιου και την αποστολή του σε τροχιά γύρω από τη Γη. Την τρίτη  μέρα ακολούθησε επίσκεψη στο Seminary of Venegono, όπου αποφοίτησε ο εφευρετής της μπαταρίας Alessandro Volta, με παρακολούθηση σε πειράματα Χημειας και Φυσικής. Οι μαθητές σε ανάμεικτες ομάδες, συμμετείχε ένας μαθητής από κάθε χώρα, ασκήθηκαν σε προβλήματα βολών και λύσης επιστημονικών σταυρόλεξεων. Στόχος των δράσεων ήταν αφενός η  συνεργεία των μαθητών ως απαραίτητο στοιχείο για βελτίωση της κριτικής σκέψης και της ενίσχυσης των σχέσεων  μεταξύ τους . Μαθητές από την Ιταλία επιμελήθηκαν ταινία μικρού μήκους με θέμα: Η διττή φύση του φωτός, η οποία ήταν εξαιρετική και απέσπασε το θερμό χειροκρότημα όλων.

Επιπλέον,  ο καθηγητή οργανικής Χημείας Andrea Penoni του Πανεπιστημίου Vareze, μας παρουσίασε το θέμα: Η Χημείας στην εγκληματολογία . Οι μαθητές συμμετείχαν σε πειράματα,  πήραν  δακτυλικά αποτυπώματα, χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της  χρωματογραφίας, μέτρησαν φάσματα υπερύθρου κ.ά. Οι μαθητές δήλωσαν όλοι κατενθουσιασμένοι.

Τέλος,  οι μαθητές μας παρουσίασαν την εργασία τους για δημιουργία έγχρωμου στέρεου σαπουνιού, από κυπριακό βιολογικό λάδι, φύλλα λεβάντας και φυσικών χρωμάτων καθώς και τις αναλύσεις που είχαν γίνει για να ταυτοποιηθεί η χρήση του στα χέρια μας. Αναμνηστικά δείγματα από το σαπούνι δόθηκαν σε όλα τα παιδιά των υπολοίπων χωρών.

Γενικά, ο θεσμός ανταλλαγής μαθητών μέσα από το πρόγραμμα Erasmus αποτελεί εφαλτήριο μοχλό γνωριμίας σύσφιξη των διάφορων εθνών της Ευρώπης. Δίδεται η δυνατότητα στους μαθητές να συνδεθούν πολιτισμικά και μέσα από την ενασχόλησή του με την επιστήμη να ανταλλάξουν απόψεις ιδέες αλλά κυρίως κουλτούρα. Παρότρυνση μας προς όλους τους καθηγητές να συμμετέχουν-οργανώνουν σε κάθε ευκαιρία αντίστοιχα προγράμματα διότι μόνο θετικά οφέλη μπορούν να αποκομίσουν τόσο για ίδιους όσο και για τους μαθητές τους. 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1157