Σχολή Ομόδους: «Έργα και Ημέραι Παραγωγής Οίνου» του Τμήματος Αμπελουργίας - Οινοποιίας


     Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, τα παιδιά του νεοσύστατου Τμήματος Αμπελουργίας - Οινοποιίας της Σχολής Ομόδους, στα πλαίσια του μαθήματος Εμφιάλωσης, πραγματοποίησαν έναν από τους στόχους που έθεσαν κατά την ένταξή τους φέτος στο εν λόγω τμήμα που ανήκει στη Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Μετά από ένα τρίμηνο σκληρής δουλειάς, τόσο σε θεωρητικό, όσο και πρακτικό επίπεδο είδαν τους στόχους τους να πραγματώνονται. Μαζεύοντας τα σταφύλια από το μικρό δικό τους αμπέλι, προσφορά του Οινοποιείου ΛΙΝΟΣ, τα παιδιά μέσα από επιστημονικές διαδικασίες έφτιαξαν τον δικό τους Λευκό και Ερυθρό Οίνο και τη δική τους Ζιβανία.

Σε μια μικρή σεμνή τελετή στο Οινοποιείο ΛΙΝΟΣ στην οποία παρευρέθηκαν ο Οικονόμος της Ιεράς Μονής Τιμίου Σταυρού Ομόδους, Νεόφυτος Ζήνωνος, ο Έντιμος Υπουργός Παιδείας Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ  Κώστας Χαμπιαούρης, ο Διευθυντής Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Δρ Ηλίας Μαρκάτζιης, ο Επαρχιακός Επιθεωρητής Λεμεσού, κ. Στέλιος Θεοφίλου, ο Κοινοτάρχης Ομόδους και Πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας της Σχολής Ομόδους κ. Ευγένιος Μιχαήλ, Κοινοτάρχες της γύρω περιοχής, η Πρόεδρος και Μέλη του Συνδέσμου Γονέων/Κηδεμόνων της Σχολής, ο Πρόεδρος και Μέλη του Σωματείου Στήριξης της Σχολής και άλλοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι έγινε η πρώτη εμφιάλωση οίνου και ζιβανίας της παραγωγής των παιδιών, μετά γευσιγνωσίας.

Ποιο κάτω σας παραθέτουμε τα  «Έργα και Ημέραι Παραγωγής Οίνου»  όπως τις έζησαν οι μαθητές και μαθήτριες του 1ου Τμήματος Αμπελουργίας - Οινοποιίας της Σχολής Ομόδους.

18/9/2019: ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ     

Πρώτη γνωριμία με το περιβάλλον του Οινοποιείου. Επισκεφτήκαμε το τοπικό Οινοποιείο «Λινός», ένα από τα πρώτα οινοποιεία του Ομόδους. Με τη βοήθεια του Καθηγητή μας και των Ιδιοκτητών του Οινοποιείου είχαμε μια πρώτη επαφή με τα μηχανήματα που θα χρησιμοποιούσαμε την επόμενη φορά. Μάθαμε για τον τρόπο λειτουργίας του απορραγιστή, του κοχλία, του πνευματικού πιεστηρίου των διαφόρων αντλιών και των δεξαμενών ψύξης της σταφυλόμαζας.

20/9/2019 Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αγιασμού στη Σχολή μας από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου κ.κ. Γεώργιο και το σεβαστό Ιερατείο της Ιεράς Μονής Τιμίου Σταυρού Ομόδους για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.  Παρέστησαν ο Κοινοτάρχης Ομόδους και Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας, ο Πρόεδρος του Σωματείου Στήριξης της Σχολής, Μέλη της Σχολικής Εφορείας και του Σωματείου Στήριξης, Κοινοτάρχες, οινοποιοί της περιοχής, Γονείς και άλλοι προσκεκλημένοι.

Ο Πανιερώτατος με πατρική στοργή μάς απηύθυνε νουθεσίες και μεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη να κυνηγά κάποιος όχι μόνο την αχανή γνώση, αλλά οφείλει να μεριμνήσει και για τη σωτηρία της ψυχής, καλλιεργώντας τις αρετές και ξεριζώνοντας τα πάθη.

Μετά την Τελετή Αγιασμού και τις ευλογίες της εκκλησίας στον χώρο του νέου τμήματος Αμπελουργίας - Οινοποιίας της Σχολής μας μιλήσαμε με ενθουσιασμό για τις εμπειρίες μας μέχρι εκείνη τη στιγμή, ενώ ο ομοδίτης κ. Πελοπίδας Ευγενιάδης απήγγειλε ένα δικό του εμπνευσμένο ποίημα για την έναρξη του τμήματός μας.

Ακολούθησε Δεξίωση με πλούσια παραδοσιακά εδέσματα στην Αίθουσα Διαλέξεων και Δημιουργικής Απασχόλησης για όλους/ες τους/τις προσκεκλημένους/ες

24/9/2019: Η ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΤΡΥΓΟΥ

Πρωί πρωί μεταβήκαμε στο αμπέλι και κάναμε δειγματοληπτικό έλεγχο των σακχάρων του σταφυλιού με το ρεφρακτόμετρο με ένδειξη 13 (Μπωμέ). Αφού σιγουρευτήκαμε, μαζέψαμε διακόσια δώδεκα κιλά σταφύλια από τρεις παραδοσιακές κυπριακές ποικιλίες - Όφθαλμο, Μαραθεύτικο και ντόπιο Μαύρο -. Με τη χρήση του εξοπλισμού του Οινοποιείου διαχωρίσαμε τις ρόγες από τις κάρες και κάναμε σύνθλιψη των ρογών για καλύτερης ποιότητας γλεύκους. Η τελική περιεκτικότητα σάκχαρου στη σταφυλόμαζα ήταν δεκατέσσερα. Έγινε θείωση και αφέθηκε να γίνει η ζύμωση. Είχαμε πολύ υγιή σταφύλια και για αυτό ήμαστε βέβαιοι/ες για την ποιότητα του κρασιού που θα παραγόταν.

2/10/2019: ΚΑΙ ΕΓΕΝΕΤΟ ΠΡΩΙΜΟΣ ΟΙΝΟΣ

Μετά από εννιά ημέρες το «Μπωμέ» του κρασιού κατέβηκε στο 0,3. Πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα, γιατί οι ζυμομύκητες δούλεψαν όπως αναμέναμε. Κάναμε τον διαχωρισμό των στέμφυλων από το κρασί και τα ετοιμάσαμε για απόσταξη. Αφού αποστειρώσαμε τη δεξαμενή μας, μεταγγίσαμε πίσω το κρασί από ψηλά για να οξυγονωθεί, παρατείνοντας έτσι τη ζωή των ζυμομυκήτων. Ως εκ τούτου, το αφήσαμε πλέον να συνεχίσει τη ζύμωση μέχρι να μηδενιστούν τα σάκχαρα, αφού πρόκειται για ξηρό κρασί.

8/10/2019: ΟΙΝΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ ΠΡΩΤΟΣ

Κάναμε τις τελικές μετρήσεις του «Μπωμέ» και βεβαιωθήκαμε ότι η ζύμωση είχε ολοκληρωθεί φυσιολογικά. Καταλήξαμε να έχουμε 13% αλκοόλη.

9/10/2019: ΜΙΚΡΟΙ ΑΛΧΗΜΙΣΤΕΣ

Τα στέμφυλα του κρασιού τα μεταφέραμε στον αποστακτήρα και με την καθοδήγηση του Καθηγητή μας και των Ιδιοκτητών του Οινοποιείου «στήσαμε το καζάνι». Είδαμε τα διάφορα μέρη του παραδοσιακού αποστακτήρα και μάθαμε τη λειτουργία του κάθε ενός ξεχωριστά. Ακόμη, ο κ. Ηρόδοτος, ιδρυτής του Οινοποιείου «Λινός» και ένας από τους ιδιοκτήτες του Οινοποιείου, μάς ανέφερε στην κυπριακή διάλεκτο τα ονόματα των διαφόρων μερών. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε ο «Λουλάς», η σωλήνα δηλαδή που βυθισμένη μέσα στο ψυγείο προκαλεί υγροποίηση του οινοπνεύματος. Μετρήσαμε με το γραδόμετρο και βρήκαμε ότι η πρώτη μας αλκοόλη ήταν 98%. Θεωρήσαμε ότι ήταν πολύ δυνατή, και ότι θα χρειαζόταν επεξεργασία την επόμενη φορά.

15/10/2019: ΟΙΝΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ (ΕΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ) ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ

Πρώτο φιλτράρισμα με φίλτρο «Γης Διατόμου». Με αντλία μεταγγίσαμε το κρασί μέσω του πιο πάνω φίλτρου σε αποστειρωμένη ισοθερμική δεξαμενή. Το φίλτρο αποστειρώνεται συνήθως με θειώδες και νερό στους 35°. Ο υπόλοιπος εξοπλισμός καθώς και το φίλτρο στο τέλος της διαδικασίας ξανααποστειρώνεται  με κιτρικό οξύ.

23/10/2019: Η ΠΑΛΕΤΑ ΤΩΝ ΟΙΝΟΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Έγινε «κολλάρισμα» του κόκκινου κρασιού με ζελατίνη και μεταφέρθηκε σε δεξαμενή ψυγείο. Σε εικοσιτέσσερις ώρες προστέθηκε πεντονίτης διαλυμένος και ακολούθησε πλέον η σταθεροποίησή του.

Επίσης, με πεντονίτη δουλέψαμε το λευκό μας κρασί και το ετοιμάσαμε για σταθεροποίηση. Χρησιμοποιήσαμε 20 - 25 γρ. ζελατίνη ανά εκατό λίτρα κρασιού και περίπου 50 γρ. πεντονίτη ανά εκατό λίτρα κρασιού.

22/11/2019: ΟΙΝΟΥ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ

Ο Έντιμος Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ Κώστας Χαμπιαούρης παρευρέθηκε στην Κοινότητα  Ομόδους και παρακολούθησε τη διαδικασία εμφιάλωσης του ερυθρού και λευκού οίνου, καθώς και της ζιβανίας, στο Οινοποιείο ΛΙΝΟΣ μετά γευσιγνωσίας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι ο οίνος και η ζιβανία αποτελούν την πρώτη παραγωγή του νεοσύστατου τμήματος της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Αμπελουργίας - Οινοποιίας στη Σχολή Ομόδους, αφού το Οινοποιείο ΛΙΝΟΣ ευγενώς παραχώρησε έναν αμπελώνα στο εν λόγω τμήμα της Σχολής για σκοπούς πρακτικής και βιωματικής εξάσκησης των μαθητών και μαθητριών του τμήματος.

Επισημαίνεται τέλος, ότι το τμήμα Αμπελουργίας - Οινοποιίας διατηρεί μία συνεχή, άψογη και αδιάρρηκτη συνεργασία με όλα τα τοπικά οινοποιεία, κατά τη φετινή σχολική χρονιά.   

Από τη Διεύθυνση

και το Διδακτικό Προσωπικό

της Σχολής Ομόδους




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1223