2ο Βραβείο για το Γυμνάσιο Αγίου Στυλιανού στην Περιβαλλοντική Δράση


«Αλλάζω συνήθειες - Δίνω ζωή στα απορρίμματά μου»

Το Γυμνάσιο Αγίου Στυλιανού συμμετείχε στην Περιβαλλοντική Δράση με τίτλο  «Αλλάζω συνήθειες - Δίνω ζωή στα απορρίμματά μου» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων 2019. Η συμμετοχή μας στέφθηκε με επιτυχία, αφού οι μαθητές που συμμετείχαν κατάφεραν να πάρουν το 2ο βραβείο. Συγχαρητήρια στην Χριστιάνα Χαραλάμπους  του Γ5,  στην Χριστίνα Καλογήρου του Γ2 καθώς και στην καθηγήτρια της Οικιακής Οικονομίας  κα  Νατάσα Χατζηπέτρου που καθοδήγησε τα παιδιά.

Το σκεπτικό και η κατασκευή. 

Οι άνθρωποι ανακυκλώνουν, έτσι η χρήση πλαστικού στο μυαλό τους έχει απενοχοποιηθεί. Ο διαχωρισμός των σκουπιδιών μας και η απόρριψη τους στους κάδους ανακύκλωσης, κάνει πολλούς από εμάς να νιώθουν ότι έχουν επιτελέσει το δικό τους ρόλο για το περιβάλλον. Για τους περισσότερους από εμάς, η περιβαλλοντική συνείδηση και η οικολογική ευαισθησία αρχίζουν και τελειώνουν στους κάδους ανακύκλωσης. Τώρα πια γνωρίζουμε ότι ΜΟΝΟ η ανακύκλωση δεν αρκεί.

Το πλαστικό δεν μπορούμε πλέον ούτε να το αγνοήσουμε, ούτε να δραπετεύσουμε από αυτό. Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη από αυτό το καθόλου φιλικό προς το περιβάλλον υλικό. Απλά σκέψου πόσα προϊόντα είναι φτιαγμένα από πλαστικό.

Καθημερινά στην είσοδο του σχολείου μας βλέπουμε σκουπίδια από πλαστικό, χαρτί και αλουμίνιο. Σε βραδινό  χρόνο, εξωσχολικοί μαζεύονται στην είσοδο του σχολείου και φεύγοντας αφήνουν τα απορρίμματά τους, παρόλο που υπάρχουν διαθέσιμοι κάδοι απορριμμάτων αλλά και ανακύκλωσης, κάτι το οποίο μας λυπεί, γιατί εκτός από ακαταστασία και κακή αισθητική, προκαλούν και μόλυνση του περιβάλλοντος.

Θέλοντας να δηλώσουμε την δυσαρέσκειά μας αλλά και το ενδιαφέρον μας για τη προστασία του περιβάλλοντος, κάναμε μια σχετική έρευνα στο διαδίκτυο, σε βιβλία αλλά και σε σημειώσεις από πρόσφατα σεμινάρια. Μέσα από τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε καταλήξαμε να ασχοληθούμε με την επαναχρησιμοποίηση του πλαστικού και συγκεκριμένα της πλαστικής σακούλας, αφού το πλαστικό απειλεί άμεσα το περιβάλλον και τις ζωές μας, μολύνοντας τη στεριά και τις θάλασσες του πλανήτη. Περισσότερο από 80% των θαλάσσιων απορριμμάτων είναι πλαστικά.

Η ομάδα κατάληξε στο να δημιουργήσει ύφασμα από πλαστικές σακούλες και το τελικό προϊόν θα ήταν προστατευτική θήκη για ipad. Ζώντας σε ένα νησί με σπουδαία παράδοση στην υφαντική τέχνη, η ομάδα ήθελε να ζωντανέψει το αρχέγονο εργαλείο υφαντουργίας, τον αργαλειό, δημιουργώντας μια  ιδέα που θα πάντρευε την Λαϊκή Τέχνη και Παράδοση με την Περιβαλλοντική συνείδηση και την προστασία του περιβάλλοντος.

Αρχικά ερεύνησε το πως θα δημιουργήσει ένα αργαλειό. Στη συνέχεια κατάγραψε τα υλικά που θα χρειαστεί. Στόχος ήταν να χρησιμοποιηθούν μόνο διαθέσιμα υλικά από το εργαστήριο της Οικιακής Οικονομίας του σχολείου και αντικείμενα από τη φύση όπως πέτρα και ξύλο.

Αφού η ομάδα σύλλεξε τα υλικά, ξεκίνησε την κατασκευή του αργαλειού με ξύλινα τελάρα, καρφιά, σφυρί και νήμα. Στη συνέχεια έκοψε τα πλαστικά σακούλια σε λωρίδες και τα διαχώρισε σε χρώματα. Με τη βοήθεια του βελονιού έπλεξαν τις πλαστικές λωρίδες ανάμεσα στα τεντωμένα νήματα. Η κτένα χρησιμοποιήθηκε για το συγύρισμα του «υφαντού».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2256