Επί τον τύπον των ήλων


ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΑΣΟΥ*

Εντάξει!  Κανένα μπλέξιμο Χριστούγεννα με Πάσχα, αν και, μιας και ξεκίνησε η επιστημονική ανάλυση των εξετάσεων τετραμήνων, κάποιοι  αναμένεται να «σταυρωθούν» ενωρίτερα. Εξάλλου, το  ακούσαμε  πολλές φορές πως οι εκπαιδευτικοί δεν κατανοούσαν τις οδηγίες του ΥΠΠΑΝ. Εν αναμονή, λοιπόν, των  πορισμάτων της « επιστημονικής αποτίμησης  των τετραμήνων από ανθρώπους που έχουν την  επιστημοσύνη και την τεχνογνωσία»,  πιστεύω,  στη  βάση εμπειρικών δεδομένων και των αποτελεσμάτων του Α΄ τετραμήνου, πως το μόνο που πέτυχε το Νέο Σχέδιο Αξιολόγησης ήταν την ταλαιπωρία μαθητών και εκπαιδευτικών.

Για να λυθεί ένα πρόβλημα πρέπει να εντοπιστεί και να γίνει αποδεχτή η αιτία που το προκαλεί. Αυτό που βλέπουμε στα λύκεια -προέρχεται από το δημοτικό και αναπαράγεται στο γυμνάσιο-  είναι πως ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών  δεν κατέχουν επαρκώς τη γλώσσα, ούτε τα προαπαιτούμενα σε γνώσεις και δεξιότητες για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του αναλυτικού και στους ρυθμούς του λυκείου.  Το γεγονός αυτό δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα, όπως:

(α) παραβατικότητα εντός και εκτός τάξης

(β) παρενόχληση μαθήματος με μεγάλη απώλεια διδακτικού χρόνου

(γ) πολλαπλά επίπεδα κατανόησης και δεξιοτήτων στην ίδια τάξη

(δ) περιθωριοποίηση και δημιουργία άλλων καταστάσεων

(ε) χαμηλά αποτελέσματα

(ζ) αποτυχία στην απόκτηση δεξιοτήτων

Τα πιο πάνω, είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο σχολείο και που χρόνια τώρα προσπαθούν να «λύσουν» με τις διάφορες μεταρρυθμίσεις. Είναι τα προβλήματα που η Συνομοσπονδία Γονέων συζήτησε με τον Υπουργό, αυτά που δεν άφησαν το Νέο Σχέδιο Αξιολόγησης να λειτουργήσει, που συζητούμε καθημερινά, που δίνουν χαμηλά αποτελέσματα στην PISA  και στις Παγκύπριες εξετάσεις, που δεν αφήνουν τους εκπαιδευτικούς, να διδάξουν τους μαθητές τους, να μεταφέρουν επαρκώς το αναλυτικό και να καλλιεργήσουν δεξιότητες, που αυξάνουν την ανάγκη για περισσότερους ψυχολόγους.

Η λύση;

(α) Να απεγκλωβίσουμε αυτά τα παιδιά από το αδιέξοδο του Λυκείου με την προσφορά εναλλακτικών προγραμμάτων εκπαίδευσης σε πρακτικά θέματα, είτε στην Τεχνική, είτε σε Επαγγελματικές Σχολές.

(β) Να γίνονται έγκαιρες παρεμβάσεις ενωρίς στο Δημοτικό για εντοπισμό και διόρθωση αδυναμιών, όπου υπάρχουν

(γ) Η αλλαγή βαθμίδας να γίνεται με κριτήρια που να διασφαλίζουν την ομαλή μετάβαση των παιδιών

(δ) Τα αναλυτικά προγράμματα και τα θέματα εκπαίδευσης να τα αναλάβουν ειδικοί. Μεγάλο μέρος της ευθύνης για την σημερινή κατάσταση φέρουν οι συνδικαλιστές και τα παιχνίδια δύναμης που παίζονται μεταξύ ειδικοτήτων, κατευθύνσεων και βαθμίδων της εκπαίδευσης

(ε) να επαναπροσδιοριστούν οι στόχοι και η αποστολή της Δημόσιας Εκπαίδευσης ώστε να συνάδουν με τα σύγχρονα δεδομένα

*Διευθυντής Λυκείου




Comments (3)

  1. Μιχάλης Μιχαηλίδης :
    Dec 28, 2019 at 03:58 PM

    Και στην Τεχνική Εκπαίδευση, Πρακτική Κατεύθυνση, να ρθουν τα παιδιά αυτά που λες Τάσσο, πάλι τα ίδια προβλήματα θα αντιμετωπίσουν. Πρέπει να αναπροσαρμοστούν τα αναλυτικά προγράμματα των μαθημάτων της Μέσης Γενικής για να τα βγάλουν πέρα.

  2. Μιχάλης Α. Πόλης:
    Dec 28, 2019 at 05:33 PM

    Το πρόβλημα είναι η αποξένωση του δασκάλου από κάθε εξουσία και κύρος, η υπερ- έμφαση στα δικαιώματα των μαθητών, η αδυναμία του δασκάλου να αναγκάσει το μαθητή να ασχοληθεί με το μάθημα, το γεγονός ότι προβληματικοί μαθητές διοαλύουν τάξεις και κανένας δεν μπορεί να τους κάνει τίποτε, οι συχνές καταγγελίες κάποιων γονιών για ψύλλου πήδημα που κουρελιάζουν την αξιοπρέπεια του δασκάλου, το γεγονός ότι οι δασκάλοι νιωθουν αδύναμοι και απροστάτευτοι από το Υπουργείο Παιδείας, οι παρεμβάσεις των συνδέσμων, ο έλεγχος της κατώτερης εκπαίδευσης από τα ιδεολογήματα των πανεπιστημιακών που ζουν στο παράλληλο σύμπαν της εκπαιδευτικής θεωρίας και νομίζουν ότι τα σχολεία υποχρεωτικής εκπαίδευσης είναι πανεπιστήμια, η εναλλαγή υπουργών παιδείας κάθε 1-2 χρόνια...
    Περεταίρω η χειροτέρευση των όρων εργασίας των εκπαιδευτικών, η μακροχρόνια ανεργία, η εργοδότηση με το κομμάτι (αγορά υπηρεσιών) ο εξευτελισμών των πτυχίων και των μεταπτυχιακών αφού οι κάτοχοι τους πρέπει να αποδείξουν με εξετάσεις τις γνώσεις τους, η πτώση των μισθών πρόσληψης, η κατάργηση του σχεδίου συντάξεων για τους νέους εκπαιδευτικούς, η γραφειοκρατία των εκατοντάδων εγκυκλίων...Θέλετε και άλλα;

  3. Πεγειωτης Χριστοδουλος:
    Dec 29, 2019 at 11:03 AM

    Το συστημα μαθητείας μονάχα θα μπορέσει να βοηθήσει και να δραστηριοποιήσει τα παιδιά που έχουν όρεξη για δουλειά και θέλουν να μάθουν τέχνη όπως εκφράζονται οι περισσότεροι γονείς.
    Τρία χρόνια καθημερινής επίσκεψης "αιθουσών εκπαίδευσης" στερεί από ταλαντούχα παιδιά τη δυνατότητα να αποκτήσουν αυτές τις ικανότητες που πραγματικά επιθυμούν.
    Τους εξασφαλίζει την έκδοση ενός πλαστού απολυτηρίου!
    Εκπαιδευτικός Τεχνικής Εκπαίδευσης


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2615