Συμμετοχή του Γυμνασίου Αγίου Αθανασίου στο πρόγραμμα ERASMUS+ ΚΑ2


  Στο Γυμνάσιο του Αγίου Αθανασίου στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ KA2 “Becoming Europolitans – Experiencing Cultural Diversity” πραγματοποιήθηκε, από τις 9 μέχρι 12 Δεκεμβρίου 2019, η πρώτη κινητικότητα στην Κύπρο. Οι συμμετέχουσες χώρες ήταν η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Πολωνία, η Λετονία και η Βόρεια Μακεδονία με συνολικά 30 μαθητές και 12 καθηγητές.

Στόχος της κινητικότητας αυτής είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες «Ευρωπολιτότητα»: Χτίζοντας γέφυρες ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες να γίνουν δημοκρατικοί πολίτες αποκτώντας αντίληψη της πολιτιστικής διαφορετικότητας. Aποδεχόμενοι τις διαφορετικές κουλτούρες, θρησκείες και «πιστεύω» να ενισχύσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες.,

Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο σχολείο με θέμα την ιστορία του νησιού μας, παρουσιάσεις των συμμετεχουσών χωρών για τη δική τους ιστορική και κοινωνική προεία. Λειτούργησαν περίπτερα στους χώρους του σχολείου όπου δόθηκε η ευκαιρία στους εταίρους να γνωρίσουν τις διαφορετικές όψεις της Κύπρου. Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, στην πράσινη γραμμή και σε παραδοσιακά χωριά.

Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν τρία βιωματικά εργαστήρια μέσα από τα οποία οι μαθητές γνώρισαν και πήραν θέση απέναντι στο πρόβλημα της μοιρασμένης πρωτεύουσας ( Let’s meet EU’s divided capital), κατέγραψαν τα προβλήματα της σύγχρονης Ευρώπης προτείνοντας παράλληλα τρόπους επίλυσής τους(“Becoming Europolitans”).

Το τρίτο βιωματικό εργαστήρι αποτέλεσε και το κύριο προϊόν της κινητικότητας: η σύνθεση πρωτότυπου τραγουδιού και στίχων, με θέμα την Ευρωπολιτότητα. Για το σκοπό αυτό το σχολείο συνεργάστηκε με το συνθέτη και μουσικό Γιώργο Κολιά, ο οποίος συνέθεσε την πρωτότυπη μουσική και βοήθησε τους μαθητές στη συγγραφή των στίχων.  Οι μαθητές κάθε χώρας έγραψαν μια στροφή στη μητρική τους γλώσσα και ακολούθως ηχογράφησαν το τραγούδι σε στούντιο.

Μέσα από την ενεργή εμπλοκή των μαθητών σε τέτοιες δράσεις, οι μαθητές/-τριες αναπτύσσουν κριτική και δημιουργική σκέψη, ερευνούν και αποκτούν δεξιότητες που είναι απαραίτητες για κάθε άτομο στην κοινωνία του 21ου αιώνα.

Οι εταίροι μας έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις για τη φιλοξενία του τόπου μας και έχοντας γνωρίσει τον πολιτισμό και την ιστορία του νησιού μας.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










879