Το Γυμν. Αποστόλου Παύλου Πάφου, συμμετέχει στο Erasmus+ «Folklorica». Επίσκεψη στη Ρουμανία


Το Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου, συμμετέχει σε ένα νέο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα του Erasmus+ «Folklorica», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. Ως εταίροι στο πρόγραμμα εκτός από το δικό μας σχολείο συμμετέχουν σχολεία από τη Λιθουανία, την Πολωνία, τις Κανάριες Νήσους της Ισπανίας, τη Ρουμανία και την Τουρκία. Το πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019, θα έχει συνολική διάρκεια δύο ετών. Με κεντρικό άξονά του τη λαογραφία, το πρόγραμμα έχει ως στόχο, μέσω των δραστηριοτήτων και της έρευνας των μαθητών, να αναδείξει τα κοινά χαρακτηριστικά, αλλά και τις ιδιαιτερότητες που εμφανίζονται στη λαογραφία της κάθε χώρας.

Η δεύτερη κινητικότητα του προγράμματος έλαβε χώρα από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου 2019 στην πόλη Sibiu της Ρουμανίας. Το σχολείο της Πάφου εκπροσωπήθηκε από 5 μαθητές, την Κούτα Άντρια, τον Μιχαήλ Λουκά, τον Ζήνωνος Σολωμώντα, τον Γεωργίου Βίκτωρα και τον Σιαηλή Χαράλαμπο Γεώργιο και δύο συνοδούς καθηγητές, την Ευαγόρου Κατερίνα και τον Βασιλειάδη Γιώργο

Η ομάδα φιλοξενήθηκε από το Γυμνάσιο-Λύκειο Constantin Noica του Sibiu, το οποίο επιφύλαξε σε όλους τους εταίρους μία πολύ θερμή υποδοχή στο σχολείο με ένα φαντασμαγορικό πρόγραμμα από παραδοσιακούς χορούς και θεατρικά δρώμενα. Οι μαθητές του προγράμματος φιλοξενήθηκαν σε ντόπιες οικογένειες Ρουμάνων συμμαθητών τους, ενώ παράλληλα ακολουθούσαν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα δραστηριοτήτων που είχε ως βασικό στόχο τη γνωριμία τους με τη λαογραφική παράδοση της Ρουμανίας. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων αυτών, οι μαθητές, αλλά και οι καθηγητές τους είχαν την ευκαιρία να κατασκευάσουν παραδοσιακές κούκλες, έχοντας ως βάση μια μαγειρική ξύλινη κουτάλα. Επιπλέον, έντυσαν συμμαθητές τους με παραδοσιακές στολές τις οποίες κατασκεύασαν από ανακυκλώσιμα υλικά.

Μαγείρεψαν επίσης ντόπια παραδοσιακά προϊόντα μαζί με τις οικογένειες και επισκέφθηκαν μουσεία και μνημεία λαογραφικού ενδιαφέροντος. Εξάλλου, οι Ρουμάνοι εταίροι έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στη γνωριμία των φιλοξενουμένων τους με την ντόπια κουζίνα. Οι μαθητές και οι καθηγητές δοκίμασαν μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών εδεσμάτων και ποτών. 

Οι μαθητές καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής κληρονομίας της περιοχής της Τρανσυλβανίας και να γνωρίσουν σημαντικά αρχιτεκτονικά κτήρια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η επίσκεψη των αντιπροσωπειών στην πόλη της Alba κατά την ημέρα της εθνικής επετείου της Ρουμανίας, εφόσον η επίσκεψη συνέπιπτε με τις επετειακές εκδηλώσεις. Οι μαθητές και οι καθηγητές επισκέφθηκαν επίσης το εντυπωσιακό φρούριο της Deva. Γνώρισαν επίσης τη λαογραφική παράδοση της περιοχής μέσω της

επίσκεψης στο παραδοσιακό χωριό Jina όπου ξεναγήθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού. Ιστορικής σημασίας ήταν και κτήρια που επισκέφθηκαν στην πόλη Brasov, ιδιαίτερα η Μαύρη Εκκλησία, καθώς και το Ορθόδοξο μοναστήρι της Sambata. Όλες αυτές οι επισκέψεις άφησαν σε όλες τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η περιπλάνησή μας στη Ρουμανία σημάδεψε τις καρδιές των μαθητών και των καθηγητών οι οποίοι θα κουβαλούν αυτές τις εμπειρίες για το υπόλοιπο της ζωής τους. Οι μαθητές του Γυμνάσιου Αποστόλου Παύλου έγιναν πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό και κατάφεραν να αλληλεπιδράσουν με τους άλλους Ευρωπαίους συμμαθητές τους. Το πρόγραμμα επιδιώκει να κρατήσει σε επαφή τους μαθητές των σχολείων για άλλα δύο χρόνια μέσω κοινών δράσεων που θα εκτελούνται, αλλά και μέσω των μελλοντικών κινητικοτήτων, η πιο σύντομη εκ των οποίων θα είναι στη Λιθουανία τον ερχόμενο Απρίλιο.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










662