«Βραδιές Λανιτείου»: Τιμήθηκαν Μιχάλης Κακογιάννης και Μιχάλης Πιερής


Κάτω από τον τίτλο «πρόσωπα άξια τιμής», το Λανίτειο Λύκειο τίμησε, δύο εξέχουσες φυσιογνωμίες των γραμμάτων και του πολιτισμού, με ένα αφιέρωμα στον διασημότερο Κύπριο καλλιτέχνη Μιχάλη Κακογιάννη και προσκεκλημένο, επί τιμή, ομιλητή τον Καθηγητή Μιχάλη Πιερή, στο έργο του οποίου μαθήτευσαν και μαθητεύουν οι φιλόλογοι της τελευταίας τριακονταετίας. Ο Διευθυντής του Λανιτείου Λυκείου κ. Γ. Ιωσηφίδης εξέπληξε τους παρευρισκόμενους όταν παρατείνοντας τον χαιρετισμό  του, μίλησε και σχολίασε το έργο του κ. Πιερή με γνώση που θα ζήλευαν πολλοί φιλόλογοι.

Η εμπεριστα
τωμένη και παραστατική, με αποσπάσματα από τη φιλμογραφία,  διάλεξη του Καθηγητή Πιερή μας ξεδίπλωσε την προσωπικότητα και το έργο του διεθνούς σκηνοθέτη. Η διάλεξη πρόβαλε τον Κακογιάννη ως εξέχουσα καλλιτεχνική και πνευματική φυσιογνωμία,  βαθύ γνώστη της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, επίμονο και αφοσιωμένο μελετητή του Ευριπίδη, του οποίου  μας κληροδότησε  έξοχες μεταφράσεις. Προβλήθηκε η σκηνοθετική και φιλοσοφική του άποψη για το ανέβασμα της αρχαίας τραγωδίας στη σύγχρονη εποχή. Ανιχνεύτηκαν οι πηγές έμπνευσης του σπουδαίου σκηνοθέτη που έκαμε την Ελλάδα και την αρχαία τραγωδία (και την Κύπρο βέβαια) γνωστές σε όλο τον κόσμο. Η παιδική του ηλικία στη Λεμεσό, οι εικόνες από τον εναέριο και τον μόλο, οι εμβληματικές  γραφικές φυσιογνωμίες της λεμεσιανής κοινωνίας, αποτέλεσαν τη μαγιά, την πηγή για κινηματογραφικούς χαρακτήρες και σκηνές που έγραψαν ιστορία στην κινηματογραφική τέχνη.

Όντας και ο ίδιος σκηνοθέτης, ποιητής και γνώστης της αρχαίας και νέας ελληνικής γραμματείας ο Καθηγητής Πιερής, μέσα από ένα μεστό και άρτια διατυπωμένο ελληνικό λόγο, που σπάνια πλέον έχουμε την ευκαιρία να ακούμε, μας ανέλυσε πως οι εικόνες και οι φυσιογνωμίες της παιδικής ηλικίας περνούν μετουσιωμένες στο ώριμο έργο ενός καλλιτέχνη και το χαρακτηρίζουν. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί φίλοι των γραμμάτων και των τεχνών.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











859