Βιωματικό Εργαστήριο Τμ. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Frederick και Σχολής Ομόδους


«Η Ευρηματική - Δημιουργική Δραστηριότητα του Ανθρώπου. Σύλληψη και Ανάπτυξη μιας Δημιουργικής Ιδέας»

Το πρώτο μέρος του Βιωματικού Εργαστηρίου «Η Ευρηματική - Δημιουργική Δραστηριότητα του Ανθρώπου. Σύλληψη και Ανάπτυξη μιας Δημιουργικής Ιδέας», το οποίο οργανώθηκε από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick και την Σχολή Ομόδους πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1η  Φεβρουαρίου 2020 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού. Στο Εργαστήριο συμμετείχαν 54 μαθητές/τριες από 10 Λύκεια και Τεχνικές Σχολές της ευρύτερης περιοχής Λεμεσού, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν την αναγκαιότητα της παρουσίας τόσο της Τεχνολογίας, όσο και της Τέχνης, σε κάθε διαδικασία σύλληψης και ανάπτυξης μιας δημιουργικής ιδέας. Τα σχολεία που συμμετείχαν στο Εργαστήριο ήταν: Λανίτειο Λύκειο, Λύκειο Αγίου Αντωνίου, Λύκειο Αγίου Ιωάννη, Λύκειο Αγίου Σπυρίδωνα, Λύκειο Αγίας Φυλάξεως, Λύκειο Λινόπετρας, Λύκειο Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, Λύκειο Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου, Β΄ ΤΕΣΕΚ Γρηγόρη Αυξεντίου Λεμεσού και Σχολή Ομόδους.

Οι μαθητές/τριες κλήθηκαν να δημιουργήσουν ομάδες των 4‐5 ατόμων, από διαφορετικά σχολεία, να μελετήσουν και να σχεδιάσουν μια πρωτότυπη κατασκευή - φορέα, με συγκεκριμένες προδιαγραφές, στόχους και περιορισμούς. Μετά από μια εισαγωγική - εκπαιδευτική ομιλία από τον Καθηγητή Παναγιώτη Τουλιάτο για την γένεση και την ανάπτυξη της δημιουργικής Ιδέας, οι μαθητές/τριες είχαν μια πρώτη επαφή με τους στόχους, τις αρχές, και τους περιορισμούς που υπάρχουν κατά τον σχεδιασμό μιας απλής κατασκευής, η οποία θα πρέπει να διαθέτει αντοχή σε φορτίσεις βαρύτητας.

Μέσω υλοποιημένων παραδειγμάτων, οι Καθηγητές του Πανεπιστημίου Frederick Παναγιώτης Τουλιάτος, Νάσω Χρυσοχού και Μάριος Πελεκάνος, έφεραν τους μαθητές/τριες σε επαφή με τις αρχές και τους περιορισμούς που διέπουν τον υλικό κόσμο και κατ’ επέκταση τις ανθρώπινες κατασκευές και εφευρέσεις. Με τον τρόπο αυτό, οι μαθητές/τριες προετοιμάστηκαν για την διαδικασία σύλληψης και ανάπτυξης της δικής τους πρωτότυπης ιδέας μέχρι την δεύτερη ημέρα του εργαστηρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020 στη Σχολή Ομόδους.

Κάτω από τον συντονισμό της Διευθύντριας κ. Μυρτώς Πουαγκαρέ και της οργανωτικής επιτροπής της Σχολής Ομόδους και με την συνεργασία 17 Kαθηγητών/τριών από τα 10 Λύκεια, η Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων της Σχολής Ομόδους μετατράπηκε σε ένα μεγάλο εργαστήριο, όπου οι δέκα ομάδες των μαθητών υλοποίησαν την δική τους ιδιόμορφη και πρωτότυπη ιδέα για το θέμα που τους δόθηκε. Οι μαθητές/τριες βίωσαν, ομαδικά αλλά και προσωπικά, την διαδικασία διόρθωσης της αρχικής τους ιδέας, όσο αυτή προχωρούσε σε υλοποίηση και η κατασκευή υποβαλλόταν σε φόρτιση. Μέσα σε μόνο τρεις ώρες οι ομάδες εργάστηκαν με ενθουσιασμό, αλλά και με προβληματισμό, για να παραδώσουν την δική τους ομαδική πρόταση, βιώνοντας όλους τους περιορισμούς που συνάντησαν αλλά και τις δυνατότητες που ανέπτυξαν κατά την διαδικασία. 

Στο τέλος του εργαστηρίου οι δέκα προτάσεις εκτέθηκαν στο σύνολο των μαθητών και καθηγητών και έτυχαν σχολιασμού από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Μάριο Πελεκάνο και τον Πολιτικό Μηχανικό κ. Χάρη Πουαγκαρέ, οι οποίοι αποτέλεσαν και την κριτική επιτροπή για την βράβευση των τριών καλύτερων προτάσεων. Τα κριτήρια αξιολόγησης, τα οποία τέθηκαν εκ των προτέρων, ήταν η ευρηματικότητα και η πρωτοτυπία της πρότασης, η ολοκλήρωση της κατασκευής εντός του χρονοδιαγράμματος, η στατική ικανότητα του φορέα (διαπιστώθηκε μέσω πειραματικού ελέγχου), η οικονομικότητα της πρότασης, η ποιότητα των σχεδίων και η επιμέλεια της κατασκευής.

Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε η βράβευση των τριών πρώτων ομάδων. Το πρώτο βραβείο πήρε η ομάδα με τον αριθμό 10, η οποία απαρτίστηκε από τους μαθητές/τριες Κυριάκου Αντώνη της Β΄ ΤΕΣΕΚ Γρηγόρη Αυξεντίου Λεμεσού, Αριστείδου Μάριο του Λυκείου Αγίου Αντωνίου,  Φοινιώτου Μαρίνα του Λυκείου Αγίας Φυλάξεως, Σιμανόφσκι Ιωάννα του Λυκείου Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και Ματθαίου Αντώνη της Σχολής Ομόδους. Στους μαθητές/τριες που βραβεύθηκαν με το πρώτο βραβείο παραχωρήθηκε υποτροφία για οποιονδήποτε κλάδο της επιλογής τους στο Πανεπιστήμιο Frederick. 

Από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick επισημάνθηκε ο  παραγωγικός ενθουσιασμός, ο πολύ καλός βαθμός πρωτοτυπίας και το ψηλό επίπεδο αντίληψης του συνόλου των μαθητών που συμμετείχαν. Η εκδήλωση έκλεισε με μια υπόσχεση, όλων των συμμετεχόντων μαθητών και καθηγητών, για την επανάληψη του βιωματικού εργαστηρίου στο προσεχές μέλλον με νέα θεματική και νέους στόχους.

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick και της Σχολής Ομόδους




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










689