Αποτυχημένες συνταγές


ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΑΣΟΥ*

Βασική προϋπόθεση- παιδαγωγική  αρχή στη διδασκαλία είναι η διάγνωση του γνωστικού επιπέδου των παιδιών και ο προσδιορισμός των αιτιών που επιδρούν ανασταλτικά  στη μάθηση. Το ίδιο ισχύει (διάγνωση αναγκών και χαρακτηριστικών του πληθυσμού)  σε κάθε περίπτωση που ένα προϊόν, όποιο και να είναι  αυτό- μια διάλεξη, ένα  νέο απορρυπαντικό,  ένα αναλυτικό μαθήματος, ή μια μεταρρύθμιση-  θα προσφερθεί/ πλασαριστεί σε μια ομάδα ατόμων.

Εδώ ακριβώς τίθεται  και το ερώτημα: Γιατί αυτοί που κάνουν τα αναλυτικά, τις μεταρρυθμίσεις και όλα όσα αφορούν  τη δημόσια εκπαίδευση, συστηματικά και πεισματικά δεν εφαρμόζουν αυτή τη βασική παιδαγωγική αρχή; Γιατί προσποιούνται πως δε γνωρίζουν σε πιο ακροατήριο απευθύνονται; Ας δουν  τα αποτελέσματα της εξέτασης τετραμήνου, που παρά τις προσπάθειες  να «σωθεί» έστω και λίγο η τραγικότητα της κατάστασης, παρουσιάζουν την πραγματική εικόνα. Ποια είναι αυτή η εικόνα; Ένα ποσοστό μαθητών, της τάξης του 20-30% δεν μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στα μαθήματα του λυκείου.

Σε πολλές  χώρες, αρκετά πιο ανεπτυγμένες από εμάς, που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της PISA,  ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών φοιτά στην Επαγγελματική Εκπαίδευση. Εμείς, τι δεν καταλαβαίνουμε, ή τι περισσότερο ξέρουμε από αυτούς,  όταν κρατούμε αυτά τα παιδιά στις τάξεις του λυκείου;  Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της PISA 2015 ήταν πως η πειθαρχία/κλίμα στην τάξη είναι πιο σημαντικός παράγοντας επιτυχίας από τις μεθόδους διδασκαλίας. Τα παιδιά σε μια τάξη που αδυνατούν να ανταποκριθούν στο αναλυτικό είναι φυσιολογικό να διαταράσσουν την πειθαρχία και το καλό κλίμα της τάξης. Εμείς, οι «μάχιμοι», όπως μας αποκαλούν, τα ζούμε και τα βλέπουμε καθημερινά, τα συζητάμε μεταξύ μας, αντιμετωπίζουμε σε κάποιο βαθμό τις καταστάσεις που δημιουργούνται,  αναχαιτίζουμε  τις αντιδράσεις  και  «ξέρουμε» και  τις λύσεις για να αλλάξει  αυτή η κατάσταση.  Κανείς δεν μας ρώτησε και όταν έχουμε κάτι να πούμε, κανείς δεν ακούει.

Επομένως, είτε το αναλυτικό θα ανταποκρίνεται στο επίπεδο του μαθητή, είτε ο μαθητής που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο αναλυτικό θα πρέπει να πάρει άλλου είδους εκπαίδευση μέσω της οποίας θα μπορέσει να αναδείξει τις δυνατότητες  και τα ταλέντα του. Τι άραγε θα ήταν πιο χρήσιμο για αυτούς τους  μαθητές; Να διδαχτούν  τα ολοκληρώματα ή να μάθουν να υπολογίζουν ποσοστά και μαθηματικά πρακτικής καθημερινής χρήσης; Να μπορούν να κατανοούν ένα κείμενο ή να αναλύουν Λογοτεχνικά κείμενα;   Στην κατανόηση κειμένου πατώσαμε στην τελευταία έρευνα PISA-2018.

Ακολουθούμε πιστά συνταγές που αποδεδειγμένα  έχουν αποτύχει αναμένοντας βελτίωση  των αποτελεσμάτων.

*Διευθυντής Λυκείου

 




Comments (4)

  1. Αστερω Χατζησαββα:
    Feb 23, 2020 at 10:15 PM

    Λετε και περιγραφετε το προφανες. Ενας μεσαιας νοημοσυνης ανθρωπος θα καταλαμβαινε απο την πρωτη το απλουστατο που περιγραφετε.Αυτοι που παιρνουν τις αποφασεις, τι δεν καταλαμβαινουν;Κι αν καταλαμβαινουν τα αιτια του κακου στα σχολεια,γιατι συνεχιζονται και διαιωνιζονται; Ο μονος λογος που μπορω να φανταστω ειναι η ανιδιοτελεια σαν ναχει ριζωσει και ορθωνεται επικινδυνα χρονο με το χρονο στα κεντρα των αποφασεων ειτε ειναι εκπαιδευτικα ειτε πολιτικα.

  2. Αστερω Χατζησαββα:
    Feb 23, 2020 at 10:25 PM

    Oπως δουλεύει το σύστημα σαν να θέλει να "πουλήσει" πάγο σε εσκιμώους και άμμο σε Βεδουίνους!!!

    Τελικά το μόνο που πετυχαίνει είναι να πουλήσει κυριολεκτικά ...ΦΟΥΜΑΡΑ σε αδαής ,μα ΟΛΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ, ΕΚ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ!

  3. Πεγειώτης Χριστόδουλος:
    Feb 24, 2020 at 07:26 AM

    Είναι σήμερα πολύ αναγκαίο το επάγγελμα "Baby sitting" για τους γονείς που εργάζονται και δεν έχουν με ποιο να αφήσουν τα μικρά παιδιά τους.
    Η ίδια ανάγκη υπάρχει και στην περίπτωση των μεγάλων παιδιών.
    Η υποχρέωση αυτή έχει δωθεί με την συγκατάθεση των κυβερνώντων στους εκπαιδευτικούς των λυκείων και τεχνικών σχολών.
    Μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι δημιουργήθηκε ένα νέο επάγγελμα που ανέλαβαν οι εκπαιδευτικοί: - teenager sitting.
    Εκπαιδευτικός Τεχνικής εκπαιδευσης

  4. Ηλίας Μανούχος:
    Mar 06, 2020 at 07:17 PM

    Ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών και μαθητριών μας τόσον στη Δημοτική όσον και στη Μέση Εκπαίδευση (Γυμνάσιο, Λύκειο, Τεχνική) έχει το σύνδρομο του αρρύθμιστου πάσχοντα με Διαβήτη τύπου Α. Για να δύναται ένας μαθητής/τρια να επιλέγει θα πρέπει πρώτα να διαγνωστεί και να ρυθμιστεί από τις πρώτες ημέρες του σχολικού του βίου. Εν όσο το Εκπαιδευτικό μας Σύστημα θα συνεχίσει να προάγει με βάση ηλικιακά κριτήρια μόνο αυτά και χειρότερα θα συμβαίνουν στο Δημόσιο Σχολείο. Κληρονομήσαμε ένα γραμμικό σύστημα Εκπαίδευσης και αρνούμαστε να δοκιμάσουμε το παράλληλο σύστημα Εκπαίδευσης όπου οι μαθητές καλούνται να επιλύουν πραγματικά προβλήματα στις κοινωνίες που ζούνε με σκοπό να καταστούν οι αυριανοί Παγκόσμιοι Πολίτες.
    Γονιός και Εκπαιδευτικός


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1416