Βιωματικό Εργαστήρι από την Αφροδίτη Αθανασοπούλου στο Γυμνάσιο Αρχ. Μακαρίου Πλατύ


Στo πλαίσιo του δεκαπενθημέρου για την ελληνική γλώσσα μαθητές και μαθήτριες της Α τάξης του Γυμνασίου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, Πλατύ είχαν την ξεχωριστή ευκαιρία να συμμετέχουν σε βιωματικό εργαστήρι λογοτεχνίας υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση της κ. Αφροδίτης Αθανασοπούλου, επίκουρης καθηγήτριας της Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Μέσα σ' ένα κλίμα γόνιμου διαλόγου και επικοινωνίας η κ.Αθανασοπούλου βοήθησε τα παιδιά να αντιληφθούν το μεγαλύτερο εύρος  γνώσεων και εμπειριών που μπορεί να αντλήσει κανείς από την  ανάγνωση ενός λογοτεχνικού κειμένου σε σχέση με την παρακολούθηση μιας ταινίας. "Η λογοτεχνία είναι ένα δάσος που ανοίγεται μπροστά μας και μας επιτρέπει να φτάσουμε στο ίδιο σημείο με διαφορετικό όμως τρόπο", είπε χαρακτηριστικά η κ. Αθανασοπούλου.

Στη συνέχεια και με αφορμή τον Ύμνον εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού, εξήγησε στα παιδιά την αναγκαιότητα της ιστορικής ορθογραφίας και πως αυτή "δεν είναι απλά το ένδυμα της λέξης αλλά η ίδια η ταυτότητά της." Οι μαθητές έχοντας στα χέρια τους το ποίημα του Σολωμού είδαν επίσης πώς ένας Έλληνας λογοτέχνης, ο οποίος είχε τραφεί για δέκα χρόνια με την ιταλική λογοτεχνική παράδοση, κατάφερε να ξεπεράσει τα όποια εμπόδια, να αφουγκραστεί τον παλμό του ελληνικού υπόδουλου έθνους και τελικά να εκφράσει με έναν μοναδικό και γνήσιο τρόπο τους πόθους και τα οράματά του με μόνο εργαλείο τη δημοτική ελληνική γλώσσα.

Μετά το πέρας της συνάντησης οι μαθητές εξέφρασαν τη χαρά και τον ενθουσιασμό τους για την ευκαιρία που είχαν να γνωρίσουν και να συνομιλήσουν με την κ.Αθανασοπούλου αλλά και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις και εμπειρίες τους γύρω από την ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία: "Δεν υπήρχαν απορίες, γιατί ήταν όλα ξεκάθαρα", "Δεν κουραστήκαμε καθόλου να παρακολουθούμε", "Δεν  γνώριζα ότι ο Σολωμός είχε περάσει τέτοιες περιπέτειες στη ζωή του", ήταν μερικά από τα θετικά σχόλια των μαθητών.

Ευχαριστούμε θερμά την κ.Αθανασοπούλου και ευχόμαστε να συνεχίσει με το διδακτικό και συγγραφικό της έργο να μεταγγίζει στις νέες γενιές τη γνήσια αγάπη και τον ενθουσιασμό για την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό.

Ανδρομάχη Λάμπρου (φιλόλογος)

Χάρις Χριστοφή (φιλόλογος)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











1002