Η Σχολή Ομόδους διοργάνωσε Ημερίδα «Γεωργική και Αγροτική Ανάπτυξη»


Στο πλαίσιο του προγράμματος«Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»

Στις 19 Φεβρουαρίου 2020, οι Δόκιμοι Πρεσβευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Σχολής μας διογάνωσαν με μεγάλη επιτυχία Ημερίδα με θέμα τη «Γεωργική και Αγροτική Ανάπτυξη», στο πλαίσιο των Δράσεων που πραγματοποιούν συμμετέχοντας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Στην Ημερίδα παρευρέθηκαν Κοινοτάρχες των γύρω χωριών, αλλά και πλήθος κόσμου. Στόχος ήταν η ενημέρωση του κοινού για την Κοινή Γεωργική Πολιτική που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς επίσης και η παροχή πληροφοριών για ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη και χρηματοδοτούν τοπικές επιχειρήσεις συμβάλλοντας στην Αγροτική Ανάπτυξη.

Η Ημερίδα ξεκίνησε με μια ιστορική αναδρομή στην Κοινή Γεωργική Πολιτική από τους Δόκιμους Πρεσβευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τη Σχολή μας αναλύοντας παράλληλα και τους λόγους που επέβαλαν τη δημιουργία της.

Ακολούθως, ο πρώτος ομιλητής της Ημερίδας κ. Φοίβος Παπαχριστοφόρου, Λειτουργός του Τμήματος Γεωργίας στον  Κλάδο Αγροτικής Οικονομικής και Ανάπτυξης στο     Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, παρουσίασε την εισήγησή του με τίτλο, «Νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική: Στόχοι και προκλήσεις μετά το 2020» δίνοντας έμφαση στις επικείμενες αλλαγές. Μετέπειτα, ο κ. Ράκης Πιερίδης, Διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχίας Λεμεσού, έκανε τη δική του παρουσίαση με τίτλο, «Η Ευρώπη επενδύει στις αγροτικές περιοχές». Ο κ.Πιερίδης αναφέρθηκε στον ρόλο της Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχίας Λεμεσού, στα ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία διαχειρίζεται, ενώ παράλληλα εξήγησε ενδελεχώς τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

Η Ημερίδα έκλεισε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας που πραγματοποίησαν οι Δόκιμοι Πρεσβευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τη Σχολή μας με στόχο να διερευνήσουν τις απόψεις των αγροτών σχετικά με την Κοινή Γεωργική Πολιτική και κατά πόσον θεωρούν ικανοποιητική τη στήριξη που τους παρέχεται.

 Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2020 έγινε με τη χορήγηση ερωτηματολογίων. Ενδεικτικά κάποια από τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι μαθητές/τριες ήταν ότι:

—  Οι αγρότες γνωρίζουν για την Κοινή Γεωργική Πολιτική που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση (80%) και κρίνουν ότι είναι αναγκαία (80%).

—  Οι απόψεις διίστανται, όταν καλούνται να χαρακτηρίσουν ικανοποιητική ή όχι την ενίσχυση των αγροτών αφού 44% δηλώνουν ότι είναι ικανοποιητική και 40% ότι δεν είναι ικανοποιητική.

—  Αν και ένα υψηλό ποσοστό δηλώνει ότι είναι ενημερωμένο για τα κονδύλια τα οποία διατίθενται (68%), εντούτοις αρκετοί (40%) θεωρούν ότι δεν γίνεται σωστή ενημέρωση.

—  Τα γραφεία των Κοινοτικών Συμβουλίων φαίνεται να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση των αγροτών της ευρύτερης περιοχής (36%), μαζί με το Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (24%) και την Αναπτυξιακή Εταιρεία επαρχίας Λεμεσού (20%).

—  Αρκετά υψηλό ποσοστό έχει διεκδικήσει κάποια επιχορήγηση (64%) και η πλειονότητα αυτών έχει εγκριθεί (56%).

—  Η διαδικασία διεκδίκησης κρίνεται από την πλειοψηφία των αγροτών  περίπλοκη (44%) και χρονοβόρα (28%), μάλιστα ακόμα και από αυτούς που έχουν εξασφαλίσει κάποιαν επιχορήγηση. Είναι λίγοι αυτοί, οι οποίοι θεωρούν τη διαδικασία εύκολη (10%) και ξεκάθαρη (2%).

—  Τέλος, είναι κοινή πεποίθηση (68%) ότι η οικονομική στήριξη που παρέχεται στους αγρότες από την Ε.Ε. δεν είναι ικανοποιητική. 

Μέσα από τη διεξαγωγή της έρευνας, την ανάλυση των αποτελεσμάτων και την προετοιμασία της Ημερίδας, οι μαθητές/τριες Δόκιμοι Πρεσβευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Σχολής Ομόδους είχαν την ευκαιρία να αυτενεργήσουν, να αντιληφθούν τα είδη έρευνας που υπάρχουν με τα πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα της κάθε μιας και έτσι να αποκτήσουν δεξιότητες σημαντικές για τη μετέπειτά τους πορεία.

Εκ μέρους των Δόκιμων και Ανώτερων Πρεσβευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Σχολής Ομόδους

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











587