Ημερίδα Γυμνασίου Γερίου «Ιωνά και Κολοκάση»


«Επειδή άλλη μάνα με γέννησε
και σ' άλλη γλώσσα άκουσες εσύ
τα όμορφα παιδικά σου παραμύθια...
μη με φωνάζεις «ξένο»…
Για δες, άνθρωπος είμαι κι εγώ
Όχι, δεν είμαι ξένος!» 

 ( Άγνωστος Μετανάστης)                      

Το Γυμνάσιο Γερίου «Ιωνά και Κολοκάση» πραγματοποίησε με επιτυχία την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 σχολική Ημερίδα, που απευθυνόταν σε όλους τους μαθητές/τριες του Σχολείου. H Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος CitiZEN! του δικτύου Εταιρικών Σχολείων UNESCO Κύπρου, το οποίο συνδέεται με τους στόχους της Παγκόσμιας Ατζέντας για την Αειφόρο Ανάπτυξη, με έμφαση στον στόχο «Αειφόρες Πόλεις και Κοινότητες- Κοινωνίες χωρίς Αποκλεισμούς».

Κατά  την τελετή έναρξης, σε ένα λυρικό αφιέρωμα με δρώμενα, τραγούδια και χορό, δόθηκε έμφαση στην  «Εκπαίδευση για την Αειφορία», η οποία διδάσκει ανάμεσα σε άλλα, τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την ευημερία, την ποιότητα ζωής και την  ανάγκη καταπολέμησης της βίας.  Υπογραμμίστηκε η ανάγκη για επικοινωνία και συνεργασία, για ομαδική εργασία και ευελιξία, για δημιουργικότητα και  κριτική σκέψη, ώστε οι μαθητές να  γνωρίσουν και να υιοθετήσουν αειφόρες συμπεριφορές και στάσεις ζωής. Αυτές οι αξίες κρίθηκαν «ἐκ τῶν ὦν οὐκ ἄνευ» , καθώς  θα εξασφαλίσουν στη συνέχεια τη σταδιακή πρόοδο του τρίπτυχου, Περιβάλλον-Κοινωνία-Οικονομία, βελτιώνοντας τις συνθήκες ζωής του ατόμου σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο.

Την  εκδήλωση χαιρέτησε ο Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης και Εθνικός Συντονιστής του Δικτύου Εταιρικών Σχολείων UNESCO Κύπρου, κ. Παύλος Δαπόλας, ο οποίος εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την όλη διοργάνωση και εξήρε την προσπάθεια και την πρωτοβουλία του Γυμνασίου Γερίου, ως εταιρικό σχολείο της UNESCO.  

Την Ημερίδα τίμησε επίσης με την παρουσία της η Δρ Αραβέλλα Ζαχαρίου, Προϊστάμενη της Μονάδας για την ΕΠΑΑ, Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΑΑ της UNECE, η οποία απευθύνθηκε στην ομιλία της σε όλους τους παρευρισκόμενους, με θέμα «Στόχοι της Αειφόρου Ανάπτυξης και Ένταξή τους στο Σχολείο».

Στη συνέχεια ακολούθησε δεντροφύτευση στην αυλή του Σχολείου, σε συνεργασία με τα Ειδικά Σχολεία Λευκωσίας και Ευαγγελισμού. Αργότερα, η μαθητική κοινότητα είχε τη χαρά να συνομιλήσει με την ομάδα παραπληγικών χορευτών «PARA DANCE CY», και με τον κ. Αντώνη Αντωνίου,  χοροδιδάσκαλo και προπονητή τους σε εθελοντική βάση, οι οποίοι καθήλωσαν όλους, με το πείσμα και την αισιοδοξία τους. Έγινε επίσης συζήτηση που αφορούσε στα  «Δικαιώματα στην Άθληση και στον Αθλητισμό», αλλά και στον «Χορό στην Αθλητική και Κοινωνική του μορφή».

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με δέκα ενδοτμηματικά βιωματικά εργαστήρια, τα οποία πραγματοποιήθηκαν κυρίως σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, τον Οργανισμό CARDET και την ομάδα Imagine. Σε  αυτά, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δώσουν στο διαφορετικό, τη σημασία και την αγάπη που χρειάζεται, σε μια προσπάθεια να σπάσουν τα αναχρονιστικά κοινωνικά στερεότυπα μέσα από την ενσυναίσθηση.

Την Ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Γερίου, κ. Νεόφυτος Παπαλαζάρου, ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Γερίου, κ. Δημήτρης Δημητρίου, η πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων κ. Στέλλα Παύλου, εκπαιδευτικοί με ομάδα μαθητών της Ειδικής Σχολής Ευαγγελισμός, εκπαιδευτικοί με ομάδα μαθητών του Ειδικού Σχολείου Λευκωσίας αλλά και πλήθος κόσμου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










852