Επίσκεψη μαθητών Σχολής Ομόδους στο Κυπρ. Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης


Στις  19.02.2020 μαθητές της Β’ Γυμνασίου και Α’ Λυκείου της Σχολής Ομόδους επισκέφθηκαν το ΚΥΚΠΕΕ και έλαβαν μέρος με επιτυχία στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Στην χώρα των Αλυκών». 

Το πρόγραμμα «Στην χώρα των αλυκών» έχει την ακόλουθη δομή:

Στάδιο 1: Υποδοχή των μαθητών

Στάδιο 2: Μουσειοπαιδαγωγικό υλικό Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Τα παιδιά εξερευνούν το Μουσειοπαιδαγωγικό υλικό Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΚΥ.Κ.Π.Ε.Ε. που δημιούργησε στον εκθεσιακό χώρο του. Οι μαθητές μέσω των διαδραστικών αφισών αλληλεπιδράσουν με τα εκθέματα, μέσω παιγνιδιών, πειραμάτων, αναπαράστασης φυσικών βιοτόπων, σταδιακής ανακάλυψης της πληροφορίας κ.α.

Στάδιο 3: Θεωρητική προσέγγιση του θέματος-Συζήτηση

Προβολή του οικολογικού ντοκιμαντέρ που δημιούργησε το ΚΥΚΠΕΕ για τα προγράμματά του με θέμα «Χερσόνησος Ακρωτηρίου – Περιβαλλοντική Περιήγηση». Μέσω διαλογικής συζήτησης και προβολών προσεγγίζονται οι σχετικές με την αλυκή έννοιες. Εξετάζονται ο ρόλος και οι λειτουργίες της στην οικολογία, στον πολιτισμό και τις ανθρώπινες κοινωνίες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Δίνεται έμφαση στις προσαρμογές της χλωρίδας και της πανίδας στην αλατότητα. Αναγνωρίζονται οι πιέσεις και οι απειλές που δέχεται και εξετάζεται η ανάγκη διατήρησής της μέσω κατάλληλων πρακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης και υιοθέτησης προτύπων συμπεριφοράς, φιλικών προς το περιβάλλον.

Στάδιο 4: Επιτόπια μελέτη

Οι μαθητές μελετούν και ανακαλύπτουν την ποικιλία οργανισμών που παρατηρούνται στις αλυκές. Ως ομάδες ειδικών οι μαθητές καλούνται να επιλύσουν ένα πρόβλημα που τίθεται. Οι μαθητές παρατηρούν, καταγράφουν, συλλέγουν δείγματα και κάνουν μετρήσεις βιοτικών και αβιοτικών παραγόντων σε σταθμούς γύρω από την αλυκή.  

Στάδιο 5: Στο εργαστήριο Βιολογίας 

Οι μαθητές στο εργαστήριο βιολογίας, ως ειδικοί, παρατηρούν σε μικροσκόπια και στεροσκόπια, σχεδιάζουν και εκτελούν πειράματα, αναλύουν τα δεδομένα τους και συγκρίνουν τα αποτελέσματά τους. Συζητούν τους προβληματισμούς τους και καταλήγουν σε συμπεράσματα. Διερευνούν τη σχέση του ανθρώπου με το οικοσύστημα της αλυκής. Αντιλαμβάνονται την ανάγκη για αειφορική διαχείριση της αλυκής και γενικά των υγροβιοτόπων και καλλιεργούν θετικές προς το περιβάλλον στάσεις και αξίες. 

Στάδιο 6: Αξιολόγηση προγράμματος

Δίνεται σύντομο ερωτηματολόγιο σε κάθε παιδί για αξιολόγηση της επίτευξης των στόχων του προγράμματος καθώς και στους συνοδούς τους για αξιολόγηση του προγράμματος.    

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










687