Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου: Από τη Λεμεσό στη Ναζαρέ με τα φτερά του Erasmus+


 Το Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου συμμετείχε στη δεύτερη κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+ “Becoming Europolitans” στη Ναζαρέ της Πορτογαλίας, από τις 18 μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου 2020. Το σχολείο μας εκπροσωπούσαν έξι μαθητές η Μελίνα Γεωργιάδου, η Μαριάννα Ξυδά, η Βικτωρία Τσέλιου Σιδηρόγλου, η Πιάνκα Λουκαΐδου, ο Μάριος Φιλής και η Ελένη Αναΐτη. Τους μαθητές συνόδευαν οι εκπαιδευτικοί Κατερίνα Ανδρέου και Γιώργος Μηλιώτης. Στην κινητικότητα συμμετείχαν συνολικά 30 μαθητές και 10 καθηγητές από πέντες χώρες Γερμανία, Πολωνία, Λετονία, Βόρεια Μακεδονία και Κύπρο, καθώς και οι μαθητές και καθηγητές του φιλοξενούντος σχολείου στην Πορτογαλία.

Το θέμα της κινητικότητας ήταν η γνωριμία με την ευρύτερη περιοχή/δήμο των συμμετεχόντων σχολείων καθώς και με την επαρχία τους. Στόχος ήταν μέσα από διάφορα εργαστήρια να γνωρίσουν οι μαθητές τα χαρακτηριστικά όχι μόνο κάθε χώρας ή της πρωτεύουσάς της αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης περιοχής στην οποία βρίσκεται το κάθε σχολείο.

Οι μαθητές εργάστηκαν σε μικτές ομάδες και παρουσίασαν πληροφορίες σχετικά με τη γεωγραφία, τη δημογραφία, την ιστορία της κάθε περιοχής, την τοπική κουζίνα, τα φεστιβάλ της, σημαντικούς εκπροσώπους αλλά και προβλήματα που αντιμετωπίζει. Επίσης παρουσίασαν την παραδοσιακή ενδυμασία της περιοχής τους και  ακολούθως  αφού έμαθαν για την παραδοσιακή ενδυμασία των κατοίκων της Ναζαρέ κλήθηκαν να ντύσουν μ’ αυτήν κούκλες. Συνέλεξαν σκουπίδια από την παραλία της Ναζαρέ συμβάλοντας ταυτόχρονα στον καθαρισμό της και στη συνέχεια έφτιαξαν με τα υλικά εκείνα παραδοσιακές βαρκούλες της Ναζαρέ, ενώ ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η συνάντησή τους με τον δήμαρχο της πόλης.

Το πρόγραμμα της κινητικότητας περιλάμβανε διάφορες εκδρομές και ξεναγήσεις, όπως επίσκεψη στο μουσείο παραδοσιακής τέχνης και λαογραφίας της πόλης, ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Conimbriga, στα ρωμαϊκά ερείπια της αρχαίας πόλης, για να συνειδητοποιήσουν τα κοινά στοιχεία που συνδέουν μεταξύ τους τις χώρες τους. Επισκέφθηκαν επίσης ένα από τα αρχαιότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης, το πανεπιστήμιο της Coimbra όπου και ξεναγήθηκαν σε χώρους του πανεπιστημίου και στη μεσαιωνική βιβλιοθήκη, ενώ ακολούθησε ξενάγηση στο μεσαιωνικό κέντρο της πόλης.

Ίσως η πιο ξεχωριστή στιγμή της κινητικότητας για τους μαθητές ήταν η συνάντηση με δύο από τους σπουδαίοτερους σέρφερ στον κόσμο την Justine Dupont και τον Hugo Vau, καθώς η πόλη φημίζεται για τα υψηλότερα κύματα στον κόσμο.

Η πολύ θερμή υποδοχή που ετοίμασαν οι εταίροι μας στην Πορτογαλία αλλά και το θετικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί ήδη από την πρώτη κινητικότητα στην Κύπρο βοήθησε στο να νιώσουν όλοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί, σαν μια οικογένεια και να δημιουργήθούν δεσμοί φιλίας που ευελπιστούμε να κρατήσουν για πολλά χρόνια.

 

 

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1481