Πακέτο μέτρων για στήριξη της Παιδείας


ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΑΣΟΥ*

Τα πακέτα στήριξης  έχουν την τιμητική τους την εποχή της πανδημίας. Πρώτα και καλύτερα αυτά για στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Για την παιδεία, ούτε λόγος, ούτε έγνοια. Επένδυση στην οικονομία, χωρίς  επένδυση στην παιδεία με ξεκάθαρη στόχευση και στρατηγική,  είναι χαμένη επένδυση.

Η επόμενη σχολική χρονιά προβλέπεται να είναι δύσκολη από πολλές απόψεις. Πέραν των διαδικαστικών δυσκολιών που θα προκύψουν,  λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στις μεταθέσεις και τοποθετήσεις και κατ΄ επέκταση  στη στελέχωση των σχολείων, η μεγαλύτερη δυσκολία θα παρατηρηθεί στον βαθμό ετοιμότητας  μεγάλης μερίδας μαθητών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της επόμενης  τάξης.  Αυτό, σε ένα βαθμό,  το είχαμε κάθε σχολική χρονιά  αφού  η πολιτεία αδυνατεί να δώσει εναλλακτικές επιλογές φοίτησης στους μαθητές μας. Την φετινή χρονιά, που όλοι προήχθησαν χωρίς εξετάσεις  και ανεξετάσεις,  το πρόβλημα προβλέπεται να είναι ακόμη πιο έντονο.

Αιχμή του δόρατος στην επικοινωνιακή πολιτική του ΥΠΠΑΝ ήταν η διασφάλιση της αξιοπιστίας  του απολυτηρίου.  Πως διασφαλίζεται αυτή η αξιοπιστία όταν ένα, καθόλου αμελητέο, ποσοστό μαθητών αποκτά  απολυτήριο κενό περιεχομένου;

Πέραν των επενδύσεων σε εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης, υποδομές, εξοπλισμό και συστηματική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, μια σοβαρή επένδυση θα πρέπει να γίνει για τη στήριξη και ενδυνάμωση των μαθητών.  Την επόμενη σχολική χρονιά μεγάλη μερίδα μαθητών θα χρειαστεί ουσιαστική στήριξη για να μπορέσει να αντεπεξέλθει. Η παραχώρηση επιπρόσθετων ωρών στα σχολεία, σε κάποιες ειδικότητες,  θα επιτρέψει την δημιουργία ενδοσχολικών εναλλακτικών προγραμμάτων για αυτά τα παιδιά.  

Πακέτο στήριξης για την παιδεία λοιπόν, αφού σημερινοί μαθητές  με σφαιρική μόρφωση, κριτική σκέψη και  δεξιότητες  είναι  αυριανοί  πολίτες με ορθή κρίση για επιλογή πολιτικής ηγεσίας για άσκηση ωφέλιμης κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής. Ή, μήπως, αυτό είναι που δεν θέλουμε;

Διευθυντής Λυκείου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1559