Ηλεκτρονικές Εγγραφές Μαθητών/τριών


ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΑΣΟΥ*

Οι ηλεκτρονικές εγγραφές αποτελούν ένα θετικό βήμα, όπως και κάθε άλλη υπηρεσία που υλοποιείται για προώθηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,  φτάνει να υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός και ξεκάθαρη στόχευση. Στόχος κάθε ηλεκτρονικής υποβολής εγγράφων είναι η αποφυγή της ταλαιπωρίας του κοινού, αφού δεν θα υφίσταται η ανάγκη φυσικής παρουσίας,  και η ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών από πλευράς της υπηρεσίας.

Η διαδικασία εγγραφών που ακολουθούσαν τα σχολεία μέχρι σήμερα αποτελούσε μια επίπονη διαδικασία με αυστηρούς κανόνες που όχι μόνο ταλαιπωρούσε γονείς και εκπαιδευτικούς αλλά, σε αρκετές περιπτώσεις, δημιουργούσε συγκρούσεις μεταξύ σχολείου και γονέων λόγω ακριβώς του αυστηρού της διαδικασίας. Στη διαδικασία εμπλέκονται έντυπα και βιβλία που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε ως νομικά  έγγραφα, όπως το Μητρώο Εγγραφής, την Κάρτα Εγγραφής και  το Ατομικό Δελτίο στα οποία ο γονέας/κηδεμόνας έπρεπε να υπογράφει, όπως προνοεί η σχετική Εκπαιδευτική Νομοθεσία 12-5(α) «Κάθε μαθητής εγγράφεται από τους γονείς ή τον κηδεμόνα του ….».

Αναμέναμε πως η εγκύκλιος για τις ηλεκτρονικές εγγραφές θα έδινε με κάθε λεπτομέρεια ένα ολοκληρωμένο και ξεκάθαρο σχεδιασμό και θα έβαζε τη διαδικασία των εγγραφών σε ένα εντελώς νέο πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη διαδικασία.  Αντί αυτού, η εγκύκλιος δημιούργησε πληθώρα ερωτημάτων με τα σχολεία να αντιδρούν αυτοσχεδιάζοντας στη βάση άγνωστων παραμέτρων αφού δεν καθορίζεται  μια ολοκληρωμένη διαδικασία εγγραφών που να ανταποκρίνεται στη υπάρχουσα νομοθεσία.

Οι σημερινές συνθήκες της πανδημίας και τα πρωτόκολλα υγιεινής είναι πολύ διαφορετικά από την χρονική περίοδο που αποφασίστηκε η ηλεκτρονική εγγραφή. Η φυσική παρουσία προσώπων για την παραλαβή των ενδεικτικών της Α΄ και Β΄ Λυκείου είναι  αναπόφευκτη. Ειδικά για αυτούς τους μαθητές, των οποίων  τα στοιχεία  είναι ήδη καταχωρισμένα στο ΑΒΑΚΙΟ-Πρόγραμμα Διαχείρισης Γραμματειών, η διαδικασία της ηλεκτρονικής εγγραφής όχι μόνο είναι αχρείαστη αλλά και δημιουργεί προβλήματα στα σχολεία αφού τα στοιχεία που συλλέγονται  ηλεκτρονικά  δεν έχουν αριθμό Μητρώου που είναι το βασικό στοιχείο αναγνώρισης του μαθητή. Για αυτούς το μόνο που χρειαζόταν ήταν η συμπλήρωση των απαιτούμενων εντύπων και η υπογραφή στην καρτέλα εγγραφών, αν θα συνεχίσει να υφίσταται.

Για τους μαθητές που εγγράφονται στην Α΄ τάξη Γυμνασίου/Λυκείου απαιτείται  η συλλογή  μεγάλου αριθμού δεδομένων, ευαίσθητων πληροφοριών, νομικής φύσης πληροφοριών και πολλών αποδεικτικών στοιχείων τα οποία οι γονείς /κηδεμόνες πιστοποιούσαν με την φυσική τους παρουσία και την υπογραφή τους στο μητρώο, στο Ατομικό Δελτίο και στην Κάρτα Εγγραφής, γεγονός που τονίζεται σε τρεις συνεχόμενες εγκυκλίους του2017,2018 και 2019. Πως γίνεται λοιπόν ξαφνικά η υφιστάμενη διαδικασία να αλλάζει ριζικά χωρίς να προηγηθεί καμιά απολύτως ενημέρωση;

Με εγκύκλιο (12 Ιουνίου 2020) τα σχολεία πληροφορούνται πως «… Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το ΥΠΠΑΝ θα προχωρήσει σε Ηλεκτρονική Επιβεβαίωση των Εγγραφών των μαθητών/μαθητριών περί τα τέλη Ιουνίου. Περαιτέρω οδηγίες θα δοθούν σε σχετική εγκύκλιο που θα ακολουθήσει. Διευκρινίζεται ότι, όσα έντυπα υποβάλλονταν στα σχολεία κατά τις εγγραφές και στην παρούσα φάση δεν μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά (π.χ. ατομικά δελτία), θα μπορούν να παραδοθούν στα σχολεία μέχρι και τον Σεπτέμβριο».

Μετά τη δεύτερη εγκύκλιο-που θα έδινε περαιτέρω οδηγίες και το διευκρινιστικό ηλεκτρονικό μήνυμα που ακολούθησε με επεξηγήσεις επί της εγκυκλίου παραμένουν  βασικά ερωτήματα:

α) Καταργείται το Βιβλίο Μητρώου και η Καρτέλα Εγγραφών και επομένως δεν χρειάζεται οι γονείς/κηδεμόνες να υπογράψουν σε αυτά;

γ) Με ποιο τρόπο διακριβώνεται  το πρωτότυπο της υπογραφής γονέα/κηδεμόνα και η ορθότητα των στοιχείων που θα αναγράφονται στο Ατομικό Δελτίο του μαθητή/τριας το οποίο θα παραδίδεται στις Γραμματείες μέχρι τον Σεπτέμβρη;

Ο επόμενος Σεπτέμβρης προβλέπεται να είναι εξαιρετικά πιεστικός για τα σχολεία. Το μόνο που θα έλειπε είναι να στηθούν συνεργεία για υπογραφές και συλλογή εντύπων.

*Διευθυντής Λυκείου




Comments (1)

  1. Πεγειώτης Χριστόδουλος:
    Jun 27, 2020 at 05:38 PM

    Αυτό που φοβάσαι γίνεται, στο μέγιστο βαθμό και στην πιο κρίσιμη χρονική στιγμή.


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2326