Είναι πρόβλημα το μάθημα των Θρησκευτικών;


ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΑΣΟΥ*

Επειδή η κατάσταση έχει ξεφύγει, με μερικούς δημοσιογράφους, αλλά και άλλους, οι οποίοι βρίσκουν και πάλι ευκαιρία να κανιβαλίσουν προς το Δημόσιο Σχολείο, θεωρώ πως τα Σχολεία οφείλουν να πάρουν θέση.

Σε ό, τι αφορά το συγκεκριμένο άρθρο η βασική ένσταση εστιάζεται στο θέμα της κατήχησης. Ποιος κατηχεί ποιους; Όλοι όσοι σκέφτονται ελεύθερα και κριτικά, από ποιο εκπαιδευτικό σύστημα ξεφύτρωσαν;  Ποιος τελικά διαμορφώνει χαρακτήρες, στάσεις και συμπεριφορές; Το Λύκειο, το Γυμνάσιο ή μήπως το σπίτι, η παρέα και οι κομματικές νεολαίες; Ανατρέχοντας στο πρόγραμμα σπουδών της Δημοτικής Εκπαίδευσης, εκεί που ίσως διαμορφώνονται στάσεις,  διαβάζουμε «… Οι επιδιώξεις του Νέου Αναλυτικού Προγράμματος Θρησκευτικών είναι τα παιδιά να γνωρίσουν, πρώτιστα, την Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση και, παράλληλα, να μάθουν για τις υπόλοιπες μεγάλες χριστιανικές ομολογίες και τις άλλες θρησκείες, για να μπορούν να καλλιεργούν την ανοχή και την αγάπη προς όλους τους ανθρώπους, να κατανοούν και να ερμηνεύουν τον σύγχρονο κόσμο και να μην οδηγούνται από άγνοια στον «θρησκευτικό συγκρητισμό», κατά τον οποίο όλες οι θρησκείες θεωρούνται ίδιες…». Πιο ξεκάθαρο δεν γίνεται.

Η ελευθερία της έκφρασης είναι δικαίωμα κατοχυρωμένο από τους Κανονισμούς Λειτουργίας αλλά και πάγιος στόχος  στο πλαίσιο της διδασκαλίας κάθε γνωστικού αντικειμένου. Είναι αδιανόητο και αποτελεί κατάφορη παραβίαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας το να γενικεύονται μεμονωμένα σχόλια και να χρησιμοποιούνται εναντίον του Δημόσιου Σχολείου και των εκπαιδευτικών.

Ας μιλήσουμε τώρα, γενικά, για την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία στην έκφραση απόψεων. Είμαστε ώριμη ως κοινωνία να δεχθούμε την αντίθετη άποψη όταν διαφέρει από τη δική μας; Και όταν η άποψη είναι ακραία, τί  κάνουμε;  Πρέπει να υπάρχει ένα κοινά αποδεχτό πλαίσιο μέσα στο οποίο να κινείται μια σχολική εφημερίδα ή μπορεί ο οποιοσδήποτε να αρθρογραφήσει χωρίς κανένα έλεγχο; Πώς θα υπάρξει αντίλογος σε μια εφημερίδα που εκδίδεται μια φορά τον χρόνο;

Ως Σχολεία της Δημόσιας Μέσης Εκπαίδευσης έχουμε την υποχρέωση να διδάσκουμε και να στηρίζουμε όλα τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών, όπως αυτά καθορίζονται από την Πολιτεία και το αρμόδιο Υπουργείο. Έχουμε επίσης την ευθύνη να διαπιστώνουμε τυχόν εκτροπές από το Αναλυτικό Πρόγραμμα, ώστε να γίνονται οι απαραίτητες διορθώσεις. Μεμονωμένες παραφωνίες από τη γενική εικόνα που επικρατεί υπάρχουν, όπως υπάρχουν σε όλα τα πόστα και επαγγέλματα. Αυτές θα πρέπει να διορθώνουμε και όχι να στοχοποιούμε όλους τους εκπαιδευτικούς.

Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα την έκφραση τεκμηριωμένων απόψεων, την καλόπιστη κριτική που σέβεται τα δικαιώματα των άλλων, το δικαίωμα στον αντίλογο όταν αυτός τοποθετείται σε κόσμια πλαίσια και στοχεύει στον εμπλουτισμό της συζήτησης και τον σεβασμό στο πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων όπως αυτό καθορίζεται από την πολιτεία.

*Διευθυντής Λυκείου




Comments (1)

  1. Μιχάλης Μηλιώτης :
    Jul 01, 2020 at 06:45 PM

    Μεστός, τεκμηριωμένος, προσγειωμένος και κατατοπιστικός λόγος ενός σώφρονος εκπαιδευτικού, μάχιμου.


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2656