Αποτελέσματα Παγκυπρίων


ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΑΣΟΥ*

Στις φετινές Παγκύπριες, με πιο βατά και αναμενόμενα θέματα πάνω σε μειωμένη ύλη και με αρκετό χρόνο επαναλήψεων, δεν είδαμε αισθητή ανάκαμψη στους μέσους όρους των μαθημάτων. Το μόνο ελαφρυντικό ήταν η αναστολή  των δια ζώσης μαθημάτων για ένα χρονικό διάστημα.

Εμπειρικά και μόνο θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

Οι μαθητές που απολύονται από το Γυμνάσιο, όλοι/ες ανεξαιρέτως απολύονται,  έχουν τρεις βασικές επιλογές: να διακόψουν τη φοίτηση και να βρουν δουλειά, να αποταθούν στις Τεχνικές Σχολές (ΤΕΣΕΚ), ή να εγγραφούν στο Λύκειο. Στους δημοφιλείς κλάδους των ΤΕΣΕΚ υπάρχει μοριοδότηση, με αρκετούς μαθητές να απορρίπτονται ενώ η προκατάληψη που φαίνεται να υπάρχει για τις ΤΕΣΕΚ αποτρέπει αρκετούς να εγγραφούν σε κλάδους που υπάρχουν θέσεις. Ως αποτέλεσμα, ένα ποσοστό μαθητών (20-30%) βρίσκεται στο Λύκειο χωρίς στόχους και ενδιαφέροντα και χωρίς τα προαπαιτούμενα για να αντεπεξέλθουν. Στο Λύκειο τώρα, αρκετοί επιλέγουν Ομάδα Προσανατολισμού (ΟΜΠ) όχι  με βάση τα μαθήματα που θέλουν, αλλά τα μαθήματα που θέλουν να αποφύγουν, ή με βάση την ΟΜΠ που θέλουν να αποφύγουν. Το αποτέλεσμα είναι να καταλήγουμε με τάξεις πολλαπλής ικανότητας, να αυξάνεται η παραβατικότητα εντός και εκτός τάξης, να μειώνεται ο ωφέλιμος χρόνος του μαθήματος, να επιβαρύνεται το κλίμα της τάξης και παράλληλα η δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να αποδώσουν στον μέγιστο βαθμό. Σε τμήματα που χρήζουν της μεγαλύτερης προσοχής, τόσο από πλευράς επίδοσης, ενδυνάμωσης και πειθαρχίας τσουβαλιάζονται μέχρι 25 παιδιά και επιπρόσθετα τους αναθέτουμε συνήθως τους λιγότερο «έμπειρους» εκπαιδευτικούς, αφού οι πλέον «έμπειροι», ως είθισται, αναλαμβάνουν τα «καλά» τμήματα και τα τμήματα της Γ΄ Λυκείου.

Χωρίς να θέλω να αδικήσω κανέναν, όταν θα έρθει η ώρα για τους βαθμούς του Α΄ τετραμήνου αρχίζει το μεγάλο δίλημμα: βάζουμε στον μαθητή τον βαθμό που τον αντιπροσωπεύει, που θα τον καταδικάσει σε στασιμότητα από το πρώτο τετράμηνο ή κάνουμε το τριάρι σε εννιάρι ή δεκάρι για να τον κρατούμε «ζωντανό»; Το Β΄ τετράμηνο, που είμαστε στο κατώφλι των Παγκυπρίων, το εννιάρι γίνεται δεκατριάρι μπας και καταφέρει ο μαθητής, με  ένα βαθμό στο γραπτό 4/5 και λίγο σπρώξιμο από τον Καθηγητικό Σύλλογο, να περάσει. Αρωγός έρχεται και το ΥΠΠΑΝ που σε κάποιες περιπτώσεις επιτρέπει την παραχώρηση μέχρι και επτά μονάδων στον μαθητή (οι 2 μονάδες στην τελική βαθμολογία μπορεί να αντιστοιχούν σε μέχρι 7 μονάδες στο γραπτό).

Για όσους θα σχολιάσουν τα κακά αποτελέσματα των Παγκυπρίων και θα κατηγορήσουν τους εκπαιδευτικούς του Δημόσιου σχολείου θα πω, εμπειρικά και πάλι, πως οι Μέσοι Όροι των Παγκυπρίων, όσο καλοί και να είναι οι εκπαιδευτικοί και εύκολα τα δοκίμια, δεν πρόκειται να ψηλώσουν αισθητά. Ένα σταθερά μεγάλο ποσοστό μαθητών θα τους κρατάνε πάντοτε σε χαμηλό επίπεδο με τα πενιχρά τους αποτελέσματα.

Η κατάσταση που επικρατεί δε διορθώνεται με παρεμβάσεις στο λύκειο, ούτε με τις εξετάσεις για πρόσληψη εκπαιδευτικών, ούτε με τους Δείκτες Επιτυχίας, ούτε με το Νέο Σχέδιο Αξιολόγησης μαθητή/εκπαιδευτικού, ή τουλάχιστον όλα αυτά επηρεάζουν θετικά, αλλά σε μικρό βαθμό. Οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν ενωρίς ώστε οι μαθητές  να μην μεταφέρουν σε Γυμνάσιο και Λύκειο την ταμπέλα της αποτυχίας. Παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν ενωρίς και στην οικογένεια για υπολογισμένες επιλογές, στοχοθεσία και ψηλές προσδοκίες για τα παιδιά. Να ενισχυθούν οι επιλογές σε διάφορα μοντέλα φοίτησης και η Επαγγελματική Εκπαίδευση να λειτουργήσει σωστά για να αποτελέσει μια ελκυστική επιλογή.

*Διευθυντής Λυκείου

 




Comments (1)

  1. Πεγειώτης Χριστόδουλος:
    Jul 14, 2020 at 01:59 PM

    Πολύ θαραλλέα και πολύ ειλικρίνής η παρουσίαση της πραγματικής εικόνας που επικρατεί για πολλά χρόνια στο χώρο της εκπαίδευσης. Πολύ πιο σπάνιο, ίσως και αδιανόητο να τολμήσουν εκπαιδευτικοί μέσα από το υφιστάμενο εκπαιδευτικό σύστημα, να αγγίξουν τέτοια "καυτά" θέματα, ασχέτως άν τα βιώνουν καθημερινά και για πολλά χρόνια.
    Λαμβάνωντας υπ' όψι την απαίτηση από τους κανονισμούς να γίνεται αντικειμενική δίκαιη και αυστηρή αξιολόγηση του μαθητή -οπως και κάθε εξεταστική διαδικασία (χειμερινές, εαρινές, παγκύπριες)- από τις διευθύνσεις και τους εκπαιδευτικούς, διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει αυτή η προσέγγιση ούτε από τους ίδιους αλλά ούτε και από τους αρμόδιους που είναι εξουσιοδοτημένοι να ελέγχουν τους εκπαιδευτικούς πρίν εμφανιστούν "τα μεγάλα διλήμματα" την ώρα της κρίσης.
    Το μεγάλο ζήτημα που όλοι αποφεύγουν να αγγίξουν μήπως μπορεί να γίνει διαχειρίσημο με τη δοκιμασμένη στα κυπριακά δρώμενα τακτική "κρύψε να περάσουμε"; Ποιος από μηχανής θεός θα μπορούσε να διορθώσει το σύστημα που όλοι μαζί καθιερώσαμε;
    Εκπαιδευτικός Τεχνικής Εκπαίδευσης


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










4384