Eυρωπαϊκά προγράμματα στο Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού


Το Λανίτειο Γυμνάσιο στα πλαίσια προώθησης της ευρωπαϊκής του διάστασης, για τις σχολικές χρονιές 2017 – 2019 και 2019 – 2020 έχει δημιουργήσει δύο   στρατηγικές συμπράξεις (Erasmus +) που ακούει ή πρώτη στο όνομα Re Design Earth (2017-1-CY01-KA219-026711) και η δεύτερη στο όνομα S Web Radio (2019-1-CY01-KA229-058241). Σε αυτές τις Στρατηγικές Συμπράξεις, το Λανίτειο Γυμνάσιο έχει τον ρόλο του συντονιστή, δηλαδή είναι το σχολείο που δημιούργησε τις συμπράξεις και αντίστοιχα αιτήθηκε  στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα (Erasmus +) για την απαιτούμενη αξιολόγηση και έγκριση.

Τα ευρωπαϊκά αυτά προγράμματα είναι λοιπόν μια συνεργασία και δικτύωση μεταξύ διαφορετικών ευρωπαϊκών σχολείων που περιγράφει τη δέσμευσή μας να χρησιμοποιήσουμε τη  δημιουργικότητα, καινοτομία και καλλιτεχνική έκφραση με τρόπο που να επιδιώκει την εμπλοκή μαθητών/τριων σε δραστηριότητες που έχουν άμεση σχέση με ευρωπαϊκές αξίες με στόχο να αποκτήσουν κοινωνικές και διαπολιτισμικές ικανότητες, καθώς και ικανότητες που σχετίζονται με την ιδιότητα του πολίτη, μέσω της προαγωγής των δημοκρατικών αξιών, των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της κοινωνικής ένταξης και της καταπολέμησης των διακρίσεων, καθώς και της ενεργούς συμμετοχής στην κοινωνία. Στόχος όλων είναι η ενίσχυση της κριτικής σκέψης και της απόκτησης δεξιοτήτων εξοικείωσης με τα μέσα επικοινωνίας, ιδίως με τη χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έτσι ώστε να αναπτυχθούν αντιστάσεις μεταξύ μαθητών/τριων, σε κάθε μορφής διακρίσεις και προσηλυτισμό, στην καλλιέργεια δεξιοτήτων επικοινωνίας, ενσυναίσθησης και κοινωνικής ευαισθησίας στα πλαίσια ανάπτυξης αντιρατσιστικής κουλτούρας, στην αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών μέσα από την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, την αποδόμηση στερεοτύπων και επιφανειακών συναισθηματισμών και την ενίσχυση της αναστοχαστικής διαδικασίας σε θέματα συμπεριφορών.

Επίσης, μαθητές και μαθήτριες μέσα από τις δραστηριότητες του προγράμματος, καλούνται να αποκτήσουν σημαντικές εμπειρίες εμπλεκόμενοι σε δραστηριότητες που θα τους βοηθήσουν να διαμορφώσουν στάσεις και συμπεριφορές, ενστερνιζόμενοι αξίες που αφορούν στην ατομική και συλλογική ευθύνη απέναντι στην αντιμετώπιση της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Με όχημα την προστασία του περιβάλλοντος, επιδιώκεται ταυτόχρονα η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, της υγιούς διαβίωσης, της οικονομικής ευρωστίας, της δικαιοσύνης, της ορθολογιστικής διαχείρισης των φυσικών πόρων. Με τρόπο πρακτικό, όλοι οι συμμετέχοντες στην εκπαιδευτική διαδικασία θα αντιληφθούν ότι η αειφόρος ανάπτυξη δεν είναι μια θεωρητική έννοια στον χώρο του ιδεατού, αλλά αποτελεί μία δυναμική διαδικασία με συγκεκριμένο περιεχόμενο. Θα αναζητηθούν πρακτικές και εφαρμογές οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων και θα γίνει προσπάθεια να δίνονται ιδέες, πιθανές απαντήσεις και λύσεις σε αδιέξοδες καταστάσεις τόσο των σχολείων αλλά και της κοινότητας.

Μέσα στα πλαίσια λοιπόν, των ευρωπαϊκών αυτών προγραμμάτων κατά τη περσινή σχολική χρονιά πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις στα διάφορα σχολεία συνεργάτες του εξωτερικού. Στη συναντήσεις αυτές το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε από ομάδες συνοδών εκπαιδευτικών και μαθητών/τριων. Τα προγράμματα επισκέψεων περιλάμβαναν  εκπαιδευτικές δραστηριότητες (σχετικές με τους στόχους), επισκέψεις σε αρχαιολογικούς και άλλους χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος, παιχνίδια και φυσικά αξέχαστες φιλίες και εμπειρίες.

Αλέξης Αντωνιάδης
Πρόεδρος Επιτροπής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων
Λανιτείου Γυμνασίου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1042