ΠΑΣΥΠΑΕ ΚΙΕ: Ολιγωρία ή εσκεμμένη καθυστέρηση;


Με ανακοίνωσή του ο ΠΑΣΥΠΑΕ ΚΙΕ αναφέρει:

«Η αδικία εις βάρος των εκπαιδευτικών των απογευματινών προγραμμάτων του ΥΠΠΑΝ ξεκίνησε όταν σε μία νύχτα το 2013 από μισθωτοί γίναμε αυτοεργοδοτούμενοι, χάνοντας έτσι κάθε εργασιακό μας δικαίωμα. Οι συνέπειες της μετατροπής μας από μισθωτούς σε αυτοτελώς εργαζόμενους υπό το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών είναι γνωστές αφού τις συζητάμε και τις προβάλουμε τα τελευταία σχεδόν οκτώ χρόνια. Από τότε η κάθε προσπάθεια για να βρούμε το δίκαιο μας καταλήγει στο κενό.

Με την μετατροπή μας σε αυτοτελώς εργαζόμενους, έχουμε απωλέσει το δικαίωμα πρόσβασης στο ανεργιακό ταμείο και κατά συνέπεια λήψη ανεργιακού επιδόματος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος που δεν απασχολούμαστε στα ΚΙΕ όπως επίσης και πρόσβαση στο ταμείο αδειών.  Επιπρόσθετα,  συνεισφέρουμε το 19,6% του εισοδήματος μας στο ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το ΓΕΣΥ, χωρίς η συνεισφορά αυτή να έχει κάποιο ουσιαστικό αντίκρισμα. Ο αυτοτελώς εργαζόμενος με αγορά υπηρεσιών στα προγράμματα του ΥΠΠΑΝ πρέπει επίσης να προσπαθήσει να μην ασθενήσει ποτέ εφόσον δεν μπορεί να πάρει άδεια ασθενείας από την εργασία του. Ουσιαστικά μας έχει αφαιρεθεί το κάθε νόμιμο εργασιακό μας δικαίωμα, μετατρέποντας τους όρους εργασίας των εργαζομένων στα απογευματινά προγράμματα σε ένα καθεστώς όπου ισχύει μόνο το δούναι αλλά όχι το λαβείν. Απορίας άξιον επίσης, είναι η κατάταξη των εργαζομένων στα Κ.Ι.Ε στην εισοδηματική κατηγορία των επιχειρηματιών και των ιδιοκτητών φροντιστηρίων ενώ το μηνιαίο τους εισόδημα αρκεί μόνο για τα προς το ζην.

Οι συζητήσεις που αφορούν στο καθεστώς εργοδότησης δεν έχουν σταματήσει ποτέ από την ημερομηνία της ετσιθελικής επιβολής του στους εκπαιδευτικούς με αποκορύφωμα την αποστολή κατεπείγουσας επιστολής από τον τέως Γενικό Διευθυντή του ΥΠΠΑΝ προς τη νομική υπηρεσία για γνωμάτευση επί του καθεστώτος το Νοέμβριο του 2019, γεγονός που θα βοηθούσε και στην περαιτέρω συζήτηση. Ωστόσο, δεν υπάρχει οτιδήποτε νεότερο επί του θέματος παρόλο που έχουν περάσει σχεδόν 10 μήνες. Η όλη κατάσταση παραπέμπει σε κωλυσιεργία από μέρους τους ΥΠΠΑΝ για την λήψη της γνωμάτευσης.

Έχοντας αισίως φτάσει στον Σεπτέμβριο του 2020 , κανείς δεν μπορεί να μας απαντήσει τι έγινε με την γνωμάτευση, σε ποιο στάδιο είναι και πότε θα μας δοθεί μία τελική απάντηση.  Αντ’ αυτού μας ρίχνουν καθημερινά στάχτη στα μάτια με το να μας παραπέμπουν συνεχώς σε διαφορετικά άτομα χωρίς κανένα από αυτά να γνωρίζει οποιαδήποτε πληροφορία σχετική με τη γνωμάτευση. Αν κύριοι, δεν μπορεί το αρμόδιο υπουργείο να απαντήσει τότε ποιος μπορεί; Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία έχουν φτάσει στο απροχώρητο!

Οι καθηγητές των ΚΙΕ εργάζονται αδιαμαρτύρητα από την πρώτη βδομάδα Σεπτεμβρίου για να καλυφθούν τα μαθήματα των παιδιών που χάθηκαν λόγω κορωνοϊού, κάτω από αντίξοες συνθήκες χωρίς κλιματισμό σε αίθουσες που φτάνουν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Κανείς τους δεν έχει εκφράσει παράπονο για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι το λειτούργημα που καλούνται να επιτελέσουν έχοντας ως γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των μαθητών τους  και ο δεύτερος η επιβίωση αυτών και των οικογενειών τους αφού έχοντας μείνει χωρίς εισόδημα από τον Ιούνιο αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντικός είναι ο μισθός του Σεπτεμβρίου.

Αναμένουμε από το ΥΠΠΑΝ να δηλώσει υπεύθυνα που βρίσκεται η εν λόγω γνωμάτευση για να μπορέσει να διεξαχθεί ένας υγιής διάλογος για τον εξορθολογισμό των προγραμμάτων, κάτι που το ΥΠΠΑΝ υπόσχεται εδώ και τρία χρόνια».




Comments (1)

  1. Μαρια Ιωάννου:
    Sep 11, 2020 at 04:33 PM

    πρέπει να αναφέρθεί επίσης ότι οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ δέχονται 2 φορες το Τετράμηνο επιθεώρηση στην τάξη τους με παρουσίαση πλάνου μαθήματος κτλ. Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ προετοιμάζουν παρά το γεγονός ότι δεν είναι υποχρεωμένοι τους μαθητές σε εξετάσεις εξωσχολικες IGCSE και DELF για τις ξένες γλώσσες. Μεγάλος όγκος ύλης με πενιχρές αμοιβές και μηδαμινά ωφελίματα. Πρέπει να αναφερθεί επίσης ότι δεν τους αναγνωρίζεται η εκπαιδευτική πείρα (0). Αν'αυτού αναγνωρίζεται η εκπαιδευτική πείρα όσων εργάζονται στα ιδιωτικά σχολεια όλων των ειδών.


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1605