Μαθητές δημιουργούν εν μέσω πανδημίας: Ντοκιμαντέρ μαθητών του Λυκείου Δασούπολης


«Μόνη περιουσία μας η μνήμη»  στο πλαίσιο του Προγράμματος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου «Καταγράφουμε τη μνήμη»

Τον Μάρτη που πέρασε η πανδημία του covid -19 επέβαλε το αναπάντεχο κλείσιμο των σχολείων και συνάμα την αναγκαστική διακοπή των μαθημάτων. Η διαδικασία της μάθησης, για όσους μαθητές και καθηγητές το θέλησαν και το προσπάθησαν, μπορεί να άλλαξε, όμως, δε διακόπηκε ποτέ.  Συνέχισαν να εργάζονται δίνοντας, εκ του αποτελέσματος, το αισιόδοξο μήνυμα ότι και εν μέσω πρωτόγνωρων συνθηκών πανδημίας είναι δυνατό να προκύψουν ποιοτικές σχολικές εκδόσεις, δημιουργικές εργασίες αλλά και σημαντικές επιτυχίες στις Παγκύπριες Εξετάσεις.

Ο εγκλεισμός της προηγούμενης άνοιξης δεν εμπόδισε μια ομάδα μαθητών του Λυκείου Αρχ. Μακαρίου Γ΄στη Δασούπολη να υλοποιήσουν τον φιλόδοξο στόχο της δημιουργίας εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ με θέμα την εμβάθυνση της γνώσης και της αγάπης για την κατεχόμενη πατρίδα. Το έναυσμα δόθηκε με τη συμπλήρωση 45 χρόνων από την τουρκική εισβολή το 1974 και  τη διοργάνωση από το σχολείο δύο ημερίδων υπό τον τίτλο  "1974-2020, Νῆσός τις ἔστι. Ξαναζούμε τις στιγμές. Καταγράφουμε τη μνήμη. Γνωρίζουμε τον τόπο."

Η δράση στηρίχτηκε στις δυο ημερίδες που στο πλαίσιο τους οκτώ άνθρωποι του πνεύματος οι οποίοι έζησαν τα γεγονότα του ’74 φιλοξενήθηκαν στο Σχολείο και απάντησαν στις ερωτήσεις  ομάδας μαθητών. Η επικοινωνία τους με αυτούς τους μαθητές, οι οποίοι συμμετείχαν στο Πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Καταγράφουμε τη Μνήμη, είχε τον χαραχτήρα ημιδομημένης συνέντευξης. Με περισσή έμπνευση και αγάπη, η Αλέξια Βασιλείου, ο Χαμπής Τσαγγάρης, ο Γιάγκος Κλεόπας, Ο Κώστας Λυμπουρής, η Μαρία Οικονομίδου, η Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη, η Ειρήνη Ροδοσθένους, ο Χαράλαμπος και η Γιόλα Βασιλείου και η Άννα Μαραγκού απάντησαν στις ερωτήσεις των μαθητών του Σχολείου. Τις συνεντεύξεις εξ άλλου παρακολούθησαν ομάδες μαθητών της Α΄και Β΄τάξης του Λυκείου στο πλαίσιο της διαχρονικής προσπάθειας του Σχολείου για ενίσχυση της γνώσης και της αγάπης των μαθητών για τον τόπο μας.

Το υλικό έτυχε επεξεργασίας κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού και οι μαθητές με την υποστήριξη της καθηγήτριάς τους αλλά και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, πέρασαν από όλα τα στάδια της έρευνας αλλά και της τεχνικής δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ. Η εργασία συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Καθόλου δεν λογάριασαν τις διακοπές και την ξεκούρασή τους οι μαθητές και το αποτέλεσμα τους δικαιώνει όπως διαφαίνεται και μέσα στα αποσπάσματα από τις εκδόσεις του Σχολείου που παρατίθενται.

Η αξιόλογη αυτή εργασία θα αξιοποιηθεί από τη σχολική μονάδα αλλά και το ΥΠΠΑΝ με αφορμή τις πρόσφατες ιταμές ενέργειες του ψευδοκράτους για άνοιγμα της πόλης των Βαρωσίων ως υλικό για συζήτηση και εμβάθυνση των γνώσεών των μαθητών για την πόλη της Αμμοχώστου.

Δρ Μαρία Γεωργίου

Διευθύντρια Λυκείου Αρχ.Μακαρίου Γ' Δασούπολη




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1329