Παγκύπριο Γυμνάσιο: Μια όμορφη πρωτοβουλία δίνει τον τόνο στη σχολική κοινότητα


Στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, κάτι πολύ όμορφο και πρωτοποριακό βρίσκεται στα σκαριά, μια πρωτοβουλία που έχει δώσει άλλο ρυθμό στη σχολική κοινότητα και που, κρίνοντας από τη θερμή ανταπόκριση της οποίας έτυχε, μάλλον ήρθε για να μείνει, ως θεσμός, στο ιστορικό σχολείο του κέντρου της πρωτεύουσας.

Συγκεκριμένα -και κατόπιν εισήγησης του Μουσικού του Σχολείου, κ. Νίκου Νικολάου- η Φιλαρμονική ενισχύθηκε αριθμητικά από μια ικανή σε αριθμό ομάδα μελών του Καθηγητικού Συλλόγου και του Γραμματειακού Προσωπικού του Σχολείου. Πέραν των δέκα ατόμων ανταποκρίθηκαν στο μουσικό κάλεσμα με ενθουσιασμό. Με γρήγορες και αποτελεσματικές κινήσεις από τον εμπνευστή και υπεύθυνο της όλης προσπάθειας, κ. Νίκο Νικολάου, τα καινούρια μέλη της Φιλαρμονικής εξοπλίστηκαν με πνευστά μουσικά όργανα (τρομπέτες, σαξόφωνα, φλάουτα) και ξεκίνησαν, κατά τα διαλείμματα και τον ελεύθερο χρόνο τους, να αποπειρώνται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του εγχειρήματός τους. Ο ζήλος είναι δεδομένος, ευδιάκριτος και... απαραίτητος, αφού τα πνευστά θέλουν εξάσκηση και τεχνική. Συμπαραστάτες και δάσκαλοι των καθηγητριών και καθηγητών τους στέκονται οι ίδιοι οι μαθητές, οι οποίοι πολύ πρόθυμα αφιερώνουν το διάλειμμά τους, ώστε να μυήσουν τα νεότερα μέλη της Φιλαρμονικής στα μυστικά των πνευστών.

Τα οφέλη που προκύπτουν από αυτή την όμορφη προσπάθεια είναι, αναντίρρητα, πολλά. Πρωτίστως, επιτυγχάνεται με αβίαστο τρόπο η σύσφιγξη σχέσεων των μαθητών/τριών με τους καθηγητές/τριές τους, αλλά και των τελευταίων μεταξύ τους. Περαιτέρω, καλλιεργείται μία κουλτούρα συμμετοχής στα κάθε λογής σχολικά δρώμενα από όλες τις ομάδες που απαρτίζουν το έμψυχο δυναμικό του Σχολείου -με άλλα λόγια ένας διοικητικός οργανισμός εξελίσσεται σε δυναμική και ουσιαστική κοινότητα (όπως θα έπρεπε να είναι ο στόχος του). Τέλος, η αυξημένη -λόγω της δυναμικής που δημιουργήθηκε- προσέλευση των μαθητών στη Φιλαρμονική, σε συνδυασμό με την ενίσχυσή της από την ομάδα του προσωπικού του Σχολείου, δίνει ώθηση στις προγραμματιζόμενες δράσεις της, στις οποίες πετυχαίνει πάντα να αποσπάσει το χειροκρότημα και να τονώσει το συλλογικό εθνικό αίσθημα, με τα εμβατήρια και τα τραγούδια της.

Το σχολείο δεν είναι ένα κτήριο, μια εταιρεία, μια παραγωγική μονάδα. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός, με μέλη που τον αναδεικνύουν εφόσον κινούνται συντονισμένα και ρυθμικά, είτε περπατώντας είτε παρελαύνοντας είτε χορεύοντας -στον ρυθμό πάντοτε μιας μουσικής (χωρίς την οποία η ζωή μοιάζει άχαρη και χωρίς νόημα). Στο Παγκύπριο Γυμνάσιο αυτός ο οργανισμός αυτή τη στιγμή μαθαίνει να χορεύει στη σκηνή!




Comments (1)

  1. Αναστασία:
    Oct 17, 2020 at 03:10 PM

    Συγχαρητήρια!!


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2920