Το Λύκειο Α΄ Εθν. Μακαρίου Γ’ Πάφου βραβεύεται για 3η χρονιά στον Διαγωνισμό Μαθητές στην Έρευνα


Το Λύκειο Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ Πάφου με περηφάνια ανακοινώνει ότι για τρίτη συνεχή χρονιά ερευνητική ομάδα μαθητών και μαθητριών του συμμετείχε και βραβεύτηκε στον διαγωνισμό Μαθητές στην Έρευνα που διοργανώνεται από το Ίδρυμα Καινοτομίας και Έρευνας.

Το Λύκειο Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Πάφου, το ιστορικό σχολείο του Ευαγόρα Παλληκαρίδη που φέτος συμπληρώνει 115 χρόνια προσφοράς στην Πάφια κοινωνία, έχει θέσει ως προτεραιότητα του τα τελευταία χρόνια τον μετασχηματισμό του σε κέντρο ανάπτυξης ερευνητικής και πειραματικής κουλτούρας. Αν και τέτοιοι στόχοι συχνά υιοθετούνται από πολλά εκπαιδευτήρια, καθώς ηχούν εύηχα στα αυτιά και η πραγματοποίησή τους φαίνεται εύκολη στα χαρτιά, η ουσιαστική υλοποίησή τους αποτελεί ένα μακροχρόνιο και κοπιαστικό εγχείρημα. Για να αναβαθμιστεί η σχολική κουλτούρα, ιδιαιτέρως ενός ιστορικού σχολείου, από έναν χώρο παραγωγής καλών μαθητών και μαθητριών σε έναν χώρο δημιουργίας σκεπτόμενων πολιτών με ερευνητικές και πειραματικές δεξιότητες, χρειάζεται πολύπλευρη και ειλικρινής συνεργασία όλων των βαθμίδων της σχολικής μονάδας. Στο πλαίσιο αυτό η διευθυντική ομάδα του σχολείου μας, και ιδιαίτερα ο Διευθυντής μας κ. Ανδρέας Ιωσήφ, αποτέλεσε κινητήριο δύναμη για τη συγκρότηση ερευνητικών μαθητικών ομάδων μέσα από την αδιάλειπτη προώθηση του συγκεκριμένου στόχου. Η πόρτα του ήταν πάντα ανοικτή για συζήτηση θεωρητικών θεμάτων, επίλυση πρακτικών δυσκολιών μέχρι και συμπαράσταση, όταν οι δυσκολίες φάνταζαν να παρασύρουν την ολοκλήρωση των ερευνών στις ελληνικές καλένδες. Ο δεύτερος πυλώνας επιτυχίας ήταν οι ομάδες των συντονιστών εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί, στον ελεύθερο τους χρόνο και συνδυάζοντας τα ακαδημαϊκά και εργασιακά τους προσόντα, καθοδήγησαν τις μαθητικές ομάδες και αποτέλεσαν απάγκιο και απανέμι στα δύσκολα. Μέσα από την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων προέβλεψαν παρερμηνείες και εναλλακτικές θεωρήσεις από πλευράς των μαθητών και των μαθητριών, με αποτέλεσμα η ερευνητική διαδικασία να κινηθεί ομαλά.

Η τρίτη συνεχής βράβευση του Σχολείου, αποτελεί από μόνη της σημαντικό μετρήσιμο αποτέλεσμα της επίτευξης του στόχου για ανάπτυξη ερευνητικής κουλτούρας στο σχολείο μας. Εξίσου σημαντική όμως είναι και η θεματική ποικιλία των τριών εργασιών που βραβεύτηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών.  

Η πρώτη εργασία με τίτλο: «Η βιορύπανση στο αρχαιολογικό πάρκο Πάφου» άνηκε στο πεδίο των βιολογικών επιστημών και στόχο της είχε να διερευνήσει τα προβλήματα από τη συνύπαρξη ενός αρχαιολογικού πάρκου με ένα περιβαλλοντικό πάρκο. Συγκεκριμένα, η μαθητική ομάδα διερεύνησε ποιοτικά και ποσοτικά τη βλαπτικότητα διαφόρων βιολογικών παραγόντων ως προς τα αρχαιολογικά ευρήματα στο αρχαιολογικό πάρκο της Πάφου.

Η δεύτερη εργασία με τίτλο: « Όμως ο γ’ Άδης ποθεί τους νόμους ίσους. Ο σεβασμός των νεκρών από την Αντιγόνη του Σοφοκλή στη σύγχρονη Κυπριακή κοινωνία» ανήκε στο πεδίο των κοινωνικών επιστημών και στόχο της είχε να διερευνήσει την επίδραση διαφόρων παραγόντων όπως η θρησκεία και η εθνικότητα στην αποδοχή των υμετέρων. Η εργασία, μέσω της μελέτης του σεβασμού που έδειξαν και δείχνουν διάφορες κοινωνίες στα ταφικά μνημεία των αντιπάλων τους, ανέδειξε τον βαθμό αποδοχής και ανεκτικότητας της διαφορετικότητας που εμφανίζουν διάφορες κοινωνικές ομάδες ή σύνολα.

Αντικείμενο μελέτης της τρίτης εργασίας με τίτλο: «Ο Χιονάτος, ο Ωραίος κοιμωμένος και άλλα παραμύθια ισότητας της σύγχρονης Κυπριακής κοινωνίας» υπήρξαν οι βαθιά ριζωμένες στερεοτυπικές κοινωνικές αντιλήψεις για τα δύο φύλα που κατά συνέπεια γεννούν διακρίσεις και ανισότητες εις βάρος των γυναικών. Η ομάδα του Σχολείου ερεύνησε το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις εξουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1960 μέχρι σήμερα, την ποιοτική και ποσοτική ύπαρξη στερεοτύπων σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες (π.χ. παιδιά προδημοτικής και λυκειακής ηλικίας) και συνέκρινε τα αποτελέσματα με ερευνητικά δεδομένα θεωρούμενων προοδευτικών χωρών σε θέματα ισότητας των δύο φύλων. Παρ’ όλους τους περιορισμούς και τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η έρευνα της ομάδας του σχολείου μας κατέδειξε πως, ενώ στην Κυπριακή κοινωνία τα στερεότυπα για τα δύο φύλα συνεχίζουν να υφίστανται σε διάφορους τομείς και θεσμούς, ένα μεγάλο ποσοστό των εφήβων –οι πολίτες δηλαδή της αυριανής κοινωνίας- είναι κοινωνικά ευαίσθητο σε θέματα που άπτονται της ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα.

Η προσπάθεια που καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια από τους εκπαιδευτικούς του Λυκείου Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ Πάφου για ανάπτυξη ερευνητικής κουλτούρας ανάμεσα στη μαθητική κοινότητα, δεν αντικατοπτρίζει ένα προσωπικό κυνήγι ανεμόμυλών με σκοπό την ατομική καταξίωση. Αποτελεί μια συνειδητοποίηση ότι ο σημερινός μαθητής και η σημερινή μαθήτρια θα πρέπει να εφοδιαστεί με πολύπλευρες δεξιότητες και αξίες  για να ανταπεξέλθει στο αυριανό του ταξίδι ως ενεργός πολίτης και επιστήμονας.

  

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










827