Εξετάσεις τετραμήνου – Γιατί δεν πρέπει να αναβληθούν


ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΑΣΟΥ*

Είναι γενική διαπίστωση, τουλάχιστον από τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στα Λύκεια, πως τη φετινή χρονιά μεγάλη μερίδα μαθητών της Β’ αλλά ιδιαίτερα της Α’ Λυκείου που προήχθησαν χωρίς εξέταση, όχι μόνο έχουν ελλείψεις σε γνωσιολογικό υπόβαθρο αλλά έχουν και τη νοοτροπία του «ό, τι και να γίνει περνώ στην επόμενη τάξη». Είναι επίσης γενικά παραδεχτό πως στην  πλειοψηφία τους οι μαθητές μας  δεν διαβάζουν συστηματικά παρά μόνο την περίοδο των εξετάσεων. Επομένως, η όποια επανάληψη και κάλυψη ύλης χωρίς να πραγματοποιηθεί εξέταση δεν θα έφερνε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Μέχρι να αλλάξει η νοοτροπία  σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς και στην κοινωνία γενικότερα,  οι εξετάσεις θα παραμένουν το βασικότερο  κίνητρο για συστηματική μελέτη.

Αυτό που θα πρέπει να αλλάξει για τη φετινή χρονιά είναι οι εξετάσεις τετραμήνου να στοχεύουν κυρίως στην εξέταση πυρηνικών γνώσεων ώστε να διαπιστωθεί και το βάθος του προβλήματος που έχει παρατηρηθεί.  Οι προβληματισμοί που εκφράζονται για ανομοιομορφία στην κάλυψη της ύλης και ανισότητες μεταξύ μαθητών δεν ευσταθούν αφού οι εξετάσεις δεν αποτελούν εθνικό διαγωνισμό και κατ’  επέκταση ανταγωνισμό μαθητών σε εθνικό επίπεδο. Επιπρόσθετα, για αυτούς που ανησυχούν για τον βαθμό -δυστυχώς εδώ είναι που εδράζονται οι ανησυχίες και όχι στο βαθμό που θα κατακτηθεί η γνώση-  ο βαθμός της εξέτασης του Α΄ τετραμήνου θα επηρεάσει τον τελικό βαθμό το μέγιστο κατά 4/20  μονάδες. Η γνώση άραγε, πόσο θα επηρεαστεί χωρίς τις εξετάσεις;

Κάθε σχολική χρονιά διάφοροι μαθητές απουσιάζουν για διάφορους λόγους και για διάφορα χρονικά διαστήματα. Εξ άλλου, το εκπαιδευτικό σύστημα επιτρέπει στους μαθητές να απουσιάζουν για περίοδο 17 ημερών. Ανομοιομορφία πάντα υπάρχει, τόσο στην ποιότητα, όσο και στην ποσότητα και στην εμβάθυνση του προσφερόμενου Αναλυτικού. Τη φετινή χρονιά με την ελαχιστοποίηση του χαμένου χρόνου λόγω μη διεξαγωγής εκδηλώσεων ο ωφέλιμος διδακτικός χρόνος ήταν αισθητά μεγαλύτερος από άλλες χρονιές. Παρά τις αντιξοότητες και τις ιδιάζουσες συνθήκες που αντιμετωπίζουν τα σχολεία η ποσότητα ύλης που έχει καλυφθεί είναι αρκετή για να αποτελέσει την εξεταστέα ύλη των εξετάσεων. Για να λέμε και αλήθειες, σε κάποιες περιπτώσεις η εξ αποστάσεως διδασκαλία πλεονεκτεί αφού επιτρέπει στον εκπαιδευτικό να παραδώσει το μάθημα του και σε όσους μαθητές ενδιαφέρονται να το παρακολουθήσουν ανενόχλητοι, σε αντίθεση με την δια ζώσης διδασκαλία όπου αυτό μερικές φορές είναι αδύνατο.

Προβλήματα στην εξ αποστάσεως διδασκαλία υπάρχουν και είναι παραπλανητικό να λέμε πως όλα κυλούν ομαλά. Τα προβλήματα ελαχιστοποιήθηκαν με την χρήση του προσωπικού εξοπλισμού των εκπαιδευτικών και την αναβάθμιση της ταχύτητας του διαδικτύου σε αρκετά σχολεία. Προβλήματα όμως υπάρχουν και στη δια ζώσης διδασκαλία, στην οποία όμως η άμεση επαφή διδάσκοντος και διδασκομένου πλεονεκτεί.

*Διευθυντής Λυκείου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










3399