Στον Παναγιώτη Νικολαΐδη, φιλόλογο του Γυμνασίου Αγλαντζιάς, το Πανελλήνιο Βραβείο “Jean Moreas”


Μεγάλη τιμή για την Κύπρο και την Κυπριακή Λογοτεχνία αποτελεί η απονομή του σημαντικού Πανελλήνιου Βραβείου «Jean Moréas» στον ποιητή Παναγιώτη Νικολαΐδη για την καλύτερη ποιητική συλλογή του 2019. Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας (10-13 Δεκεμβρίου 2020) στο οποίο και συμμετείχαν 60 ποιητές από 16 χώρες.

Η βραβευθείσα συλλογή Η νύφη του Ιούλη (εκδ. Σμίλη 2019) είναι εμπνευσμένη από το μοναδικό μέχρι σήμερα οδοιπορικό του ποιητή στο κατεχόμενο, από τον τουρκικό στρατό, βόρειο μέρος της Κύπρουˑ οδοιπορικό που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2019 στο πλαίσιο της Μέρας Εκπαιδευτικού του σχολείου του Γυμνασίου Αγλαντζιάς και το οποίο ήταν για γι’ αυτόν μια αποκαλυπτική και συγκλονιστική εμπειρία. Από την άλλη, ο τίτλος της συλλογής Η νύφη του Ιούλη, αλλά και το ομώνυμο ποίημα της συλλογής είναι εμπνευσμένα από το έργο «Το νυφικό που δεν φορέθηκε» (χαρτί και μέταλλο) [εικαστικοί δημιουργοί: Μαριάννα Κωνσταντή, Ανδριάνα Νικολαΐδου, ράψιμο: Νικολέτα Δημητρίου], το οποίο προβλήθηκε στην έκθεση «Νύφες» στο Λεβέντειο Μουσείο Λευκωσίας· και ειδικότερα από την τραγική ιστορία της Αργυρώς Χριστοφόρου που επρόκειτο να παντρευτεί στις 21 Ιουλίου 1974, την επόμενη μέρα της εισβολής. Το νυφικό της έμεινε κρεμασμένο στο σπίτι της, αφού το Σάββατο 20 Ιουλίου 1974 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το χωριό της Περιστερωνοπηγή της επαρχίας Αμμοχώστου.

Όπως έχει αναφέρει ο ποιητής σε σύντομη ομιλία του στην τελετή απονομής, το συγκεκριμένο Βραβείο καταδεικνύει σε εξαιρετικά κρίσιμες για τον ελληνισμό ιστορικές συνθήκες ότι η Κύπρος «δεν κείται μακράν», αλλά βρίσκεται μέσα στην καρδιά της Ελλάδας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η σημαντική αυτή βράβευση δεν αποτελεί προσωπική μόνον αναγνώριση και τιμή, αλλά αντανακλά αφενός την πανελλήνια αναγνώριση της ποιητικής του γενιάς και κατ’ επέκταση ολόκληρης της κυπριακής ποίησης, η οποία  αποτελεί ανθισμένο κλαδί της ελληνικής λογοτεχνικής παραγωγής, με τις ιδιαιτερότητες και τις ιδιομορφίες της ανθρωπογεωγραφίας, του τόπου και της διαλέκτου να λειτουργούν μόνον εμπλουτιστικά και επιβεβαιωτικά. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι το βραβευθέν συνθετικό ποίημα που αποτυπώνει ποιητικά το ανοικτό ακόμη σε μας τους Ελληνοκυπρίους τραύμα της τουρκικής εισβολής και κατοχής, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας μικρός συνδετικός κρίκος μιας αδιάσπαστης ποιητικής και δημιουργικής  συνέχειας.

Στην τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, απονεμήθηκαν τα ακόλουθα βραβεία:
 
Βραβείο «Jean Moréas» 2020 Καλύτερης Ποιητικής Συλλογής του 2019: Παναγιώτης Νικολαΐδης για την ποιητική συλλογή " Η Νύφη του Ιούλη" /Εκδόσεις Σμίλη
 
Μεγάλο Βραβείο «Jean Moréas» 2020 για το Σύνολο του Έργου και την Συνολική Προσφορά του στα Ελληνικά Γράμματα: Αλέξης Ζήρας

* Ειδικό Βραβείο "Κωστής Παλαμάς"
Κωστής Παπακόγκος
* Βραβείο για την ανάδειξη των Ελληνικών Γραμμάτων.
Mariarosa Caracausi
*Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου για συλλογή που εκδόθηκε το 2019 εξ ημισείας στις:
Πηνελόπη Ζαρδούκα για τη συλλογή "Αιωρείν" Εκδόσεις Θράκα.
Φιλία Κανελλοπούλου για τη συλλογή "Το Μέσα Μου" Εκδόσεις Οροπέδιο.
 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










6040