Β΄ βραβείο για το Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας Κάτω Πολεμιδιών στον Διαγωνισμό «ΜΕΡΑ»


 H σύγχρονη αντίληψη στην εκπαίδευση απαιτεί τη γνώση να μη δίνεται «έτοιμη» αλλά αυτή να αποκτάται μέσω έρευνας, ακόμα απαιτεί οι ίδιοι οι μαθητές να γίνονται «παραγωγοί γνώσης». Ο διαγωνισμός «ΜΕΡΑ», ο οποίος διοργανώνεται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το Υπουργείο Παιδείας δίνει ακριβώς αυτή τη δυνατότητα στους μαθητές μας.

Το Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας Κάτω Πολεμιδιών συμμετείχε τη χρονιά 2019 - 20 στον διαγωνισμό αυτό με έξι μαθητές/τριες της  Β' και Γ’ τάξης του σχολείου μας (Στέλιος Νεοκλέους, Κατερίνα Μιχαήλ, Στυλιάνα Παπαϊωάννου, Γεωργία Ιωσήφ, Γιώργος Μιχαήλ και Άντρεα Χριστοδούλου) και απέσπασε το δεύτερο βραβείο. Την ερευνητική ομάδα καθοδήγησε και συντόνισε ο γράφων, καθηγητής Σχεδιασμού και Τεχνολογίας κ. Θεόδωρος Δημοσθένους.

Το θέμα μας της έρευνάς μας ήταν να διαπιστώσουμε την άποψη των μαθητών του Γυμνασίου Αγίας Βαρβάρας Κάτω Πολεμιδιών και των καθηγητών τους σχετικά με τη διαδικασία της αξιολόγησης που ακολουθείται στο σχολείο.  Εντοπίστηκαν οι διαφορές και οι συγκλίσεις μεταξύ μαθητών και καθηγητών και μέσω των αποτελεσμάτων της έρευνας, αλλά και σχετικής βιβλιογραφίας εξάχθηκαν τα ανάλογα συμπεράσματα.

Προσπαθήσαμε να φτάσουμε στον σκοπό μας απαντώντας τα ερευνητικά μας ερωτήματα. Χρησιμοποιήσαμε τρία ερευνητικά εργαλεία συλλογής δεδομένων: (α) Ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο (χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα “google forms” - δείγμα: όλοι οι μαθητές της Γ' τάξης), (β) Προσωπική συνέντευξη (δείγμα: αριθμός καθηγητών/τριών) και (γ) Στατιστική Ανάλυση Αρχείων του σχολείου. Θεωρούμε ότι η έρευνα μας κατέληξε σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα όπως:

Στο πρώτο ερευνητικό ερώτημα σε σχέση με την έκταση στην οποία ο υφιστάμενος τρόπος αξιολόγησης αποδίδει την πραγματική επίδοση του μαθητή φαίνεται ότι οι μαθητές αντιλαμβάνονται  ξεκάθαρα τους στόχους της αξιολόγησης, αλλά και τα είδη της. Σε σχέση με το περιεχόμενο των προειδοποιημένων διαγωνισμάτων: Η πλειοψηφία των μαθητών ανέφεραν ότι αυτό είναι σύμφωνα με την ύλη που διδάσκονται μέσα στην τάξη. Οι απαντήσεις που δόθηκαν από τους εκπαιδευτικούς  ενισχύουν τις απαντήσεις των μαθητών τονίζοντας παράλληλα ότι η αξιολόγηση είναι έντιμη και είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη διδασκαλία και τους δείκτες επάρκειας και επιτυχίας. Όσο αφορά στην προφορική επίδοση, οι απόψεις τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών συγκλίνουν ότι αυτός είναι υποκειμενικός. Σε σχέση με τα απροειδοποίητα διαγωνίσματα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει κάποια διχογνωμία, τόσο στο εκπαιδευτικό προσωπικό όσο και στους μαθητές δηλ. ένα απροειδοποίητο διαγώνισμα, για διάφορους λόγους δεν μπορεί να αποτυπώσει την πραγματική εικόνα του μαθητή. Οι γνώμες των μαθητών κατά πόσο η διαδικασία της αξιολόγησης είναι δίκαιη διίστανται. Αυτό μας προβληματίζει γιατί συντείνει στη δημιουργία αρνητικών συναισθημάτων και στη δυσκολία της δημιουργίας φιλικού κλίματος μεταξύ των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Ένα σημαντικό στοιχείο της αξιολόγησης είναι η ανατροφοδότηση, εδώ φάνηκε το πρόβλημα της έλλειψης διδακτικού χρόνου αφού δεν παρέχεται η δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να συζητήσει με τον μαθητή και να καλυφθούν τυχόν κενά που εντοπίζει η αξιολόγηση.

Στο δεύτερο ερευνητικό ερώτημα: "Σε ποιο βαθμό και με ποιους τρόπους ο υφιστάμενος τρόπος αξιολόγησης επηρεάζει την ποιότητα ζωής των μαθητών;". Τα προειδοποιημένα  διαγωνίσματα φαίνεται να προκαλούν υπερβολικό άγχος το οποίο έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητα των μαθητών. Όπως φάνηκε μέσα από την έρευνά μας, τα διαγωνίσματα γίνονται συγκεντρωμένα σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και αυτό δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Η διαδικασία της αξιολόγησης προκαλεί κούραση στους μαθητές και αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στην προσωπική τους ζωή. Επίσης, η αξιολόγηση φαίνεται να κατηγοριοποιεί τους μαθητές σε «καλούς», «αδύνατους» κλπ. και αυτό πληγώνει τα συναισθήματα των μαθητών. Γενικά, από τις απαντήσεις συμπεραίνουμε ότι η αξιολόγηση για τους περισσότερους μαθητές είναι ταυτισμένη με αρνητικά συναισθήματα και μόνο σε λίγους προκαλεί χαρά και ικανοποίηση. Αυτό το συμπέρασμα είναι άξιο προβληματισμού. Από την άλλη οι απαντήσεις των καθηγητών συμφώνησαν στην αναγκαιότητα της διαδικασίας της αξιολόγησης με την προϋπόθεση αυτή να γίνεται προσεκτικά και δομημένα.

Το τρίτο ερευνητικό μας ερώτημα: ασχολήθηκε με το "Τι θα μπορούσε να αλλάξει στο σημερινό σύστημα αξιολόγησης ούτως ώστε αυτό να βελτιωθεί". Σε σχέση με τα προειδοποιημένα διαγωνίσματα, οι περισσότεροι μαθητές θέλουν να αξιολογούνται με τον τρόπο αυτό μόνο στα εξεταζόμενα μαθήματα λόγω του άγχους που προκαλούν. Μαζί τους συμφώνησαν και οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι ανέφεραν ότι για τα μη εξεταζόμενα μαθήματα πρέπει να βρεθούν άλλες μορφές αξιολόγησης λιγότερο αγχωτικές και περισσότερο παραγωγικές. Σε σχέση με την κατ’ οίκον εργασία,oι περισσότεροι μαθητές φαίνεται να συμφώνησαν με την αναγκαιότητα της κατ΄ οίκον εργασίας, παρόλο που διαφώνησαν σε κάποιες παραμέτρους της. Αντίθετα, οι εκπαιδευτικοί είχαν όλοι την ίδια άποψη, ότι δηλαδή η κατ’ οίκον εργασία είναι προϋπόθεση για γνώση, καλλιέργεια και συνέπεια, γι’ αυτό πρέπει να γίνεται από τον ίδιο το μαθητή και όχι από τα φροντιστήρια. Σε σχέση με τις εξετάσεις των τετραμήνων, αυτές φαίνεται να απορρίπτονται από την πλειοψηφία των μαθητών. Στην αντίθετη πλευρά, οι εκπαιδευτικοί φαίνεται να συμφωνούν με τις εξετάσεις τετραμήνου υπό κάποιες προϋποθέσεις όμως. Οι μαθητές επίσης προτείνουν να δίνεται περισσότερη βαρύτητα στην προφορική επίδοση παρά στα διαγωνίσματα (τα οποία ζητούν να μειωθούν). Οι μαθητές επίσης ζητούν «καλύτερη δουλειά από τους καθηγητές» χωρίς όμως να διευκρινίζουν τι εννοούν.

ΟΙ μαθητές μέσα από τη συμμέτοχή τους στον διαγωνισμό αυτό έχουν αποκτήσει σημαντικές εμπειρίες και γνώσεις σχετικά με τη διαδικασία της έρευνας. Επισκέφτηκαν για το σκοπό της έρευνάς τους τη Βιβλιοθήκη του ΤΕΠΑΚ και επίσης  έννοιες όπως: «Ερευνητικά ερωτήματα», «Οδηγός συνέντευξης», «Τριγωνισμός αποτελεσμάτων», «Ηθική πλευρά της έρευνας» κλπ. έχουν πλέον αποκτήσει νόημα για αυτούς και σίγουρα θα τους βοηθήσουν στην μετέπειτα τους πορεία.

Ο διαγωνισμός αυτός είναι από τους λίγους που ανταμείβουν, τόσο ηθικά όσο και υλικά τις ερευνητικές ομάδες που διακρίνονται. Το σχολείο μας θα χρησιμοποιήσει το χρηματικό έπαθλο σε εκπαιδευτικό ταξίδι στην Αθήνα (εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν). Οι μαθητές μαζί με τους καθηγητές τους θα επισκεφτούν ερευνητικά κέντρα στην Αθήνα, όπως το Εθνικό Κέντρο Ερευνών κλπ. όπου θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να δουν από πρώτο χέρι άλλες διαστάσεις στον τομέα της έρευνας. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη διεύθυνση του σχολείου για την πολιτική της να ενθαρρύνει τη συμμετοχή μαθητών του σχολείου σε διάφορες δραστηριότητες και διαγωνισμούς και να παρέχει την υποστήριξή της σε όλους τους συμμετέχοντες. 

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους φορείς που διοργανώνουν αυτό τον τόσο σημαντικό διαγωνισμό και ειδικά τους λειτουργούς του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου για την άψογη συνεργασία τους και την ειλικρινή τους προθυμία να μας βοηθήσουν όποτε τους χρειαστήκαμε.  

 

Θεόδωρος Δημοσθένους

Καθ. Σχεδιασμού και Τεχνολογίας

Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας Κάτω Πολεμιδιών




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1492