Εδώ και λίγους μήνες η εξάπλωση του ιού COVID-19 έχει προκαλέσει πρωτόγνωρες καταστάσεις στη ζωή των μαθητών μας. Η έρευνα αυτή είχε ως στόχο να ερευνήσει κατά πόσο οι μαθητές μας συμβάλλουν ενεργά στην αντιμετώπιση της πανδημίας αυτής. Συγκεκριμένα να παρατηρήσει τι ποσοστό των μαθητών μας εφαρμόζουν τα μέτρα προστασίας, ώστε να περιορίσουν τη μετάδοση του ιού αλλά και κατά πόσο η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας άλλαξε την ποιότητα της ζωής τους.
Η έρευνα διενεργήθηκε από την Επιτροπή Στατιστικής και Ερευνών του Περιφερειακού Γυμνασίου Πέρα Χωρίου και Νήσου με τη μέθοδο της απλής τυχαίας δειγματοληψίας.
Η μονάδα ανάλυσης ήταν μαθητές της Α΄, Β΄ και Γ΄ του Γυμνασίου.
Η έρευνα διενεργήθηκε με τη μορφή ανώνυμου διαδικτυακού ερωτηματολογίου το οποίο συμπληρώθηκε από τους μαθητές, εθελοντικά, στο μάθημα της Πληροφορικής και διεξήχθη κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020.
Πιο συγκεκριμένα, το δείγμα αποτέλεσαν 301 μαθητές/τριες ποσοστό 62% του συνόλου των μαθητών του Γυμνασίου. Οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου αποτελούσαν το 33%, οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου το 36% και οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου το 31%. Τα ποσοστά αυτά συνάδουν με την αναλογία των μαθητών του σχολείου μας που είναι Α:33%, Β:36% και Γ:31%.
Όπως διαφάνηκε από την έρευνα οι μαθητές έχουν επηρεαστεί από την πανδημία που έχει πλήξει τον πλανήτη μας. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι οι μαθητές αφιερώνουν χρόνο για να ενημερωθούν σχετικά με τις εξελίξεις του COVID-19 και δείχνουν να έχουν κατανοήσει τη σοβαρότητα της ασθένειας γι’ αυτό και έχουν αλλάξει τις συνήθειές τους εντάσσοντας τα μέτρα προστασίας στη ζωή τους. Επιπλέον, από την έρευνα διαφάνηκε ότι οι δυσκολότερες αλλαγές για τους μαθητές, είναι οι αλλαγές στις συνήθειες που έχουν σχέση με τη διασκέδασή τους, τους φίλους τους και στην απαγόρευση της ανταλλαγής προσωπικών αντικειμένων μεταξύ τους. Αξιοσημείωτο είναι ότι έχουν αλλάξει και τις απογευματινές δραστηριότητές τους. Δυστυχώς, όπως προκύπτει από την έρευνα ασχολούνται σε μικρότερο βαθμό με υγιή και ευχάριστη ενασχόληση ενώ η συχνότητα των συναντήσεών τους με φίλους σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους ακόμα και στα σπίτια των φίλων τους έχει μειωθεί.
Πρόσθετα, μέσα από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι η πειθαρχία των μαθητών προς τα μέτρα έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό. Αυτό μας οδηγεί και στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα που εφάρμοσε η σχολική μονάδα καθώς και οι συνεχείς ενημερώσεις και υπενθυμίσεις για τα μέτρα προστασίας τους από τους καθηγητές του σχολείου μας έχουν φέρει θετικά αποτελέσματα. Μια μόνο πολύ μικρή μερίδα μαθητών χαλαρώνει με την εφαρμογή των μέτρων κατά την μετακίνησή τους με το λεωφορείο και στις απογευματινές τους δραστηριότητες.
Επιπλέον από την έρευνα διαφάνηκε ότι οι μαθητές νιώθουν φόβο και ανησυχία ακούγοντας για τα κρούσματα του κορωνοϊού. Η πανδημία δυστυχώς φαίνεται ότι έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία της συντριπτικής πλειοψηφίας των μαθητών και τους έχει προκαλέσει συναισθήματα φόβου, ανασφάλειας αλλά και αβεβαιότητας τόσο για την υγεία τους όσο και για την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους. Ας ελπίσουμε ότι τα συναισθήματα αυτά είναι παροδικά και δεν θα στιγματίσουν για πάντα την ψυχολογία τους.
Κλείνοντας πρέπει να τονιστεί ότι η έρευνα έγινε σε περίοδο κατά την οποία τα παιδιά φοιτούσαν κανονικά στο σχολείο πριν την επιβολή των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις και δραστηριότητές τους. Ίσως αν γινόταν μετά τα Χριστούγεννα η έρευνα, όπου οι μαθητές είναι περιορισμένοι στο σπίτι τους, να είχαμε διαφοροποίηση στις απαντήσεις τους.
Για περισσότερες πληροφορίες και πρόσβαση στην ολοκληρωμένη έρευνα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του σχολείου, στον σύνδεσμο:
http://gym-pera-chorio-nisou-lef.schools.ac.cy/images/mydocuments/draseis/erevnaCOVID-19.pdf
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΕΡΑ ΧΩΡΙΟΥ-ΝΗΣΟΥ
Καθηγητές: Βασιλειάδου Ελίνα, Ρόπαλη Χριστίνα, Κυριάκου Σοφία, Ηροδότου Μαρία, Βιολάρης Νίκος, Τζύρκα Άρτεμις
Υπεύθυνη Β.Δ: Πασκοττή Σούλα
Διευθύντρια: Παναγιώτα Αργυρού