Πραγματοποιήθηκε το Α΄ Μαθητικό Συνέδριο Λυκείου Αγίου Νεοφύτου Πάφου


Τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης γιόρτασε και τίμησε το Λύκειο Αγίου Νεοφύτου Πάφου με το Α΄ του Μαθητικό Συνέδριο με θέμα «200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού». Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 10 Απριλίου, στον πολυχώρο πολιτισμού «Αττικόν» με αυστηρή τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, ενώ οι εργασίες μεταδίδονταν και από το διαδικτυακό κανάλι farosonair.

Ο Διευθυντής του σχολείου, Ξένιος Παναγή, μεταξύ άλλων, στην εισαγωγική του ομιλία, επεσήμανε πως «τις μεγάλες μορφές και τις μεγάλες στιγμές της ιστορίας μας πρέπει να τις τιμούμε και να τις δικαιώνουμε, συνειδητοποιώντας το βάρος της ιστορικής ευθύνης που μας κληροδότησαν. Γι’ αυτό και σήμερα, ως Ελληνισμός, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, χρειάζεται ν’ αναβαπτισθούμε στις αξίες και τα ιδανικά του 1821, στο «εμείς» του Μακρυγιάννη και στις θυσίες των αγωνιστών, αναλογιζόμενοι τι χάσαμε, τι έχουμε και τι μας πρέπει». «Συνεπώς», κατέληξε, «σκοπός του Συνεδρίου μας δεν είναι άλλος παρά να ζωντανέψει μες στις καρδιές μας κάτι από τη ζωογόνο εθνική και θρησκευτική μας παράδοση, συμβάλλοντας έτσι στον αναγκαίο αγώνα για το παρόν και το μέλλον του Ελληνισμού στη μικρή μας πατρίδα».

Κύριοι εισηγητές ήταν ο Φιλόλογος – Ιστορικός Δημήτρης Ταλιαδώρος, που ανέπτυξε το θέμα της συμμετοχής της Κύπρου στην Ελληνική Επανάσταση, και ο έντιμος Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος μίλησε για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Ελληνισμού της Κύπρου, τονίζοντας ότι μόνον η ομοψυχία και η ενότητα, πέρα από την απαραίτητη γνώση της ιστορίας, θα βοηθήσουν τον Κυπριακό Ελληνισμό να επιβιώσει και να πορευτεί στο μέλλον αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις του παρόντος. Οι μαθητές φώτισαν, με τις δικές τους εισηγήσεις, πτυχές των δύο θεματικών του Συνεδρίου: της Ελληνικής Επανάστασης και της αξιοποίησης των διαχρονικών μηνυμάτων της στην ιστορία της Κύπρου.

Το Λύκειο Αγίου Νεοφύτου ευχαριστεί θερμά τους εισηγητές και συγχαίρει όλους τους εκπαιδευτικούς, αλλά πρωτίστως τους μαθητές που εργάστηκαν και συνέβαλαν με εισήγησή τους και τους μαθητές που διακρίθηκαν στον ΙΔ΄ Μαθητικό Διαγωνισμό της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου. Τα ονόματα των διακριθέντων μαθητών ανακοινώθηκαν και επιδόθηκαν βραβεία και έπαινοι με το πέρας των εργασιών του Συνεδρίου. Το Συνέδριο, πέρα από τις άριστες εντυπώσεις που άφησε σε όσους παρακολούθησαν τις εργασίες δια ζώσης ή διαδικτυακά, άφησε  κυρίως το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι η νέα γενιά ερευνά και εμπνέεται από την ιστορία, προσθέτοντας ένα ακόμα όπλο στα αποκτώμενα προσόντα της για την οικοδόμηση του μέλλοντος.

«Όσο οι μεγάλες αυτοκρατορίες γονατίζουν μπροστά στο μεγαλείο των Ελλήνων, των Καραϊσκάκηδων και των Παλληκαρίδηδων, όσο είμαστε ενωμένοι, όπως τόνισε ο έντιμος Υπουργός Εξωτερικών, όσο υπάρχουν αίθουσες εορταστικές σαν αυτήν, που χωράνε τις θάλασσες και τα όρη, τις ψυχές και τα παιδιά της Ρωμιοσύνης, τόσο ο Ελληνισμός στο σύνολό του, όπως και τούτος ο μικρός τόπος του, στην άκρη της ανατολικής Μεσογείου, δικαιούται να ελπίζει ότι θα έχει μέλλον». Από την παρουσίαση.

Μαρία Μίτλεττον

Χρίστος Μαυρέσης

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










782