Το Λυκειο Αρχ. Μακαρίου Γ΄ Δασούπολης συμμετέχει στο Πρόγραμμα ΣΠΕΚ


«Σχολείο πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»

Το Λυκειο Αρχ. Μακαρίου Γ΄ Δασούπολης συμμετέχει φέτος στο Πρόγραμμα «Σχολείο πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». (ΣΠΕΚ)

Ως δόκιμοι πρεσβευτές/ μαθητές του Λυκείου Αρχ. Μακαρίου Γ΄ Δασούπολη έχουμε επιλέξει να  εστιαστούμε σε δράσεις που σχετίζονται με την Κλιματική αλλαγή, μία από τις σοβαρότερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η ημέρα που ξεπεράσαμε τα όρια της γης πλησιάζει… Δυστυχώς, οι πληγές της φύσης δεν κρύβονται πια.  Η ρύπανση των θαλασσών, η επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και το λιώσιμο των πάγων, αποτελούν μια παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση.  Η φύση καταστρέφεται στυγνά και μαζί της όμως, κλονιζόμαστε και εμείς, οι υπαίτιοι της καταστροφής.  Τα σοβαρά αυτά περιβαλλοντικά προβλήματα συνιστούν πολλαπλές προκλήσεις τόσο για την Ευρώπη, όσο και τον υπόλοιπο κόσμο. Η Γη δεν είναι πλέον διατηρήσιμη.  Χρέος μας, λοιπόν, είναι να την περισώσουμε με συνείδηση και αληθινό ενδιαφέρον.  

Στο πλαίσιο του Προγράμματος ΣΠΕΚ, καταπιαστήκαμε με τα μέτρα  που αναλαμβάνει και εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αντιμετωπίσει την περιβαλλοντική κρίση.  Έτσι, λοιπόν ενημερωθήκαμε για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι μια πολύ φιλόδοξη πρόταση. Ψηφίστηκε στις 11 Δεκέμβριου του 2019.  Αν και είναι γνωστό πώς η Ευρώπη ρυπαίνει μόνο το 10%, εντούτοις, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η πρώτη δύναμη στον κόσμο που εξήγγειλε μία κατεξοχήν ρηξικέλευθη πρόταση για αναδιάρθρωση της οικονομίας της.  Η Πράσινη Συμφωνία αποτελεί τη νέα στρατηγική ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέτει ως στόχο να γίνει η Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.

Στην πραγματικότητα η Πράσινη Συμφωνία αποτελεί μια καθολική πρόταση που περιλαμβάνει πολλές επιμέρους δράσεις: η στρατηγική για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών, για την προστασία της βιοποικιλότητας, για τη μηδενική ρύπανση από χημικά, για τη βιομηχανία, καθώς και η στρατηγική  «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», η χρηματοδότηση πράσινων έργων, η εξασφάλιση δίκαιης μετάβασης για όλους και η επένδυση σε μια πιο έξυπνη κινητικότητα είναι μερικοί από τους στόχους της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με σεβασμό κυρίως στις επόμενες γενιές έχει αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία για ανασύσταση ολόκληρης της οικονομίας και μαζί της κοινωνίας μας. Δεν είναι μια απρόσωπη σύμβαση. Είναι μια υποδειγματική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, της απειλής του περιβάλλοντος και της ίδιας μας της ευημερίας στη Γη. Άλλωστε η απειλή είναι πλέον εμφανής. Αξίζει να προσπαθήσουμε λοιπόν, για μια Πράσινη Ευρώπη. Για έναν πιο πράσινο πλανήτη! 

Μερικές από δράσεις που έχουμε υλοποιήσει φέτος είναι: 

  • Η ετοιμασία πινακίδας με ενημερωτικό και φωτογραφικό υλικό 
  • Η δημιουργία δύο ψηφιακών αφίσων με θέμα: «Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» και «Το ανθρακικό αποτύπωμα» 
  • Η παρακολούθηση της διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο στις 2 Δεκεμβρίου 2020, με θέμα: "Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και Κύπρος". 
  • Η παρακολούθηση της διαδικτυακής εισήγησης από τον Βουλευτή Χαράλαμπο Θεοπέμπτου στις 26 Μαρτίου 2021 με θέμα «Πράσινη Συμφωνία: Ελπίζοντας για ένα καλύτερο αύριο - ο ρόλος μας ως ενεργοί πολίτες».
  • Η διεξαγωγή έρευνας με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των μελών της σχολικής μονάδας.
  • Η δημιουργία κουίζ στην πλατφόρμα kahoot. 
  • Η δημιουργία σύντομης ταινίας με θέμα: «Η Πράσινη Συμφωνία» 
  • Ο καθαρισμός μέρους του πάρκου της Αθαλάσσας, πάρκων στις γειτονιές που κατοικούμε, ο καλλωπισμός με φυτά και βότανα στην αυλή του σχολείου μας, αλλά και η δεντροφύτευση σε χώρο που υπέδειξε ο Δήμαρχος Αγλατζιάς σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Γονέων του σχολείου μας.

Μέσα από την εμπλοκή μας στο Πρόγραμμα διαφάνηκε πως το σχολείο μας δεν έχει τα χαρακτηριστικά ενός «πράσινου σχολείου».  Οι ελλείψεις αυτές αφορούν τόσο τις σχολικές υποδομές, όσο και στις στάσεις ορισμένων μελών της σχολικής κοινότητας που φανερώνουν πως επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων για καλλιέργεια κουλτούρας οικολογικής συνείδησης.

Ως εκ τούτου, οι εισηγήσεις μας αφορούν στα εξής:

  • Να γίνουν παρεμβάσεις για καλύτερη ενεργειακή απόδοση του σχολικού κτηρίου. 
  • Να αντικατασταθούν όλα τα στοιχεία φωτισμού με LED και παράλληλα να πραγματοποιηθεί ενημέρωση με στόχο την όσον το δυνατόν λιγότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (π.χ. κινητά τηλέφωνα).
  • Να δημιουργηθεί χώρος στο οποίο θα παραμένουν οι μαθητές για να προστατευτούν από τη σκόνη και τις απότομες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας.
  • Να δημιουργηθεί χώρος στον οποίο θα φυλάγονται τσάντες, μαθητικές στολές, γραφική ύλη με σκοπό την προσφορά τους σε άπορους μαθητές ή σε όσους δεν επιθυμούν να αγοράσουν καινούρια. 
  • Να δημιουργηθεί λαχανόκηπος και να εμπλουτιστεί ο υφιστάμενος μικρός κήπος με βότανα και αρωματικά φυτά. 
  • Να τοποθετηθούν συσκευές για τα πλαστικά μπουκαλάκια του νερού. 
  • Να διοργανωθούν ποδηλατοδρομίες στο πλαίσιο περιβαλλοντικών Δράσεων/Ομίλων 
  • Να γίνεται πιο συχνά δεντροφύτευση και καθαρισμός χώρων πρασίνου 
  • Να διοργανωθούν ενημερωτικές συναντήσεις, έτσι ώστε οι συμμαθητές/τριές μας να μάθουν για τα πράσινα επαγγέλματα 

Κλείνοντας, κατά κοινή ομολογία, ο πλανήτης μας βιώνει μία από τις δυσκολότερές του μέρες, που άλλοτε αυτές φαίνονται αξεπέραστες κι άλλοτε θυμίζουν όμοιες στιγμές του παρελθόντος που αισιόδοξα ανασύρονται από τη μνήμη μας, μιας και ο θλιβερός τους απόηχος έσβησε. Οι προκλήσεις για τον σύγχρονο άνθρωπο είναι πολλές και ηχηρές. Αρκεί εδώ, να αναφερθεί το γεγονός πως ο πλανήτης μας δεν είναι διατηρήσιμος…Το 2050 θα χρειαστούμε τρεις πλανήτες. Εντούτοις, αν όλοι αντιληφθούμε τη σοβαρότητα των στιγμών και την επίδραση που ασκούμε ο κάθε ένας ξεχωριστά στην κοινωνία, ως ενεργοί πολίτες, τότε το αύριο θα είναι σίγουρα ευοίωνο!

 Μαρία Κυπριανού και Χρίστος Καλλής, μαθητές της Α΄ Λυκείου

Ομάδα δόκιμων πρεσβευτών και ενεργών μαθητών Α΄ και Β΄ Λυκείου

Μαρία Κυπριανού, Χρίστος Καλλής, Μιχαηλίνα Χρυσοστομίδη, Κωνσταντίνα Χατζηκωστή, Μαρία Γιάγκου, Αλέξανδρος Γιασεμής, Κυριακή Χριστοδουλίδη, Μαρία Καζαμία, Χριστίνα Κυπριανού, Αλεξάνδρα Βιλιουμσόνε, Ντανιέλλα Πάιπερ

Συντονισμός προγράμματος:

Χριστίνα Μανώλη, φιλόλογος

Αγάθη Ιωάννου Β.Δ., καθηγήτρια Πληροφορικής

Δρ Μαρία Γεωργίου, Διευθύντρια




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1081