Γυμνάσιο Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Λακατάμειας: «Ανοιχτό» Σχολείο στην Κοινωνία


Μαζί με το Τμήμα Φυλακών έκτισαν «Γέφυρες» επικοινωνίας και συνεργασίας

Με την επαναλειτουργία των Σχολείων αρχές Απριλίου και μετά από πρωτοβουλία της Διευθύντριας του Γυμνασίου Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου, κυρίας Ιουλίας Σχίζα, το Γυμνάσιο και το τμήμα Φυλακών προχώρησαν σε επικοινωνία και συνεργασία. Συγκεκριμένα, μετά από παράκληση της Διευθύντριας, οι σπουδαστές του τμήματος Φυλακών κατασκεύασαν και δώρισαν για τις ανάγκες του Σχολείου δέκα καθίσματα αυλής (παγκάκια) στα μαθήματα του κλάδου Ξυλουργικής - Επιπλοποιίας της Εσπερινής Τεχνικής Σχολής. Για την επίσημη παράδοσή τους το Σχολείο οργάνωσε  μια καλλιτεχνική εκδήλωση στις 14 Μαΐου 2021. Σε αυτήν παρευρέθηκαν η Διευθύντρια των Φυλακών κυρία Άννα Αριστοτέλους με τους συνεργάτες της και οι ίδιοι οι έγκλειστοι μαθητές και φοιτητές του Σχολείου των Φυλακών, επιθεωρητές του Υπουργείου Παιδείας, ιερείς της ενορίας, εκπρόσωπος της Δημάρχου Λακατάμειας, , εκπρόσωποι της Εφορίας Λακατάμειας και του Συνδέσμου Γονέων του σχολείου μας.

Η Διεύθυνση του Σχολείου μαζί με καθηγητές και μαθητές ετοίμασαν για την παράδοση των καθισμάτων μια σεμνή και σύντομη τελετή, σε μια προσπάθεια να δείξουν την ευχαριστία και ευγνωμοσύνη τους για το δώρο που το σχολείο Φυλακών τόσο πρόθυμα και ευγενικά δέχθηκαν να ετοιμάσουν για το σχολείο μας. Η τελετή οργανώθηκε με πολύ κέφι, αγάπη και ενθουσιασμό. Μαθητές και καθηγητές έγραψαν σε σύντομο χρονικό διάστημα στίχους και ποιήματα τα οποία μελοποίησαν και ερμήνευσαν οι ίδιοι, θεατρικό δρώμενο, χορούς. Τα μηνύματα που έστειλαν μέσα από τις δράσεις αυτές ήταν τα μηνύματα που ζητά η εποχή μας και η κοινωνία μας: μηνύματα για την αξία  της συνεργασίας, της προσφοράς, της αγάπης, του αλληλοσεβασμού και της αλληλοαποδοχής.   Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα είχε τον τίτλο « Γέφυρες », ένα  τίτλο καθόλου τυχαίο αλλά συμβολικό που αντιπροσωπεύει και αντικατοπτρίζει  τον σκοπό της εκδήλωσης,  αφού σήμανε την έναρξη ενός ανοίγματος προς συνανθρώπους μας, της συνεργασίας δυο κόσμων που είχαν να ανταλλάξουν πολύτιμα στοιχεία και απαραίτητα.  

Η κυρία Ιουλία Σχίζα τόνισε στο καλωσόρισμά της τη δύναμη που πρέπει να μας χαρακτηρίζει στα δύσκολα. « Όπως ένας χαρταετός υψώνεται ενάντια στον άνεμο, έτσι ακόμα και το μεγαλύτερο εμπόδιο μπορεί να μας δώσει δύναμη. Μόνο η αγάπη είναι ικανή να ενώσει τις ανθρώπινες υπάρξεις με τέτοιον τρόπο ώστε να ολοκληρωθούν και να εκπληρώσουν το πραγματικό μεγαλείο της ζωής. Κερδίζουμε δύναμη, θάρρος και αυτοπεποίθηση από την κάθε αρνητική εμπειρία που μας αναγκάζει να σταθούμε και να αντιμετωπίσουμε τον φόβο της καταιγίδας καταπρόσωπο. Μπορούμε να δούμε και να αισθανθούμε το ουράνιο τόξο με τα κάθε λογής χρώματά του που ακολουθεί και τη χειρότερη καταιγίδα. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό που μας φοβίζει και αυτό που μας ακολουθεί. Ας διώξουμε την καταιγίδα, να διδαχθούμε από αυτήν και να βρούμε ταυτόχρονα το θάρρος και την τόλμη να ανέβουμε τη Γέφυρα και να οδηγηθούμε στο Φως, στην Αλήθεια. Το δικό μας «αερόστατο» θα μας οδηγήσει σε μια νέα ζωή, ένα καινούργιο ξεκίνημα πρωτίστως για τον εαυτό μας και ακολούθως για την οικογένειά μας και την κοινωνία γενικότερα. Η αφετηρία στη νέα μας ζωή έχει ένα μυστηριώδη και μαγικό τρόπο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες, τις προσδοκίες, τις σκέψεις, τα όνειρα, ό,τι βαθύτερο και αληθινό έχουμε μέσα μας… Η σταθερότητα προέρχεται από μέσα και όχι απ’ έξω.  Ό,τι σώσουμε μέσα από την καταιγίδα θα διαρκέσει για πάντα. Μπορούμε να κυριαρχήσουμε απέναντι στους ανέμους, στις καταιγίδες. Το ουράνιο τόξο μας δείχνει τον τρόπο που θα κάνουμε το μεγάλο άλμα και να διαβούμε με αποφασιστικότητα προς τη δική μας Γέφυρα Ζωής  ».

Στον δικό της χαιρετισμό η Διευθύντρια των Φυλακών κυρία Άννα Αριστοτέλους  τόνισε το ανθρώπινο και κοινωνικό πρόσωπο των Φυλακών και παρουσίασε το έργο και την προσφορά του Τμήματός της. Η κυρία Αριστοτέλους ανέφερε ότι στα παγκάκια έχουν τοποθετηθεί από τους κρατούμενους μικρά πινακίδια με δέκα διαφορετικά αποφθέγματα τα οποία αφορούν στην αξία της παιδείας, τη διαφορετικότητα, την αποδοχή, και το ρατσισμό, με σκοπό τη συνεργασία για την κατάργηση των στερεότυπων, των προκαταλήψεων, των ανισοτήτων, των ταμπέλων και διακρίσεων, στοιχεία που μας διαχωρίζουν σε ανώτερους και κατώτερους ανθρώπους, βλάπτοντας την υγεία όλων μας. Εξέφρασε την ελπίδα ότι διανοίγεται ο δρόμος για περαιτέρω συνεργασία και αδελφοποίηση των Σχολείων των Φυλακών και του Γυμνασίου μας με δραστηριότητες και δράσεις που αφορούν θεματικές κοινού ενδιαφέροντος. Επιπρόσθετα, τόνισε ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν καλύτεροι, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί διαμέσου της μόρφωσης, ακαδημαϊκής, πνευματικής και κοινωνικής, αφού συμβάλλει στον σωφρονισμό και την αναμόρφωση, καθώς και στην προσωπική ανάπτυξη του κάθε κρατούμενου ξεχωριστά, αλλά και καθενός ανθρώπου, καλλιεργώντας υγιείς στάσεις ζωής και συμπεριφορές ως ενεργοποιημένοι και υπεύθυνοι πολίτες. 

Η εκδήλωση ήταν αδιαμφισβήτητα άκρως συγκινητική και αποτέλεσε για όλους μια αλλιώτικη, μοναδική και αισιόδοξη νότα μέσα στην όλη σκοτεινιά και απαισιοδοξία που κυριαρχεί στον τόπο μας και γενικότερα στην ανθρωπότητα εξαιτίας της πανδημίας. Όπως λέχθηκε και στην εκδήλωση, οι γέφυρες κατάργησαν τον ενικό της απομόνωσης, της άγνοιας, ίσως και της προκατάληψης και άνοιξαν αγκαλιές στον πληθυντικό της αποδοχής, της γνωριμίας και της αναγνώρισης. Η τελετή παράδοσης των καθισμάτων αυλής έληξε  με ανταλλαγή δώρων, τα οποία συνοδεύτηκαν με θερμές ευχαριστίες του σχολείου μας προς όλους που συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή, καθώς και ανταλλαγή υποσχέσεων για καθιέρωση σταθερής επικοινωνίας και συνεργασίας των δύο σχολείων και την έναρξη μιας δημιουργικής πορείας…




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1223