Το Γυμνάσιο Πετράκη Κυπριανού τιμά τον ήρωα - μαθητή Πετράκη Κυπριανού


Η Διεύθυνση, ο Καθηγητικός Σύλλογος και η Μαθητική Κοινότητα του Γυμνασίου Πετράκη Κυπριανού με τη συνεργασία και την αρωγή της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λάρνακας, του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ μαζί με την οικογένεια του ήρωα, σας προσκαλούν στην τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του ήρωα-μαθητή του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ Πετράκη Κυπριανού, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου 2021 στις 7:30 μ.μ. στην κύρια είσοδο του Γυμνασίου Πετράκη Κυπριανού.

Τα αποκαλυπτήρια θα τελέσει ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Νεολαίας νκ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Προκρατήσεις θέσεων μέχρι τις 23/6 στο τηλέφωνο 24 65 90 10

Λίγα λόγια για τον Ήρωα Πετράκη Κυπριανού:

Ο Πετράκης Κυπριανού γεννήθηκε στις 29 Ιουνίου του 1939 στην πόλη της Λάρνακας, στο σπίτι του Μιχάλη και της Άννας Κυπριανού. Από μικρός ήταν πολύ ζωηρός και δυναμικός. Από την ηλικία των δεκατριών χρονών, ένιωσε βαθιά μέσα του τον πόθο να βοηθήσει την βασανισμένη πατρίδα του. Έτσι, εντάσσεται στην ΕΟΚΑ και ορκίζεται, μυστικά, στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Ο νεαρός μαθητής εντάχθηκε στις ομάδες κρούσης της Λάρνακας, εκτελώντας με αυταπάρνηση τις οδηγίες της Οργάνωσης. Φοίτησε στην Αμερικανική Ακαδημία μέχρι την Τρίτη τάξη, οπόταν και αποβλήθηκε με τη δικαιολογία ότι ξεσήκωνε τους συμμαθητές του εναντίον των Άγγλων κατακτητών, μοιράζοντας επαναστατικά φυλλάδια και υψώνοντας την ελληνική σημαία. Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1956 συμμετείχε σε επίθεση εναντίον Άγγλου λοχία, απέναντι από το νοσοκομείο της πόλης και στη συνέχεια κατέφυγε στην ορεινή Λάρνακα, όπου ενώθηκε με την αντάρτικη ομάδα της περιοχής, ως καταζητούμενος. Ως αντάρτης, ο έφηβος Πετράκης Κυπριανού, έλαβε μέρος σε πολλές επιχειρήσεις εναντίον των Άγγλων με σημαντικότερη την ενέδρα που στήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 1956 κοντά στη Χοιροκοιτία, όπου χτυπήθηκε πομπή στρατιωτικών οχημάτων, που μετέφερε πυρομαχικά, καταφέρνοντας καίριο πλήγμα στους Άγγλους. Μετά την προδοσία του κρησφυγέτου του, τον Μάρτιο του 1957, διαφεύγει κυνηγημένος από τους Άγγλους, καταλήγοντας στην Αναφωτίδα και από εκεί, μετά από οδηγίες, κατευθύνεται στην Ορά. Την επομένη η περιοχή πλημμύρισε από Άγγλους στρατιώτες, οι οποίοι επέβαλαν κατ΄οίκον περιορισμό. Ο Πετράκης χαιρέτισε τον συναγωνιστή του Γεώργιο Κωνσταντίνου και όρμησε έξω με το δάκτυλο στη σκανδάλη. Τρεις και πλέον χιλιάδες Άγγλοι στρατιώτες οπλισμένοι άνοιξαν πυρ εναντίον ενός δεκαεπτάχρονου παιδιού, σκοτώνοντάς τον με πρωτοφανή μένος.

Έξι και πλέον δεκαετίες από τότε, κρατάμε ακόμα στη μνήμη μας την αγνή μορφή του Πετράκη Κυπριανού, τιμούμε τη θυσία του και υποκλινόμαστε μπροστά στο μεγαλείο της ψυχής του.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1192