Λύκειο Δασούπολης: Δασουπολίτικη ελευθεροτυπία


Η δημοσιογραφική ομάδα του Λυκείου Δασούπολης κατάφερε να ξεπεράσει και φέτος τους σκοπέλους της πανδημίας και του εγκλεισμού. Προωθώντας την ελεύθερη έκφραση και με σεβασμό στη δημοσιογραφική δεοντολογία προχωρήσαμε στην έκδοση της μαθητικής μας εφημερίδας «Δασουπολίτης» αλλά και στην πραγματοποίηση δύο αξιόλογων ραδιοφωνικών εκπομπών.

Το 23ο τεύχος του Δασουπολίτη «είναι μια ακτίδα ελπίδας σε μια αναπάντεχα δύσκολη χρονιά», σημειώνει η αρχισυντάκτρια μας Νικολάου Ιόλη του Γ11. Η δημοσιογραφική ομάδα ασχολήθηκε έντονα με τα θέματα της δημοκρατίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης αλλά και της πολιτικής διαφθοράς. Συνεντεύξεις από μικρούς και μεγάλους μαχητές κατά του καρκίνου, ανθρώπους του πολιτισμού και της πολιτικής ζωής δίνουν το στίγμα της εποχής, ενώ το αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση ευελπιστεί να λειτουργήσει ως φάρος αξιών για τη μαθητική μας κοινότητα.

Οι δημοσιογράφοι μας έγιναν, επίσης, ραδιοφωνικοί παραγωγοί καθώς το Σχολείο μας συμμετέχει για τέταρτη συνεχή χρονιά στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα NEStOR. Στην πρώτη εκπομπή, οι μαθήτριες Ιωαννίδου Σοφία Β34, Κράνου Μαρία Β21, Περικλέους Μαρία Β61, κατέρριψαν κάθε μορφή διάκρισης, ενώ ο μαθητής Μεταξά Νικόλας Β34, συζήτησε με τον Κύπριο Ευρωβουλευτή Λουκά Φουρλά τις θέσεις και τον ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου στην καταπολέμηση του φαινομένου αυτού, που αποτελεί γάγγραινα για την κοινωνία.

Ο Μεταξά Νικόλας γράφει για την εμπειρία του:

«Στις 17 Μαρτίου είχα την τιμή να συναντηθώ διαδικτυακά με τον Ευρωβουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Λουκά Φουρλά, στο πλαίσιο του Ραδιοφωνικού Προγράμματος Νέστορ. Με τον κύριο Φουρλά συζητήσαμε για τα θέματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή μας οικογένεια: τις διακρίσεις - φυλετικές και έμφυλες - αλλά και τη διασύνδεσή τους με το μεταναστευτικό ζήτημα. Τέλος, είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ για τις δράσεις, που αναλαμβάνει ο ίδιος, στις επιτροπές που συμμετέχει ως ευρωβουλευτής. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον κύριο Φουρλά για την εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε, αλλά και για τον ζήλο με τον οποίο εργάζεται στο Ευρωκοινοβούλιο. Εύχομαι όλοι οι νέοι πολιτικοί μας ηγέτες να βρίσκονται στο πλευρό των νέων, να μας ενημερώνουν και να αγωνίζονται για την προώθηση προβλημάτων που μας αφορούν.»

Στη δεύτερη ραδιοφωνική εκπομπή, η μαθήτρια Μιχαήλ Σαββιάννα του τμήματος Β34 προβληματίστηκε για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον χώρο του πολιτισμού. «Πώς βιώνει ο πολιτισμός και οι άνθρωποί του την περίοδο αυτή; Συνεχίζουν να δημιουργούν; Βρίσκουν διέξοδο στο αδιέξοδο; Μπορούν να επιβιώσουν καλλιτεχνικά και οικονομικά;» είναι μερικά από τα ερωτήματα που συζήτησε η ραδιοφωνική μας παραγωγός με τον Πρώτο Λειτουργό Εκπαίδευσης και σκηνοθέτη θεατρικών παραστάσεων κύριο Σπύρο Αντωνέλλο.

Οι ραδιοφωνικές εκπομπές θα μεταδοθούν στο Ευρωπαϊκό Ραδιόφωνο το Σάββατο 26/6/2021 και Κυριακή 27/6/2021 αντίστοιχα. Τόσο η εφημερίδα, όσο και οι ραδιοφωνικές εκπομπές φιλοξενούνται, επίσης, στην επίσημη ιστοσελίδα του Σχολείου http://lyk-dasoupoli-lef.schools.ac.cy/index.php/el/dasoupolitiki-eleftherotipia , στην ενότητα Δασουπολίτικη Ελευθεροτυπία.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










782