Πανελλήνια διάκριση για το Λύκειο Δασούπολης με μια «Καινούρια αρχή»


Στον διαγωνισμό «Κάν’ το ν΄ακουστεί»

«Το τραγούδι μας γεννήθηκε μέσα από εβδομαδιαία εργαστήρια δημιουργικής γραφής που μας προσφέρθηκαν από την καθηγήτριά μας και τον στιχουργό Σταύρο Σταύρου την περίοδο του εγκλεισμού. Μέσα από αυτό, προσπαθήσαμε να δώσουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα για την πορεία της πανδημίας και την έξοδό μας από αυτή την παγκόσμια δοκιμασία και ενώ το τραγούδι ξεκινά με τη φράση «είμαι σπίτι μου μόνη», τελειώνει με την επιθυμία «να βρεθούμε ξανά, μια σφιχτή αγκαλιά». Η ταλαντούχα συμμαθήτριά μας, Έμιλυ Σταυρινίδου, επένδυσε τους στίχους μας με υπέροχη, μελωδική μουσική που συνέτεινε σε ένα άρτιο τελικό αποτέλεσμα. Σαββιάννα Μιχαήλ, μαθήτρια Β΄ Λυκείου.

Όταν η ανάγκη οδηγεί σε νέους τρόπους εργασίας, τότε το τελικό προϊόν κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Στο Λύκειο Δασούπολης, ένα πλήθος παιδιών εργάστηκε εξ αποστάσεως μεν, με πλήρη έμπνευση και μεθοδικότητα δε, μαζί με αφοσιωμένους εκπαιδευτικούς, για να νικήσει «την κακοτυχία του χρόνου». Το αποτέλεσμα, εκτός από την ηθική ικανοποίηση και τη σύσφιξη των δεσμών ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές/μαθήτριες έφερε στο Σχολείο ένα πλήθος διακρίσεων σε διαγωνισμούς στους οποίους οι δημιουργίες των παιδιών κατατέθηκαν. Ανάμεσα στις διακρίσεις αυτές, ξεχωρίζει η πανελλήνια διάκριση του τραγουδιού με τίτλο «Μια καινούρια αρχή» στον Διαγωνισμό «Κάν’ το ν΄ακουστεί».

Οι ταλαντούχοι μαθητές και μαθήτριες και οι εμπνευσμένοι εκπαιδευτικοί του Σχολείου, ωστόσο, δεν σταμάτησαν εκεί. Δημιούργησαν ραδιοφωνικό μήνυμα με τίτλο «Μαζί», το οποίο απέσπασε πρώτο πανελλήνιο βραβείο στον διαγωνισμό «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια», δοκίμασαν τις δυνατότητές τους στη διαφήμιση και απέσπασαν δεύτερο παγκύπριο βραβείο στον διαγωνισμό «Μουσική και Διαφήμιση» με τη διαφήμιση του προϊόντος «Lady Gaga Oreo», διακρίθηκαν επίσης με δεύτερο παγκύπριο βραβείο σε δυο διαγωνισμούς με πρωτότυπες εικαστικές δημιουργίες, στον Δ΄ Παγκύπριο Διαγωνισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και στον Παγκύπριο Διαγωνισμό «Είμαι νέος και δημιουργώ ένα μέλλον χωρίς καρκίνο».

Την ίδια ώρα που το Σχολείο διακρίνεται στο επίπεδο της δημιουργικότητας, μαθητές και μαθήτριες διακρίνονται σε πλήθος διεθνών, παγκύπριων και περιφερειακών διαγωνισμών στα Νέα και τα Αρχαία Ελληνικά, την Ιστορία, τα Γαλλικά, τα Μαθηματικά, τη Φυσική και τη Χημεία.

 Συγκεκριμένα, μαθήτρια του Σχολείου απέσπασε έπαινο στον Διεθνή διαγωνισμό ποίησης στην ελληνική γλώσσα, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης και Έρευνας του Πολιτισμού του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους στην Ευρώπη, με θέμα «Ελληνική Επανάσταση- 200ή Επέτειος», ενώ τρίτο παγκύπριο βραβείο χάρισε στο Σχολείο τελειόφοιτος μαθητής στον Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμό Δοκιμίου και Εικαστικής Δημιουργίας «Τα 60 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας». Σημαντική υπήρξε και η διάκριση μαθητή στον 5ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Παραγωγής Λόγου που διοργανώθηκε από το ΥΠΠΑΝ σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.Επίσης, στον Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργικής Έκφρασης με θέμα «Στιγμές ανθρωπιάς στο σκοτάδι του Ολοκαυτώματος», μαθήτρια του Σχολείου διακρίθηκε με δεύτερο βραβείο. Τέλος, μαθήτριες του Σχολείου μας διακρίθηκαν στον Ε΄ Διαγωνισμό Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας που διοργανώθηκε από το ΥΠΠΑΝ.

Σε άλλα θέματα, το Σχολείο διακρίθηκε σε διεθνές επίπεδο. Στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Γαλλικής Έκφρασης ΑΜΟΡΑ 2020, μαθήτρια κέρδισε δεύτερο βραβείο και στον 7ο Διεθνή Μαθητικό διαγωνισμό με θέμα «Τα σχολεία αναζητούν την ιστορία τους» διακρίθηκε ομάδα μαθητών.

Οι ιδιαιτερότητες της φετινής χρονιάς δεν λειτούργησαν ως τροχοπέδη, αλλά αντιθέτως, οδήγησαν τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους/τις εκπαιδευτικούς στην αναζήτηση εναλλακτικών δρόμων προς τη γνώση και τη δημιουργία. Όπως εξ άλλου γράφει σε κείμενό της για την εφημερίδα «Δασουπολίτης» η μαθήτρια Σοφία Ιωαννίδου, «Οι συνθήκες εγκλεισμού την περίοδο αυτή δεν ευνόησαν ιδιαίτερα την πορεία εργασίας μας, ούτε και αποτέλεσαν όμως ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο. Οργανώναμε εβδομαδιαίες διαδικτυακές συναντήσεις, στις οποίες ανατροφοδοτούσαμε την ομάδα για την πορεία εργασίας μας, ανταλλάζαμε ιδέες και κάναμε διορθώσεις, ενώ ταυτόχρονα αναλαμβάναμε δουλειά για την επόμενή μας συνάντηση, έτσι ώστε να προχωράμε μεθοδικά».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1199