Τιμητικές διακρίσεις και βράβευση μαθητριών του Λυκείου Δασούπολης


Οι μαθήτριες της Α’ Λυκείου, Μαρία Κυπριανού και Χάρις Κανάκη συμμετείχαν σε διαγωνισμούς -για τον επετειακό εορτασμό των 200 χρόνων της ελληνικής επανάστασης η πρώτη και για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων η δεύτερη- πετυχαίνοντας τη διάκρισή τους.

Οι διαγωνισμοί αποτέλεσαν μια αφορμή ώστε η νέα γενιά να πάρει το νήμα της ιστορίας του παρελθόντος και να επιχειρήσει τα δικά της βήματα στο μέλλον. Η ιστορική αυτή συνέχεια συντελείται, καθώς οι μαθητές κληρονομώντας την ιστορική γνώση ανατέμνουν πτυχές της ιστορίας, ενατενίζουν παρόν και μέλλον αφουγκραζόμενοι την ιστορική προφορά των προκατόχων και “συνομιλούν” γόνιμα με το παρελθόν. Η συγχώνευση γενεών, ιστορικών εποχών και διαθεματικών πεδίων δράσης εμπλουτίζει τα ενδιαφέροντα των μαθητών στοχεύοντας σε μια διά βίου γονιμότερη ανάγνωση της ιστορίας χρήσιμη για την ιστορική σκέψη κάθε γενιάς κάθε εποχής.

Οι αφορμές και στις δύο περιπτώσεις των μαθητικών διακρίσεων στους παραπάνω διαγωνισμούς υπήρξαν ιστορικά γεγονότα των τελευταίων δύο αιώνων και ο τρόπος συμμετοχής των δύο μαθητριών έγινε μέσα από τη συγγραφή ποιητικού κειμένου το περιεχόμενο του οποίου άντλησε την έμπνευσή του από την ιστορική θεματική. Η δημιουργική λογοτεχνική γραφή επιβεβαιώνει τη διαθεματική σχέση της Ιστορίας και της Λογοτεχνίας και υπογραμμίζει τη διαχρονικότητα της ιστορικής θεματολογίας ως σταθερής πηγής έμπνευσης για τους ανθρώπους η λογοτεχνική γραφή των οποίων αναδιηγείται και αναστοχάζεται πάνω στο ιστορικό γεγονός μέσα από μια καλλιτεχνική και βαθιά ανθρώπινη πτυχή που πορεύεται παράλληλα με την ιστορική έρευνα.

Συγκεκριμένα, η μαθήτρια Μαρία Κυπριανού διακρίθηκε με τιμητικό έπαινο σε διεθνή διαγωνισμό ποίησης στην ελληνική γλώσσα που προκηρύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης (EUARCE) της Ελλάδος με την ευκαιρία της επίσημης ανακήρυξης της Επετείου «’21 – 200 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ – ΕΛΛΑΔΑ 2021». Ο διαγωνισμός αφορούσε ποιητική γραφή με ελεύθερη επιλογή θέματος – εμπνεύσεις από τα κίνητρα της Ελληνικής Επανάστασης και της εθνικής ζωής μέσα στα 200 χρόνια του ελεύθερου κράτους: το πνεύμα της θυσίας, το αγωνιστικό ήθος, τα ιδανικά της θέλησης του λαού, τα θρυλούμενα του άθλου, το δίδαγμα της ιστορίας, η πίστη στη δύναμη του ανθρώπου, η συνείδηση του δικαίου, ο δεσμός της ελευθερίας με τη δημοκρατία, το τραγούδι ως πηγή ψυχικής ανάτασης και ως μαρτυρία του ηρωϊκού βιώματος κάθε εποχής.

Η διάκριση της μαθήτριας σε έναν οικουμενικό διαγωνισμό με συμμετοχές Ελλήνων Ελλάδας και Κύπρου, της ομογένειας, καθώς και αλλογλώσσων ελληνιστών/ελληνομαθών κάθε ηλικίας, αποδεικνύει τη σημασία της επιτυχίας της να ξεχωρίσει σε έναν μεγάλης εμβέλειας διαγωνισμό με μεγάλο ανταγωνισμό.

 Η μαθήτρια Χάρις Κανάκη έλαβε το β΄βραβείο μέσα από πολλές συμμετοχές Γυμνασίων και Λυκείων, το οποίο της απονεμήθηκε σε μια ιδιαίτερα υποβλητική τελετή στο Υπουργείο Παιδείας, για τη συγγραφή ποιήματος με αφορμή το Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Πρόκειται για παγκύπριο μαθητικό διαγωνισμό δημιουργικής έκφρασης με τίτλο “Στιγμές ανθρωπιάς στο σκοτάδι του Ολοκαυτώματος” στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης Ολοκαυτώματος (27η Ιανουαρίου). Το ΥΠΑΠΑΝ σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο, επαναπροκήρυξαν τον Διαγωνισμό Δημιουργικής Έκφρασης που είχε ματαιωθεί πέρυσι λόγω της πανδημίας. Θεματικό πεδίο του Διαγωνισμού αποτέλεσαν οι ηρωικές δράσεις επώνυμων και ανώνυμων ανθρώπων, που κόντρα στη ροή των τραγικών γεγονότων του Ολοκαυτώματος, απέδειξαν πως η ανθρωπιά επιβιώνει ακόμα και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες. Οι μαθητές, μέσα από τα έργα τους, κλήθηκαν να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για το θέμα αυτό, καθώς και να προβληματιστούν, σχετικά με τη σημασία και την επικαιρότητά του στη σύγχρονη ζωή.

Οι επιτυχίες των μαθητριών δίνουν ελπίδα, καθώς αποδεικνύουν τις δυνατότητες των παιδιών να συνθέσουν λογοτεχνικά κείμενα αξιώσεων και την επίδραση που ασκεί στη σύνθεση αυτών των κειμένων η ενάργεια της ιστοριογραφικής επιστήμης και της συλλογικής ιστορικής μνήμης στο πεδίο της έμπνευσης, του φωτεινού παραδείγματος και της γνώσης.

Στη φωτογραφία: Αριστερά η μαθήτρια Μαρία Κυπριανού με τον τιμητικό έπαινο που της απονεμήθηκε, ενώ δεξιά η Χάρις Κανάκη παραλαμβάνει το β΄βραβείο από τον Υπουργό Παιδείας και τον πρέσβη του Ισραήλ.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










876